Kérem Várjon!
Hírek
Újra itt az Aszú Napja
bori
2021 December 09.
December 10-én, idén negyedik alkalommal ünnepli az egész világ nemzetünk unikális borkincsét a Tokaji Aszút. Az aszú a királyok bora, és borok királya, de vajon ezt mások is így gondolják a nagyvilágban, és egyáltalán mi is az aszú, miért egyedülálló?

Az aszú kizárólag a világ elsőként zárt borvidékké nyilvánított területén Tokaj-Hegyalján készül. A vulkanikus kőzetekben gazdag borvidék a Tisza és a Bodrog folyóknak köszönhetően páratlan mikroklímával rendelkezik. Ebben a különleges közegben - a más területeken szürkepenész betegséget okozó - Botrytis cinerea gomba lehetővé teszi a szőlőbogyók aszúsodását. A nemesrothadás hatására a szemek elkezdenek töppedni, az ízek és az érett szőlő aromaanyagai koncentrálódnak, valamint kiegészülnek a botrytis okozta különleges karakterrel. Ebből a kézzel szedett különleges alapanyagból a világon egyedülálló módszerrel készül a Tokaji Aszú. Az aszúborok az alapanyag magas, természetes cukortartalmának köszönhetően lassan erjednek. Az erjedést követően minden aszúbor, minimum 18 hónapig, hordóban érlelődik. Dacára a különleges adottságú borvidéknek és az évszázados hagyományokkal rendelkező készítési módnak, mégsem készülhet aszú minden évjáratban.

A jó bornak nem kell cégér, tartja a közmondás, azonban fontos, hogy minél többen megismerjék a nemzeti kincsünket. Szerencsére elmondhatjuk, hogy az idei év sikerekben bővelkedett itthon és nemzetközi szinten is. A Decanter World Wine Awards-on hatalmas sikert arattak a tokaji borvidék borai, amelyek közül négy platina fokozatot ért el. A Grand Tokaj két tételét, a 2014-es ötputtonyos  aszút és a 2013-as Eszenciát, valamint a Patricius Borház és a Juliet Victor 2017-es hatputtonyos aszúit értékelték ilyen magasan. Ugyanígy, a hazai toplistákban előkelő helyeken jelentek meg az aszúk. Fontosak továbbá az olyan kezdeményezések, mint amit a Magyar Bor Személyesen is képvisel: az ország 6 borrégiójának 22 különböző borvidékét mutatja be, hogy szélesítse és mélyítse az ismereteket hazánk borairól.

Az aszú kincs, egy hungarikum, aminek kijár a saját ünnep. December 10-én, a Nemzetközi Aszúnapon (International Aszú Day) mindenképp töltsünk tokaji aszút poharunkba és ünnepeljük együtt ezt a ritka, különleges és egyedülálló borélményt!