Kérem Várjon!
Cikkek
Rosso di Szekszárd
Jenei Balázs
2024 October 10.

Hogyan folyik egy generációváltás? Megéri-e bio művelésmódra váltani? Mennyi idő, amíg egy új bor elkészül? Van-e igénye a piacnak egy újabb borra, vagy kettőre, miközben a borfogyasztás csökken? A Heimann Családi Birtok sajtótájékoztatóján ezekre a kérdésekre is kerestük a választ.

„Még soha nem csináltunk ilyet, izgatottak is vagyunk” – kezdte a sajtótájékoztatót ifj. Heimann Zoltán, miközben szüleire és a borászatuk kommunikációjáért felelős Koklács Katára sandított. A borászat ügyvezetője hamar belelendült és már sorolta is a kulcsszavakat, mesélt a nyugdíjba vonuló stratégáról – édesapjáról, a bio művelésről, a Heimann & Fiairól, az exportról, a bikavérről, a Barbárról, amíg el nem jutottunk a délelőtt utolsó borához, ahol láthatóan ő is és a család többi tagja is feszülten figyelt. Öt évük van abban, hogy egy keddi délelőttön, a szüretet befejezve bemutatták nekünk azt a bort, ami a Barbárhoz hasonlóan készült, de mégis egy másik arcát mutatja meg a nagy vörösboroknak.

Keretes szerkezet

Személyes jelenlét

Egy ilyen eseményen Heimannéknál nem lehet kérdés, hogy mindenki megjelenik, mindkét generáció ott van. id. Heimann Zoltán, és Heimann Ágnes támogatják fiukat ifj. Heimann Zoltánt, aki ma már teljesen átvette a stafétabotot a pincében és a szőlőben is. Az azonban semmiképp sem megszokott egy sajtótájékoztatón, hogy frissen, aznap reggel sült vörösboros diós kéksajtos kenyérke és előző éjszaka sült grissini fogadja a vendégeket, amit Heimann Ágnes maga sütött. Néhány grissini kicsit elégett az éjszakai sütés során – sztorizik id. Heimann Zoltán, mire felesége csóválja a fejét, hogy azokat el se hozta. Tegyük gyorsan hozzá, a sütéshez Ágnes azután állt neki, hogy az utolsó sagrantino fürtöket átválogatva befejezték a 2024-es szüretet.

Heimannék

Viszont ez a figyelmesség is mutatja, hogy milyen fontos a család számára, hogy a lehető legtöbb mozzanatnál, ami a boraikkal kapcsolatos – legyen szó az azokhoz termelt szőlőről, a borok elkészültéről, vagy azok prezentálásáról – ott legyenek és felismerhető legyen a kézjegyük benne. Ahogy pedig a generációváltás fokozatosan végbemegy egyre inkább már a második generáció kézjegye lesz tetten érhető a szülői örökség figyelembevételével.

Így az elmúlt években rengeteg változás ment végbe a birtokon, de ennek köszönhetően ma már a szerepek is tisztábbak. ifj Heimann Zoltán idéntől már nem csak borászati, hanem a szőlészeti vezetője is a birtoknak, így a teljes életútját ő követi egy palacknak. Heimann Ágnes továbbra is társügyvezető és a borászati munkát felügyeli a fia mellett, míg id. Heimann Zoltán nyugdíjba vonult. Természetesen ez csak puszta tény, a stratégiáért továbbra is ő felelős, ráadásul olyan fontos feladatai vannak, mint a nagypapai teendők ellátása és az unokák fuvarozása. Továbbá borosgazdaként továbbra is fogadja a birtokon a vendégeket.

