Kérem Várjon!
Cikkek
Mi az, hogy szuperprémium?
Egy bor: Csányi Pincészet Teleki Tradíció Villányi Franc Kopár dűlő Super Premium 2017
Ercsey Dániel
2022 January 28.

A villányi termelők a borvidék zászlósborának kinevezett cabernet franc-t egyrészt átnevezték Villányi Franc-ra, másfelől hármas szintű eredetvédelmet és talán minőségi kategóriákat is felállítottak, amikor megalkották a classicus, premium és super premium Villányi Franc fogalmát. A csúcs következik, de vajon milyen lehet? Egyáltalán, mitől csúcs a csúcs? Remélem a végére kiderül…

Nyitókép: a nevezetes "szuperprémium" Villányi Franc (fotó: Ercsey Dániel)

A Csányi Pincészet - ha esetleg valaki még nem tudná - a Villányi borvidék legnagyobb játékosa. No nem zsetonokra és rulett asztalra kell gondolni, sokkal inkább a területekre, hiszen a honlapjuk tanúsága szerint közel 500 hektár szőlőterülettel rendelkeznek, olyan kimagasló minőségre képes dűlőkben, mint az Ördögárok, a Jammertal, a Sterntal vagy éppen a legendás Kopár. Innen nézve az évi kb. kétmillió palack bor előállítása már nem is tűnik túlzásnak, nem?

A Kopár dűlő (A fotó a borászat honlapjáról származik)

Ráadásul a piac összes szegmensében igyekeznek jelen lenni, a jól fogyasztható és jó ár-érték arányú boroktól a középső polcon található, már elegánsabb tételeken át egészen a dűlőszelektált, prémium tételekig. Utóbbit, legalábbis a Villányi Franc terén a Kopár dűlőből származó szuperprémium tétel reprezentálja, ami a terület történetét ismerve nem is olyan meglepő.

A Csányi pincészet (A fotó a borászat honlapjáról származik)

Tudták például, hogy ha Villányból Nagyharsány irányába tartunk biciklivel vagy autóval, akkor nem csupán a jobb kéz felé eső, monumentális Kopár dűlő az egyetlen látnivaló? Persze a szemünket az ragadja meg, pontosabban az „Ördögszántotta hegy“, a Szársomlyó, ahol egészen addig kúsznak fel a szőlők, amíg egy centiméternyi talajt is találnak. Innen ered a dűlő neve is, hiszen az úttól legtávolabb eső részeken már a puszta mészkő bukkan elő a szőlősorok között!

A fotó a pincészet honlapjáról származik és a Kopár dűlőt ábrázolja

No de vissza a másik látnivalóhoz, amire az úttól balra találunk rá, ez pedig nem más, mint Valerius Dalmatius római szenátor luxusvillája, aminek a padlóját, legalábbis az ebédlőjét, csodálatos mozaikok díszítették, és akinek a vendégei színváltós üvegpoharakból itták a Kr.u. 4. században a minden bizonnyal az 50 méterre található Kopár dűlőből származó bort. El tudják képzelni? Egy szenátor, aki pannóniai származású és aki a nyugdíjas éveire ide is vonult vissza, felépítvén egy csodálatos rezidenciát, fürdővel és mozaikokkal, hogy elkápráztassa a vendégeit!

A nagyharsányi római villa padlómozaikja (A kép innen származik)

Azt, hogy milyen borokat ihattak a Római Birodalom ezen szegletében 1600 évvel ezelőtt, nem tudom megmondani. Napjainkban a Kopár a Villányi borvidék legmelegebb dűlője, a 63 hektáros területet 2100 óra napsütés éri évente, aminek köszönhetően két héttel korábban érik be minden szőlő, mint máshol. Nem tévedhetek nagyot ha azt mondom, ez régen is így volt. Viszont aki mediterrán, nagy testű vörösborokat vizionál a hegyre, az lehet, hogy téved. Az 1960-as években a Kopárt a világ legjobb olaszrizling területeként emlegették! A felmelegedés hatására azonban ma már kétség kívül a kékszőlőké a főszerep, ezen belül is inkább a nagy testű bort adó fajtáké, mint a cabernet franc. A röpke történelemórát követően nézzük is, hogyan sikerült a Csányi pincészet bora!

Csányi Pincészet Teleki Tradíció Villányi Franc Super Premium Kopár dűlő 2017

Közepesnél mélyebb rubin szín. Illatában pici zsálya és szilva, levendulás bonbon és szerecsendió, kandírozott meggy, friss málna és cseresznyevirág. Kicsit olyan, mintha egy dél-francia bazárba tévedtünk volna, annak is a pipere részlegébe, kicsit fűszer, kicsi édesség, hihetetlen arányok. Kóstolva közepesnél nagyobb test, tökéletes érettség, kerek korty, de élettel teli savak és teljesen integrálódott tanninok. Szerkezetét tekintve olyan, mintha egyszerre lenne mély és légiesen könnyed, mintha lavírozna az olasz és a villányi cabernet francok között, ott van benne a mediterrán hangulat, de a feszes gyümölcsösség is. A lecsengése hosszú, elegáns. 92/100 pont

A bevezetőben feltett kérdésre, miszerint mi a különbség a három kategória között, a választ itt találjátok: