Komplett hétvégi programot ajánlok, kiránduljunk együtt Madách szűkebb hazájában, Mikszáth szeretett palócai és persze Csernusék ipolynyéki borai között!
A kollázsok fotóit részben a szerző készítette, részben Csernusék bocsátották a rendelkezésünkre
Ha elhagyjuk Budapestet észak felé a 2A autóúton, először a Dunát követjük, majd Vácnál a Naszály és a Börzsöny közötti hágón átlépünk egy más világba. Ez már Palócföld határa, balra a Börzsöny csúcsaival és Drégely várával amit Szondy György védett hősiesen, jobbra pedig Mikszáth Kálmán szűkebb hazájával. Utunkat, előbb vagy utóbb keresztezni fogja az Ipoly folyócska, ami az elmúlt száz évben kisebb-nagyobb megszakításokkal államhatárként funkcionál Csehszlovákia/Szlovákia és Magyarország között. Ha Ipolynyékre tartunk, érdemes Ipolyságnál (Šahy) átlépni a határt, egyrészt mert itt van híd az Ipolyon, másrészt hogy elgondolkodhassunk a kisváros múltján, az egykor virágzó zsidó közösségen, az elhurcolásukon és megölésükön, illetve azon is, hogy bizony az áldozatok között voltak Kulka János, az ismert színművész nagyszülei is, az apukája, Dr. Kulka Frigyes is csak úgy élte túl a borzalmakat, hogy megszökött a munkatáborból. Nélküle ma nem lenne tüdőtranszplantácjó Magyarországon, és persze nem lett volna Szomszédok c. sorozat sem a fia nélkül.
Innen kövessük az Ipolyt, folyásiránnyal szemben, vagyis kelet felé, majd két falut elhagyva (Ipolyhídvég és Ipolynagyfalu) kell felkanyarodni a hegyek felé, vagyis balra Ipolynyék felé. Érdekes kitérő lehet még ha tovább haladunk a folyóparton a következő településig, Ipolybalogig, ahol egy ideig a Szent Koronát rejtegették őseink.
Az Ipoly és a "híd" Ipolyhídvégen (fotó: Ercsey Dániel)
Ipolynyék, mint az eddigiekből is kitűnik, nem az Ipoly árterén fekszik, nem lepik meg áradáskor a lakosokat a hódok, nem úgy mint engem, amikor ezen a szakaszán eveztem a folyónak. A hegyek szoknyájára biggyesztett falu már a középkorban ismert volt, nem meglepő módon a boráról. Az egri káptalan már 1354-ben emlegette a nyéki borokat! Innen már csak 300 évet kellett várni, hogy a Csernus család is felbukkanjon az iratokban, hiszen 1652-ben kaptak címeres nemeslevelet I. Lipót császártól. A címer felbukkan a pincében, de a címkéken is! A falu évszázadok óta a nyelvhatáron fekszik, a szőlőhegytől nyugatra egyre szűkülő patakvölgy vezet a hegyek ölelésében megbújó Hrušov településig. A nyékiek között mindenki ismeri a találóskérdést, hogy „Meddig nyúl a nyúl? A hrušovi hídig, mert onnantól már zajac!“ A település borait egészen a Soá-ig az ipolysági zsidó borkereskedők hordták el szekerekkel, és volt is mit, hiszen a környező hegylábakon mintegy 150 hektáron zöldellt a szőlő.