„Jó most benne lenni az átállásban”

Persze az elmúlt évek változásai komoly kihívásokat, családi dilemmákat is jelentettek, és a család is úgy látja, még nem értek az út végére. De a bioművelésre való váltás, a szőlőművelés feletti teljes kontroll átvétele, a borászati eszköztár modernizálása, a Heimann & Fiai brand bevezetése, új lehetőségeket, új színt hoztak a borászat életébe. Ilyen például az, hogy a termelésük 20 százaléka export piacokra megy, ami elsősorban a Heimann & Fiai boroknak és a kadarkának köszönhető. ifj. Zoltán ezt úgy summázta, hogy jó most ebben benne lenni, és nyeregben érzi magát a cégben, de édesapja azért néhány szóban elmondta, hogy kezdetben megijedtek, amikor fia mindent meg akart változtatni. Ők felépítettek egy olyan borászati vállalkozást, ahol igyekeztek a kockázatokat minimalizálni, ezzel sikeresek voltak, ezzel szemben fia törekvései új kockázatokat hoztak.

A birtok

Az egyik ilyen rizikó a bio művelés bevezetése volt, ami a fia számára természetes volt, és mint prémium családi birtok, ebbe az irányba kellett lépjenek. Azonban a korábban „nagy biztonsággal vitt konvencionális szőlőtermesztésbe sok új kockázati tényező került.” Ezzel szemben 2024-ről már azt mondták, hogy egyértelműen megérte az átállás, nem kellett fürtöt válogatniuk, sokkal jobb a természetes egyensúly a szőlőben és 2025-ben már bio tanúsítvánnyal fog rendelkezni az összes ültetvényük.

A gyümölcs elsődleges aromáinak megőrzésére törekvő borászati munka, ami a Heimann & Fiai boroknál jelent meg és a bio művelésnek köszönhető magasabb minőségű szőlő új szintre emelték a borokat id. Heimann Zoltán szerint. „A legnagyobb hívők lettünk. A borok nagyon izgalmasak lettek és mi is szívesen isszuk őket. A kimunkált stílus mellett van bennük egy olyan spontaneitás és élettel teliség, ami korábban nem volt.” 

A legeredetibb Heimann bor – a Barbár

Az átállás része az is, hogy új borok érkezhetnek a szortimentbe, vagy korábbiak szűnhetnek meg. A szortiment most jól elkülöníthetően, a címkék megjelenése szerint is két márkára bontható: egyik az újabb, kadarkán és kékfrankoson alapuló, a gyümölcsök ízét megmutató Heimann és Fiai borok, míg a másik a szülői örökséget bemutatni kívánó, a több házasítást is tartalmazó Heimann klasszikus borok.

Kupaktanács

Ami viszont állandó, az a pincészet csúcsbora, a Barbár, aminek a 11. évjárata debütált ezen az eseményen. ifj. Heimann Zoltán elmondta: az ikonikusságán szeretnének emelni a Barbárnak, ami a birtoképítés sarokköve volt, és 2008-ban, az első évjárat megjelenésekor még újdonságnak számított az, hogy kékfrankos is került egy nagy bor alkotórészei közé. Ez az ötlet tette egyedivé és szekszárdivá a Barbárt, ami a pincészetet is új pozícióba helyezte. Az elmúlt években sokat csiszoltak rajta, visszább fogták a hordóhasználatot és a palackos érlelésre kezdtek nagyobb hangsúlyt fektetni. A Barbár a higgadt erő, egy szép lenyomata az évjáratnak úgy, hogy közben szekszárdi és Heimann. Ez a szülői örökség. A 2019-es és az új 2020-as borokat egymás mellett kóstolva tökéletesen látszott, mit jelent az évjáratok hatása: míg a 2019-es egy nagy, mély sűrű, feketebogyós gyümölcs aromatikát hozó bor, a 2020-as sokkal kecsesebb, pirosbogyós gyümölcsök sorát vonultatja fel.

