Kérem Várjon!
Cikkek
A Balaton, a Riviéra
Borbédekker gasztroturistáknak II.
mz
2010 July 29.

Tisztességes nyár nem múlhat el anélkül, hogy ne látogatna el az ember a Magyar Tengerhez. Ha felkészületlenül érkezünk a Balatonra, még mindig könnyen futhatunk bele lehúzós éttermekbe és minőségiként eladott félédes lőrékbe. Azért sokat javult a helyzet az elmúlt évtizedben, és némi információgyűjtés után igazi boros és gasztronómiai élményeket élhetünk át a nagy tó körül. Borbédekkerünk második felében a Pannon Borrégióhoz kötődő földrajzi rokonság okán a déli partra fókuszáltunk.

Bujdosó Szőlőbirtok, Balatonszemes
A Dél-Balatoni Borút egyik állomása a hosszú múltra visszatekintő Bujdosó Pince. A 80 hektáron gazdálkodó többgenerációs borászcsalád hosszú kutatások alapján alakította ki az ültetvényeket a legjobb területeken. Olyan egyedi borokat készítenek, melyek magukban hordozzák a déli part borainak stílusjegyeit. A Pannon Borrégió TOP 25 borversenyén 2008-ban Szürkebarát 2007 borukkal, tavaly pedig Aranyhíd Tramini 2007 és Ibituba Cabernet Sauvignon 2006 boraikkal érdemelték ki a legjobbaknak járó elismerést. Boréttermükben, melyet az egykor Hunyadi-birtokhoz tartozó, barokk korban fennmaradt pincében alakítottak ki, egész évben várják a látogatókat a térséghez kötődő gasztronómiai kínálatukkal.

Konyári Pincészet, Balatonlelle
A hagyományokat és tradíciót ötvözi a modern technológiával és gondolkodással a Konyári Pincészet. A 30 hektár saját szőlőt művelő, évi 200 ezer palackot készítő borászatban egyszerre jelenik meg múlt és jövő. A Kishegyen található, 1757-ben épült téglaboltozatos pincéjükben érlelik tölgyfahordókban boraikat, míg az új feldolgozóban a legmodernebb eljárásokkal készülnek a zamatos és friss boraik. A környék különleges dűlőadottságait kihasználva termesztenek cabernet franc-t és sauvignon-t, syrah-t és malbecet. A nemzetközi fajták mellett foglalkoznak régi magyar fajtákkal is, csóka szőlő, csomorika és gohér is terem az ültetvényeken, de készítenek bort kékfrankosból, olaszrizlingből, hárslevelűből vagy éppen furmintból. Konyári János 2008-ban lett az Év Borásza cím birtokosa, míg fiát, Dánielt idén januárban választották meg az Év Fiatal Borászának.

Kistücsök Étterem, Balatonszemes
„Egyszerűen sohasem lehet tőlünk túl messze (nemhogy száz kilométerről), és ha már a Balaton parton járunk, kötelező zarándokhely” – írta nemrég a Kistücsökről a Pécsi Borozó két étteremkritikusa, W. Hollósi és Andor. A Csapody Balázs vezette, Balatonszemes szívében, a 7-es főút mellett álló étterem igazi gasztroszentéllyé nőtte ki magát az utóbbi években. Kódex méretű borlapja elsősorban Balaton és Pannon Borrégiós borokat, konyhája pedig főként a helyi, környékbeli ízeket és ételeket kínál. Az ételek magas minőségű alapanyagokból készülnek, a Balatontól a mezőkön át a Somogyi erdőkig használják ki lehetőségeiket. Az ételekben egyszerre jelenik meg a tradíció, kreativitás és modern konyhai eljárások. Nyáron okvetlen foglaljunk asztalt.


 

banner