Kérem Várjon!
Cikkek
A „nagyság átka“?
Vendégségben a Justino’s-nál
Ercsey Dániel
2023 February 28.

Nehezen indult, innál nagyobb élménnyé változott az utolsó kóstolóm Madeirán

A nyitókép Ercsey Dániel fotója

Amikor először írtam a Justino’s-nak, hogy szeretnék náluk részt venni egy professzionális kóstolón, valami nagyon félrement. Igaz, hogy a válaszukban azt írták, örömmel várnak, de hozzátették, hogy náluk minden kóstoló profi és ők soha nem fizetnek a borszakíróknak, hogy számukra kedvező véleményt írjanak. Gyorsan bocsánatot kértem, ha én fogalmaztam volna félreérthetően és megköszöntem az adott időpontot, aztán végig azon szurkoltam, hogy ne kisbaltával fogadjanak a kapuban.

Fotó: Ercsey Dániel

3 years old „Fine Dry“ tinta negra dry

Közepes borostyán szín. Illatában alma és sós jegyek, őszibarack és pici reszelt alma. Közepes test, kerek savak, az ízkép édes-savanyú, a háttérben erősödő diós jegyekkel, karamellel és őszibarack kompóttal. A lecsengésben öreg hordós ízek. 85/100 pont

5 years old tinta negra dry

Közepes borostyán szín. Az illat elsősorban fűszeres, fahéj és szerecsendió, szegfűszeg és mogyoróolaj. A test közepes, a savak vibrálnak, az ízképben narancshéj és curry, sáfrány és idős fadobozok. A lecsengése közepes. 87/100 pont

10 years old sercial dry

Közepes borostyán szín. Visszafogott illat, benne aszalt szilva, fehérbors, garam masala. A test közepesnél nagyobb, elegáns savakkal. Az ízben dió, mogyoró, menta és pici szilva, csokoládé és keleti fűszerek. 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Ezt szerencsésen megúsztam ugyan, de mégis döcögve indult a beszélgetésem a pince kereskedelmi igazgatójával, Julio Fernandessel. Lassan azonban fény derült a tartózkodása okára is. Majd negyven éves praxisa alatt egyedül egy magyar partner (ráadásul friss a dolog, pár éve történt) lépett le fizetés nélkül, úgy, hogy tizenkét évig dolgoztak előtte együtt, és még a Justino’s jelezte, hogy ha vannak likviditási nehézségek, akkor ők hajlandók átütemezni a fizetést. A magyar partner nyom nélkül felszívódott, a telefont sem veszik fel, levelekre sem válaszolnak, de ami meg fájóbb, a kontaktok, a - gondolom - csődbe ment cég kereskedői, vagyis az emberek akikkel jó volt a személyes viszony, sem válaszolnak, nem keresik a Justino’s-t legalább azért, hogy elmagyarázzák, mi is történt.

3 years old „Fine Rich“ tinta negra sweet

Határozott barnás árnyalatú szín. Illatában aszalt szilva, konyakmeggy és étcsokoládé. Közepes test, kerek savak, édes fűszerek az ízben. A lecsengésben erősödő kakaós és fahéjas jegyek. 86/100 pont

5 years old tinta negra sweet

Barnás szín. Illatában konyakmeggy és after eight csokoládé. Kóstolva közepes test, kerek savak, sok édes fűszer és csokoládé a szájban. Telt és komplex, kerek és jól iható. 88/100 pont

10 years old malvasia sweet

Barnás árnyalatú szín. Az illatban sok aszalt szilva és mogyorós étcsokoládé. Kóstolva telt és kerek, jó arányokkal és elegáns savkészlettel. Az ízképben édes fűszerek, étcsokoládés jegyek és aszalt szilva váltakoznak. A lecsengése hosszú, az összkép elegáns. 91/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Éppen ezért Julio Fernandes úgy döntött, hogy Magyarországra nem ad el több bort. Nagy volt viszont az ámulata, amikor megmutattam neki, hogy a Justino’s borokat ma is lehet kapni Budapesten, igaz, azt nem sikerült kiderítenünk, hogy a rossz emlékű partner árukészletét vették át, vagy máshonnan, pl. Németországból vásárolták továbbértékesítésre.