Ahol minden összeér – az új Barbarossa 2022

„Öt éve rágódunk azon, hogy mi a következő lépés a klasszikus szortimentünkben. Úgy, hogy van egy meghatározó csúcsborunk a Barbárral, nincs értelme fölé pozícionálni egy másik bort.” Ezért közelítettek Heimannék inkább onnan, hogy készítenek egy nagyon magas minőségű házasítást, ami hasonlóan készül, mint a Barbár, de mégis fiatalabb, frissebb aromatikában, és elérhetőbb, mint ahogy a Brunello és a Rosso di Montalcino párosa. Így született meg a Barbarossa 2022, a Heimann Családi Birtok második számú bora (az első a Barbár).

Barbarossa

A Barbarossa szépen hozza össze mindazt, ami az átállás alatt változott Heimannéknél, és hidat is képez a klasszikusok és a Heimann & Fiai szortiment között. Úgy készül, mint a Barbár, de mégis üdébb és frissebb, ahogy a Heimann & Fiai borok. A Barbár borok alapanyaga főként a Porkoláb-völgyi tetőről származik, ami egy kitett, meleg, szeles terület, ami által a borok ízjegyei mélyebbek, és a bor lassabban érik, ezzel szemben a Barbarossahoz a szőlő a védettebb és hidegebb, Bati-kereszt dűlőből származik, ami könnyít a struktúrán és az aromatikán is. Továbbá a Barbarossa közel áll a bikavérhez is, ami visszatér a pincészet szortimentjébe, ezúttal a Heimann & Fiai címke alatt. Egy olyan bor, ami már az új generáció borkészítési filozófiáját mutatja be, de figyelembe veszi a szülői örökséget, ezáltal pedig egy izgalmas házasítás párt hoztak létre Heimannék. A 2022-es Barbarossa piros és feketebogyós gyümölcsök jegyeit egyaránt mutatja, miközben sok fűszeresség, remek sav és harapható tannin jellemzi. Jól esik inni, de mégis komoly bor. A Barbarossaról az itt elérhető videóban mondják el Heimannék, hogy mit gondolnak.

Stratégia szerint haladni

Hosszú távon még sok minden változhat a pincészetnél és a végső szót arra, hogy kell-e Heimann Családi Birtok szortimentjébe a Barbarossa, vagy a bikavér, a piac fogja kimondani. „Szeretnénk a borainkkal egy olyan pozícióba kerülni, hogy azok a magasabb presztízsű fogyasztói körhöz tartozzanak, amelyik kevésbé ár és válság érzékenyen működik. A Barbarossa bevezetése kockázatot jelent, de hisszük, hogy ez a bor nem kannibalizálja el a Barbár piacát és a két bor erősíti egymást” – mondta id. Heimann Zoltán. 

Már nem csak a borászatban vezető

„Érződik egy válság és tanácstalanság a borpiacon, és mindenki kongatja a vészharangokat, hogy nem isznak a fiatalok bort, nagyobb távolságot tartanak az alkoholtól. Fontos, hogy nem lehet csak egy lábon, a magyar piacon állni, ezért is építjük az exportot, és igyekszünk a fiatalabbak számára is vonzó borokat készíteni. Sokkal jobb érzés alkotni egy stratégiát és csinálni valamit, mint a nehézségeken lamentálni. Én szeretnék egy stratégia mentén haladni előre és ebből a borpiaci válságból nyertesen kijönni” – fűzte édesapja gondolatait tovább ifj Heimann Zoltán, aki három dologra szeretne nagy hangsúlyt fektetni, amit erősségüknek gondol: a házasításokra, a kadarkára és a kékfrankosra. Ezek lesznek a jövőben még inkább a fókuszban. Ez járhat azzal, hogy újabb borok jelennek meg, vagy korábbiak tűnnek el, akárcsak ideiglenesen is a teljes Heimann szortimentből. Az, hogy ezek a változások tényleg sikerre vezetnek-e, majd a piacok és a fogyasztók reakcióiból dől el. A borok minősége viszont adott hozzá.

