Kérem Várjon!
Cikkek
Bálványimádás a Bükkben
Megkóstoltuk a bükki közösségi borokat
Ercsey Dániel
2020 September 17.

Méghozzá rögtön mind a hatot, le is írtuk amit tapasztaltunk, de még egy videó is készült hozzá, fogadjátok szeretettel!

A Pécsi Borozónál abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy két éve, miután megalakult a Szövetség a Bükki Borvidékért (amiről szintén tudósítottunk), be is jártuk a tájat, találkoztunk azokkal a véleményformáló borászokkal, akik azóta is a borvidék gerincét adják és akik nem is olyan régen piacra léptek a Bálvány névre keresztelt bükki közösségi borral.

A bükki Bálványok 2019-ből (fotó: Ercsey Dániel)

Az egyetlen kivétel a Csáter apó névre keresztelt bogácsi pince, persze említettük őket is anno, mert szoros kapcsolatban állnak Hajdu Rolanddal.

Ha az alábbi videó mellett még további kérdéseitek vannak a Bükki Borvidékkel kapcsolatban, akkor olvassátok el a Csecslyuktól Pittyénig cikkünket, vagy keressétek fel a borászokat személyesen!

Most pedig következzenek a kóstolási jegyzetek!

Palmetta Bálvány 2019

Illatában farkasalma, fehér virágok és tűzköves jegyek, sokkal inkább egri semmint bükki hangulat. Közepes test, férfiasan szikár savszerkezet, rusztikus kivitelezés. Szájban élesztős, minerális jegyek váltakoznak, a lecsengése közepesnél hosszabb. 84/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Csáter apó Bálvány 2019

Illatában citrusok és zöldalma, friss, fiatalos hangulat. Kóstolva is ez a helyzet, friss és ropogós, könnyed bor, az ízében is a citrusok dominálnak. A lecsengése közepes, tökéletes fröccsbor! 83/100 pont

Sándor Zsolt Bálvány 2019

Érett fehér húsú gyümölcsök és érintésnyi parfümösség az illatában. Kóstolva közepes test, penge savak, az ízképben pici naspolya és füge, datolya és édeskés fűszerek. A lecsengése közepes. 85/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Hajdu Roland Bálvány 2019

Érett őszibarack és alma az illatban, a háttérben fehér virágokkal. Kóstolva közepes test, elegáns savak, szép gyümölcsösség, citrusok, alma, körte. Hosszú, zamatos, szuper! 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

KT Kézműves Pince Bálvány 2019

Kicsit fülledt a bor, érdemes szellőztetni! Kóstolva közepes test, vibráló savak, ciprusos karakter. Érdemes várni vele, bontsuk ki egy év múlva! Most 81/100 pont.

Gallay Pince Bálvány 2019

Érett édes fehér húsú gyümölcsök az illatban, még egy kis sárgadinnye is előkerül. Kóstolva a test közepes, kerek savakkal és áradó gyümölcsös ízekkel, krémesen telt karakterrel. Hosszú lecsengés, igazi gasztrobor! 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel