Kérem Várjon!
Cikkek
Alap, amelyre építhet
Péntektől Villányi Portugieser Hétvége
zoranka
2012 March 26.

Elérkeztünk a finishez, szombaton portugiesereket kóstolhatunk! De miért is? A portugieser a Villányi borvidék egyik fontos fajtája, amely a borvilágban ritkán kerül reflektorfénybe. A portugieser itt mutatja meg a fajta teljes szépségét, itt válik a mindennapok valódi borává. Már frissen, Márton-napjára is kedvelt újbor, de talán a szüretet követő évben nyújtja a legtöbb élvezetet. A portugieser (leánykori nevén oportó) ismert, ugyanakkor mégsem eléggé megértett bor, ezért fontosnak gondolunk egy olyan népszerűsítő rendezvényt megvalósítani, amely szélesebb körben is megmutatja, mi mindenre képes ez a villányi fajta. A Pécsi Borozó szerkesztősége, a Villány-Siklósi Borúttal együttműködésben 2012. április 13-15. között Villányi Portugieser Napokat szervez Pécsett.

A portugieser az a fajta, amely Villány kapcsán elsőre gondolnak az emberek.  A portugieser a hétköznapok megbízható vörösbora, amely még nyáron, grill mellett is élvezhető. Az oportó az a bor, amely egyengetni kezdte lépteinket a borvilágban.


A portugieser a villányi borforradalom kezdete óta híven szolgál, ott van páncéltalan, ám eltökélt gyalogként és menetel. Mert nélküle elképzelhetetlen a siker, amely nyomán megismertük a borokat, amely nyomán a világfajták teret nyertek Villányban és amely nyomán Villány ott van a világ bortérképen. Nem is a legkisebb betűkkel már, szerencsére.

Legyünk büszkék a kékoportóra, mutassuk meg a nagyvilágnak, hogy itt készülnek a legjobb portugieserek! 

A portugieser hétvége központi attrakciója a 2011-es villányi portugieserek kóstolója, amelyet április 14-én, szombaton 15-20 óra között rendezünk meg a Corso Hotel Pécsben. Ezen a délutánon mintegy húsz oportót lehet majd megkóstolni, a belépőjegy pedig mindössze egy palack portugieser hozzávetőleges ára, azaz 1500 forint. Belépőjegyek elővételben foglalhatóak az info@pecsiborozo.hu e-mail címen.

Résztvevő pincészetek:

Agancsos Pincészet,
Bakonyi Péter,
Blum Pincészet,
Boross Pincészet,
Brunyai Pincészet,
Gere Tamás és Zsolt Pincészete,
Hárságyi Családi Pincészet,
Kvassay Pincészet,
Lelovits Pince,
Maczkó Pincészet,
Mokos családi Pincészet,
Müller János Pincészet,
Polgár Pince,
Szemes József Pincészet,
Tamás Bátya Pincéje
Tiffàn Imre Pincészete,
VinArt Borház,
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

A kóstolón találkozhatnak a Villány-Siklósi Borúttal, a Pécsi Borozóval, a Radó Vinotékával és a Pannonborbolt.hu csapatával is.


A hétvége további érdekessége a portugieser és párja címet viseli, több pécsi és környékbeli étterem kínál majd speciális csomagot, egy pohár portugieserhez kapcsolt ételt, vagy egész menüsort, kedvező áron.

A programban résztvevő éttermek:

Bistro 48
Enoteca Corso
Pezsgőház
Tenkes Csárda

Részletek weboldalunkon és a folyamatosan frissülő facebook-oldalunkon.