A sajtótájékoztatón kóstolt borok

Viognier Bio 2023

Már bioművelésű területről származik, és jóval komolyabb, mint egy könnyed, választékbővítő fehérbor. Illatában mandula, fehérszirmú virágok, zöldfűszerek és őszibarack. Az ízben őszibarack, citrom, zöldfűszerek, pici sósság, hordófűszerek. Meglepően szikár, szép savai vannak, a szájban hosszú. 87/100 pont

Heimann & Fiai - Kadarka bio 2023

Az exportpiacok legnagyobb sikere, a kilincs külföldön. Ráadásul a kadarka a nyertese a klímaváltozásnak, és a klónok, amiket Heimannék használnak, szintén beváltak, így ezt a kadarkát nagyon biztosan lehet elkészíteni minden évjáratban. Jó lenne, ha folytatódnának a kutatói klónkísérletek, de ebben egyelőre nincs előrelépés, pedig nagyban erősítené az ország egyediségét. Illatában málna, eper, csipkebogyó, fehérbors, kicsi zöldfűszer, árad és betölti a poharat az illat. A korty könnyed, de van egy zöldfűszeres tartása, csipkebogyó, málna és eper. Szép, és szerethető. 89/100 pont.

Heimann & Fiai – Bikavér 2022

Visszatérő a szortimentbe, 2016-os évjáratban készült utoljára bikavér a birtokon, viszont szerettek volna egy olyan házasítást, ahol a főszólamot a kékfrankos viszi. A cél egy jó ivású bor készítése volt, és most ez lesz a belépő a Heimann & Fiai borok világába, miközben közel sem belépő szintű borról van szó. Illatában fekete és pirosbogyós gyümölcsök, feketebors, zöldfűszer és némi joghurtosság vegyül. Ízben feketeszeder, feketebors, zöldfűszerek szintén. A test közepesnél nagyobb, a korty szinte harapható. Kellően sokrétű, de megmarad frissnek. 90/100 pont

Barbár 2019 magnum

A 2019-es Barbár lassan kifut a polcokról, de Heimannék elhozták nekünk magnum palackból. Az illatában nagyon mély, árad belőle a melegség. Feketeszeder, eper, málna, feketebor, rozmaring, és sok réteg jellemzi. A korty nagyon szép, letisztult, végig hömpölyög a szájban. Ízben feketeszeder, áfonya, ribizli, rozmaring, szederlevél, pici avar és némi mediterrán bozótos (garrigue) jelenik meg. Nagy bor, mégis jó inni. 93/100 pont

Barbár 2020

A 2020-as Barbár a Barbarossa-val együtt debütált, és jól mutatja meg, hogy mit jelent egy évjáratnak a hatása. Illatában légies, de mégis rétegzett, ibolya, eper, málna, csipkebogyó, feketeszeder, rozmaring és kakukkfű aromákkal. A kortyban a pirosbogyós gyümölcsök dominálnak, cseresznye, málna, eper, mellette zöldfűszerek és gombás aromák jelennek meg. A sav vezeti, karcsúbb, mint a 2019-es, de így is kellően széles, sokrétű, remek egyensúlyban lévő bor. 94/100 pont

Barbarossa 2022

A pincészet új bora, a második bor. Illatban gazdag és friss, kicsit sötétebb tónusú, mint a 2020-as Barbár, és inkább a bikavérrel kerül párhuzamba. Illatában feketebogyós és pirosbogyós gyümölcsök, mint feketeszeder, áfonya, eper és málna, továbbá zöldfűszerek, rozmaring és fehérbors jellemzik. Az ízben virágok, ibolya, rózsa, pirosbogyós gyümölcsök, mint eper, málna, cseresznye és némi zöldfűszer jelenik meg. Gyümölcsös, gazdag, de nem ural le, a savak szépek, jól tartják a közepes testet, a tannin érezhető, de szép érett. Jól esik inni, de mégis egy komoly bor. Rosso di Szekszárd. 92/100 pont