Lendva az a hely, ami mellett elszáguldunk az autópályán, hacsak nem eleve oda terveztünk menni. Persze sokan tervezik, remélem, hogy ezután még többen fogják, mert isten bizony megéri!
Kilátás a lendvai szőlőhegyre a Vinarium kilátóból (fotó: Ercsey Dániel)
Tavaly tavasszal Robert Gorjak meghívásából Ljubljanában jártam, méghozzá egy DWWA érmes borok kóstolóján, amikor Bruno Gaberšek barátom felhívta a figyelmemet egy kis pincére, ahol nem csupán egy ezüstérmes olaszrizlinget kóstolhattam, de még magyarul is szóltak hozzám a pult mögül. Kiderült, hogy a Kulčar borászat Lendván tevékenykedik, a magyar határtól mindössze néhány kilométerre. Azonnal felkeltették a figyelmemet, mégis majdnem egy év telt el, mire végre meglátogattam a pincét.
A lendvai szőlőhegyen - ha nincs helyismeretünk - szinte lehetetlen odatalálni (a GPS is rossz helyre visz), én is csak Bojan Kulčar telefonos segítségnyújtása után leltem meg a mindössze 1,18Ha termését feldolgozó mikrobirtokot. A szó szerinti garázsborászatban zseniális olasz- és rajnai rizlingeket készít a magyarul is jól beszélő Bojan, aki szakmáját tekintve kémikus, aki az optimális hűtőfolyadékok kiválasztásából doktorált, és akinek a doktori disszertációját a Muravidék legjobb doktori disszertációja címmel jutalmazták 2011-ben.
Bojan Kulčar (fotó: Ercsey Dániel)
A 2016-ban induló borászat a telepítéssel kezdte, Bojan megörökölte a nagypapa, Stefan Kulcsár (vagy ahogy a barátai hívták, Pista) szőlőit és a kis présházat, úgyhogy a régi ültetvényt kivágta, újratelepítette, persze előtte konzultált a lendvai szőlőhegy legendás borászával, Cuk Lajossal, hogy mit érdemes telepíteni.
Lendva (fotók: Ercsey Dániel)
„A szokásos nemzetközi fajtákban gondolkodtam - mondta Bojan. - Azt gondoltam, hogy merlot, sauvignon blanc, chardonnay lesz a pince előtt. Aztán Lajos azt mondta, hogy ide a legjobb az olaszrizling. Elsőre meg is lepődtem, talán el is kedvetlenedtem. Olaszrizling? Az meg minek? De ahogy egyre jobban beleástam magam, kiderült, hogy Cuk Lajosnak igaza volt. Az olaszrizling itt mindig nagy minőségre képes. Mintha ide lett volna teremtve!“
A szőlőhegy és a Kulčar birtok (fotók: Ercsey Dániel)
Csak az említett két fajtával (olasz- és rajnai rizling) dolgozik, az olaszrizlinggel pedig máris nyert két bronz és két ezüstérmet a Decanter World Wine Awardon, úgy, hogy valójában 2019-ben volt az első évjáratuk! (Tipp: a 2023-as rajnai még tartályban pihen, 2024. év végére kerül majd piacra, a tervek szerint 12€/palack áron. Érdemes figyelni és betárazni belőle, mert nagyot fog szólni, elegáns, virágos-körtés karakterű, ijedtemben gondolatban ki is osztottam rá 92 pontot!)
Penina Ana 2020 (olaszrizling tradicionális pezsgő, 1000 palack, 15Euro)
Intenzív de rövid felhabzás. Mély citrom szín zöldes reflexekkel. Apró jó eloszlású buborékok. Szép érettség, fehér húsú gyümölcsök az illatban, mellette pici keksz. Közepes test, vibráló savak, elegáns, édes gyümölcsöket mutat, almával, körtével barackkal, virágokkal. Hosszú lecsengés. Nagyon jól iható, gyümölcsös sekt. Wow! 89/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Ana Bojan szlovén édesanyjának a neve, aki a mai napig sokat segít a szőlőben, főz a kaszálásban megfáradt cimboráknak, merthogy kaszálják a sorközt, nincs gyomirtó. A borverseny-szkeptikusoknak csak annyit üzen, hogy neki a Decanter érem sokat segített, eladta a borait, szinte nem is kellett marketingre költenie. Volt olyan, hogy egy német lakóautós csapat a kilátóban meglátta a palackot és rajta a DWWA ezüstérmet, rögtön felhívták, eljöttek és jónéhány karton borral távoztak. - Megpakolták a lakóautókat, csak úgy roskadozott! - nevetett Bojan.
Laški Rizling 2021 (DWWA ezüst) 13,5% (10Euro)
Közepes citrom szín. Intenzív illat sok érett almával körtével, sárgadinnyével, barackkal, pici ásványossággal. Kóstolva közepesnél nagyobb test, kerek savak, pici virágpor, őszibarack, alma, körte. Kerek, édeskés, nagyon jól iható. Közepes lecsengés. 91/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Laški Rizling 2022 14,5% (10 Euro)
Közepes citrom szín. Visszafogott illat, pici ásványosság, fehér virágok. Kóstolva közepes test, szép savgerinc, ásványos karakter, pici citromhéj, zöldalma, a lecsengése közepes, sós citrommal. (2-3 perc után nyílni kezd, sárgadinnyével és édeskés jegyekkel) 89/100 pont
Laški Rizling 2020 (7nap maceráció, 4hó 500literes újfa, 6hó acél) 12%
Közepes arany szín. Illatában vanília, virágpor, pici narancshéj, kandírozott narancs. Kóstolva nagy test, lendületes savak, pici petrol, enyhe virágpor, narancshéj és narancsvirág. A lecsengése közepesnél hosszabb. Izgi! 89/100 pont
Renski Rizling 2021 13% 7,8g sav, 6hó másodtöltésű 500literes hordóban
Közepes citrom szín. Faforgács, pici petrol, körte, fehér virágok az illatban. Kóstolva közepesnél nagyobb test, lendületes savak, pici petrol, narancshéj, zöldalma, virágok, virágpor. A lecsengése hosszú, inkább citrusos. 87/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
A birtok borai egyelőre a környéken elfogynak (a Lovski dom étteremben, a központi Bella Veneziában, a Vinarium kilátóban és a turisztikai egyesületben, illetve leginkább a pincénél), ami nem is csoda, évente mindössze 4-5 ezer palack készül, de a rosszabb évjáratokban, mint például 2022., amikor a jégeső elverte a lendvai hegyet, összesen 1100 palack került letöltésre.
Szobrászati kiállítás a lendvai vár padlásterében (fotók: Ercsey Dániel)
Ami pedig Lendvát illeti, a bogrács fővárosa nem csak a Bográcsfeszt idején érdekes, de például a vár padlásán európai szintű szobrászati (bronz, kisplasztika) kiállítás látható, a Vinarium kilátóból pedig lélegzetelállító a panoráma, szóval mindenképpen érdemes megállni ha erre járunk, a városka, a kilátó és a borászok miatt is! Ha pedig kedvet kaptatok a Kulčar borokhoz, keressétek a kóstoló miatt Bojan-t az alábbi számon: +386 41 285 617. Érdemes!