10 years old verdelho medium dry

Közepes borostyán szín. Illatában nugát és zöldfűszerek, egyre erősödő mentás karakter. Szájban közepes testet és szép savakat kapunk, az ízben mandarin és zöldtea, dió és étcsóki váltakoznak. A lecsengése fűszeres. Jó inni! 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

10 years old boal medium sweet

Mély borostyán szín. Illatában ámbra és szilvalekvár, madagaszkári csokoládé és kakaó, szantálfa és narancshéj. Kóstolva nagy test, vibrálóan élénk savak, az ízben a savak miatt szilvalekvár és hecsedlilekvár, narancshéj és pici dohány is felbukkan. A lecsengése szinte végtelen. 90/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

A kóstolót (a borleírások feljebb olvashatók) egy amolyan stílusgyakorlattal kezdtük. Mit tud a „száraz stílus“ három, öt és tíz éves korában, aztán ugyanezt megnéztük édesben is, végül a 10 éves részleget kiegészítettük egy félszáraz és egy félédes borral, hogy teljes legyen a kép. Ebben a beszélgetésben hangzott el először az a tény, hogy bár Madeira termelői előszeretettel beszélnek a „négy nemes fajtáról“ (ezek a sercial, a verdelho, a boal/bual és a malvasia/malmsey), nem árt észben tartani, hogy a sziget szőlőinek 85%-a tinta negra, úgyhogy a Justino’s-nál ezt a fajtát is kommunikálják a címkén, mi több, boldog-boldogtalannak el is mondják, hogy a tinta negra a leguniverzálisabb szőlőfajta, minden stílusban otthon van a száraztól az édesig, egyszóval küzdenek a negatív megkülönböztetés ellen.

Fotó: Ercsey Dániel

Colheita sercial 2008

Közepes borostyán szín. Az illat rendkívül fűszeres, fahéj és rózsabors, szegfűszeg és csillagánizs. A test közepes, a savak elegánsan élénkek, az ízkép pedig izgalmasan sós-mandarinos, némi vaníliás pipadohánnyal a lecsengésben. 88/100 pont

Colheita verdelho 1997

Közepes borostyán szín. Az illat nagyon intenzív és fűszeres, de ez talán a szőlőfajtára is jellemző. A savak szinte vibrálnak, a test közepes. Az íz ugyanolyan komplex mint az illat, curryvel, cédrussal, fahéjjal. A lecsengése szinte végtelen, sós-narancsos ízekkel. Wow! 95/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Colheita boal 1996

Közepesnél mélyebb borostyán szín. Az illata első blikkre meghökkentő, gyógynövényekkel és keserűlikőrrel, édesgyökérrel és medvecukorral. Szájban penge savakat és közepesnél picivel nagyobb testet kapunk, az ízben pedig a mandarin és a szárított narancshéj, a szerecsendió és a mandulaolaj előtt mindent visz az átható sósság, mintha az óceán párájába harapnánk. Ez az érzés kitart a lecsengésben, véges-végtelen… 95/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Colheita malvasia 2009

Mély borostyán szín barnás reflexekkel. Illatában sült cékla és földes jegyek, pici karamell. Szájban nagy testet kapunk és kerek savakat, az ízben az illat köszön vissza, szerecsendió és cékla, föld ls fahéj. A lecsengése közepes. 87/100 pont

Ezek után - mint látszik - a colheita vagy „baby vintage“ borokra terelődött a szó. Fontos, hogy itt is, legalábbis a Justino’s-nál, stílusokról beszélünk. A 97-es verdelho nyugodtan lehetne igazi évjárat, mégis megtartották a colheita kategóriában, és milyen jól tették? Így negyven Euro alatt tartották az árát egy 95 pontos bornak!

Fotó: Ercsey Dániel

Ezt többek között azért is tehetik meg, mert Madeira legnagyobb termelőjeként 1.3 millió liter bort készítenek évente, amivel a teljes export piac 45%-át lefedik. Érdekes, hogy akárcsak a Port Wine esetében, Madeirának is a franciák a legfontosabb piac, de szorosan utánuk következnek a németek, az amerikaiak, az angolok, Japán, Kína és Brazília.

