Kérem Várjon!
Hírek
Megújulás, gasztronómia és bor: vegyük fel Miskolcot az úticéljaink közé!
Nádasi Eszter (borsmenta.hu)
2023 April 25.

Nem sok nagyváros mondhatja el magáról, hogy a sétálóutcájától mindössze néhány perc gyaloglásra egy több száz éves pincesor húzódik; de három, Michelin-ajánlást kapott vendéglátóhellyel is kevés település büszkélkedhet. A vonzó kirándulóhelyekkel körülvett Miskolc napokra való tartalmas, változatos programot kínál – látogatásunkat érdemes akár az itteni boros-gasztronómiai rendezvények dátumára időzíteni.

Fotók: Avasi Borangolás

Egy város, ahol négy hangulat találkozik: a sétálóutcás belváros, az Avas, Lillafüred és Miskolctapolca – bár az utóbbi kettőről sok turista hiszi, hogy különálló települések, de igazából helyi tömegközlekedéssel behálózott városrészek. Gondoltuk volna, hogy Budapestről kötött pályán eljutunk a lillafüredi Palotaszállóba? Pedig így van: vonatra, villamosra, majd kisvonatra szállunk, és már ott is vagyunk a Bükk természeti és építészeti gyöngyszeménél. 

Odafelé vagy visszafelé érdemes betérni a Végállomás Bistro & Wine étterembe, mely tavaly Michelin-ajánlást kapott. Több mint húsz év munkájának elismerése ez: a tulajdonosok 1998-ban bérelték ki a kisvasút végállomásánál lévő, kihasználatlan várótermet. 2010 óta a magyar konyhán, a fenntarthatóságon és a regionális alapanyagokon van a hangsúly: a közeli erdő gombákkal, virágokkal, vadzöldségekkel gazdagítja fogásaikat. 

Miskolctapolca szintén jól megközelíthető úticél: a Barlangfürdő vize és levegője is gyógyhatású, de látványnak is páratlan. Innen nincs messze az Avalon Park, mely a színvonalas szálláslehetőségen kívül fedett és kültéri élményrészleggel, wellness-szel, elektromos gokarttal várja vendégeit – legyen szó családi, baráti vagy céges rendezvényekről. Nem utolsó sorban itt található a város másik Michelin-ajánlást szerzett étterme, az Avalon Ristorante, mely az olasz konyha remekeit kínálja. 

Ha belvárosi kávézásra, süteményezésre vágyunk, térjünk be a Desszertembe, akár hagyományos, akár újhullámos édességet szeretnénk. A cukrászda a fennállásának 200 éves évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színháznál van: az ország első kőszínházának monumentális épületében több játszóhely is működik, prózai, zenés és balett tagozattal. 

A megújuló látványosságok között van az Avasi kilátó és a Diósgyőri vár, de a térségbe nem csak ez hoz friss lendületet, hanem a nemrégiben alakult Bükki Kör is. Az idegenforgalomban, vendéglátásban, rendezvényszervezésben és borászatban jártas szakemberek szeretnék megmutatni, hogy Miskolc egy élhető, turisztikailag vonzó város – mondták el április tizenötödikén, az Avasi Présházban tartott sajtótájékoztatón. Az alulról jövő kezdeményezés lelkes résztvevői közvetlen kapcsolatban vannak a vendégekkel: a vágyaikat és az igényeiket is közelről ismerik.

Az Avasi pincesort és a Bükki borvidéket sem kerüli el a megújulás. A Miskolczi Borbarátok Társasága elkötelezetten dolgozik a helyi borkultúra felélesztésén, évente 5-6 Avasi Kvaterkát szerveznek – a hegyoldal ilyenkor megtelik élettel, kinyitnak a borospincék, a tányérokra finom kísérőfalatok kerülnek. 

Az Avasi Borangolásnak már 11 éves hagyománya van, az egykor 600 fős rendezvény az ország jelentős borgasztronómiai eseményévé nőtte ki magát: tavaly 21.000. résztvevője volt. Idén május 11-én szakmai nappal indul a rendezvény, a pinceajtók május 12-13. között nyílnak meg a vendégek előtt: 68 helyszínen 97 borászat tételei sorakoznak fel, az ország több borvidékéről. 22 gasztronómiai kiállító fogásai közül lehet majd válogatni, 55 fellépő szórakoztatja a közönséget jazz, rock, street punk, akusztikus gitárzene, ska, sanzon műfajokban. Lesz utcazene, fényfestés, hagyományőrző és jótékonysági árverés is, a gyerekeket kézműves- és mesefoglalkoztató várja. Új színfolt a sport: a kicsik ügyességi és gyorsasági vetélkedőkön mérkőzhetnek meg, a nagyobbak már az erőnlétüket is bizonyíthatják. A szervezők „zöld utat adnak a zöldnek”, azaz céljaik közé tűzték a rendezvény ökológiai lábnyomának csökkentését.

Miskolc felfedezését különösen ajánljuk azoknak, akik még sosem jártak itt vagy rég voltak erre: meg fognak lepődni, hogy mennyi fejlődés, változás történt. Akik mostanában vendégeskedtek a városban és környékén, meggyőződhettek róla, hogy mennyi szórakozási, aktivitási lehetőség van, amiért megéri visszatérni.