Fotó: Ercsey Dániel

Colheita single cask sercial 2005

Közepes borostyán szín. Az illat első blikkre rendkívül ásványos, tűzköves és sós egyszerre, de ahogy nyílik, felbukkan benne az ámbra és az édesgyökér is. Szájban elegánsan vibráló savakat kapunk a közepes test mellé, a vezető ízjegy a sós citrom és a mandarin, de itt is felbukkannak tűzköves jegyek. A lecsengése nagyon hosszú. Ígéretes bor, érdemes évtizedekre elfektetni! 92/100 pont

Colheita single cask verdelho 2005

Közepes borostyán szín. Illatában menta és medvecukor, valamit egyre erősödő ringlós jegyek. Kóstolva közepesnél nagyobb test, szuper savak, jó arányok. Az ízben pici datolyát követően mangó és dohány, narancshéj és szegfűszeg, menta és fehér csokoládé. Elképesztő komplexitás a nehézkesség érzete nélkül. A lecsengése végtelen. 95/100 pont

Colheita single cask boal 2006

Közepes borostyán szín. Visszafogott illat, benne aszalt gyümölcsök, őszibarack kompót és pici gyömbér. Kóstolva nagy test, kerek savak, hömpölygő és harapható karakter. Az ízben aszalt füge, kandírozott kajszi és téli dinnye, a lecsengésben ezek kiegészülnek némi édes fűszerrel. 90/100 pont

Colheita single cask malvasia 2007

Közepesnél mélyebb borostyán szín. Illatában grillázs és mentás étcsokoládé, karamell és szilva. Kóstolva széles, kitölti a szánkat, szinte harapni lehet. Az ízben fekete tea és vadméz, narancslekvár és tonikos kesernye. A lecsengése is inkább narancslekvárosan keserédes és elképesztően hosszú. 92/100 pont

Colheita single cask tinta negra 2000

Mély borostyán szín barnás reflexekkel. Illatában erdei vadméz és narancslikőr, pemetefű cukorka és édesgyökér, szilva és dohány. Szájban nagy test és elegáns savszerkezet, az ízben felerősödnek az aszalt szilvás jegyek, a lecsengése nagyon hosszú. Krémes, elegáns, el lehet merülni benne, mint egy klasszikus bőr fotelban. 94/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Talán a méretből fakadóan is ők kezdték el először a colheita kategórián belüli hordóválogatások palackozását is, de kóstolva ezeket a tételeket, maximálisan érthető a döntés. A végére azért már felengedett annyira a hangulat, hogy a nyolcvanas évekből származó moszkvai történeteket hallgathattam az orosz korrupcióról és még az aktuális magyar miniszterelnökről is elmondta a véleményét Julio Fernandes. Végül pedig előhúzott a kalapjából egy már szinte kihalt szőlőfajtából készült tételt a hetvenes évekből és egy malvasiát 1933-ból. Abban az évben, amikor ehhez a borhoz a szőlőt szüretelték, Kosztolányi megírta az Esti Kornélt, Seress Rezső a Szomorú vasárnapot, Hitlert pedig kinevezték kancellárrá.

Fotó: Ercsey Dániel

Terrantez 1978 medium sweet

Közepesnél mélyebb borostyán szín. Izgalmas illat földes jegyekkel, medvecukorral és mentával. Szájban friss és feszes, csilingelő savakkal, ásványos ízjegyekkel, medvecukorral és lime chutneyval, citromtortával és karamellizált pekándióval. A lecsengése végtelen. Hűha! 97/100 pont

Malvasia 1933

Mély borostyán szín barnás reflexekkel. Illatában ánizs és menta, szilva és édesgyökér, fahéj és étcsokoládé, pipadohány és földes jegyek, grillázs és karamellizált fehérrépa. Kóstolva nagy test, élénk-vibráló savak, az ízben az illat ismétlődik, egyre erősödő karamelles, grillázsos jegyekkel. Csodálatos bor! 95/100 pont

Ha nem lett volna előző nap egy kóstolóm a Barbeito-nál, most itt írnám, hogy minden idők legmagasabb átlagszínvonalú kóstolója, de azért a képzeletbeli második hely sem rossz a sziget legnagyobb termelőjétől, akit nem kísértett meg az itthonról ismerős "nagyság átka", vagyis az a probléma, hogy a legnagyobb termelők csak a prémium boraikat tartják meg az iható kategóriában. Én pedig személy szerint azóta is ezekkel a borokkal álmodom...

banner