Ipolynyék az első és a második Habsburg katonai felmérésen (forrás: Mapire)
Pezsgő rajnai rizling brut nature 2018
Közepes citrom szín, intenzív felhabzás, apró buborékokkal. Az illatban rögtön pici petrollal köszön be, mellette citrom és mézes jegyek, édes fűszerek és vanília.Szájban közepes testet kapunk, elegánsan rizlinges savakkal, az ízkép kekszesen zöldalmás, a lecsengése közepes. 87/100 pont
Sauvignon blanc 2022 tartályminta
Halvány citrom szín. Visszafogott illatában csalán és egres, európai stílus. Közepes test, kerek savak, pici ásványos vibrálás, mandarin és érett fehér húsú gyümölcsök. A lecsengése inkább fűszeres. 86-88/100 pont
Zöldveltelini 2022 tartályminta
Közepesnél halványabb citrom szín. Illatában édes alma, körte és fehérbors. Szájban közepes test, kerek savak, az egész korty gömbölyű. Ízében szép fűszer-gyümölcs kombináció, jó arányok, pöpec és jól iható. 87-88/100 pont
Peszeki leányka 2022 tartályminta
Citrom szín, enyhe zöldes reflexekkel. Illatában levendula (!) és őszibarack. Közepes test, kerek de jó savak, az ízben, talán a minimális maradékcukornak köszönhetően levendulás süti, őszibarack és jonatán alma. Hosszú lecsengéssel búcsúzik. 87-88/100 pont
Csernusék viszonylag sok fajtával kísérleteznek a selmecbányai ősvulkán utolsó nyúlványain, a tiszta déli fekvésű ipolynyéki szőlőhegyen. Bálint László szerint, aki 2014 óta a pince szaktanácsadója, a mostani szortiment már jelentős szűkítés eredménye, így maradt meg a 2 hektár saját és további 8Ha felvásárolt szőlők között a zöldveltelini, a chardonnay, a rajnai rizling, a peszeki leányka, a sauvignon blanc, a kékfrankos és a pinot noir a választékban. A peszeki leányka hivatalosan nem más, mint a királyleányka, pontosabban annak egy variánsa, amit önálló fajtaként vettek fel a fajtajegyzékbe Szlovákiában a második világháború után. A fajta azóta is parázs viták kereszttüzében van, vannak akik önálló fajtának tartják, vannak akik királyleánykának, számomra a lényeg, hogy jó bor készüljön belőle!
A pince filozófiáját is jól kifejezi az alábbi mondat: „Mi egyedi borokat szeretnénk készíteni Ipolynyéken! Mondjuk egy olyan spontán erjesztett zöldveltelinit, ami máshol már nem megtalálható, 70 éves tőkékről származik. Olyan tőkékről, amelyek más szőlőhegyeken már nem léteznek.“
Rajnai rizling 2022 tartályminta
Közepes citrom szín. Visszafogott illat, benne körte és sárga virágok. Kóstolva olyan, mint egy fiatal rüdesheimi riesling, a 10g cukor szépen kerekíti a 9-es savat, az ízben gyönyörű gyümölcsösséget hagyva maga után. 86-87/100 pont
Chardonnay battonage 2021 tartályminta
Közepes citrom szín. Illatában vaj és kókusz, ananász és sárgadinnye. Széles korty, nagy test, klasszikus nemzetközi stílus. Az ízben az illat ismétlődik, a lecsengése hosszú. 87-88/100 pont
Chardonnay battonage selection 2021 tartályminta
Közepes citrom szín. Az illatban a több citrom, kevesebb hordófűszer elvet követi. Elegánsabb mint a testvére, a tannin picit direktebb, a szerkezet feszesebb, a sav vibrálóbb. Nem a kezdők bora, de hol van az leírva, hogy mindenki érti az eleganciát a borban? 90-91/100 pont
Cserusékkal először évekkel ezelőtt, egy 3 folyó völgye kóstolón találkoztam, rögtön beleszerettem a kékfrankosukba és amikor Zsiga György, az angliai Novel Wines egyik tulajdonosa érdeklődött, hogy milyen szlovákiai termelőt listázzon be, azonnal őket javasoltam. (Nem kis büszkeségemre azóta együtt is dolgoznak!) A mostani kóstoló apropója viszont az volt, hogy elkészült az új feldolgozó és mellette egy szálláshely is. A Vulcano Guesthouse igényesen berendezett szobákkal és a szállóvendégek részére (csak előzetes egyeztetés után) nem csak reggelivel, hanem meleg ebéddel is szolgál, sőt, a bor-étel párosításban is elöl járnak és akkor még nem is említettem a Csernus borokkal készült csokoládéikat!
Orange wine 2021 tartályminta
Közepes citrom szín. Illatában menta és akác, alma és mandarin, pici vaj. Szájban a korty széles és jó ivású, egyáltalán nincs narancsbor hangulata. Hosszú, pemetefűs-mandarinos lecsengéssel búcsúzik. 88-90/100 pont
Lava siller 2022 tartályminta
Kékfrankos, szentlőrinci, Andrej és cabernet sauvignon. Halvány rubin szín. Az illat első blikkre kicsit fülledt, a korty kirobbanóan gyümölcsös. Nehéz most megítélni, ha az illat bizonytalansága kiszellőzik, akkor tuti magasabb pontot fog kapni. 84-87/100 pont
Kékfrankos 2021 tartályminta
Halvány rubin szín bíbor reflexekkel. Illatában málna, szeder és malabári bors, édeskés piros bogyós gyümölcsökkel a háttérben. Szájban könnyed, légies savakkal, szép gyümölcs-fűszer kombinációval, pici avarral és céklával, meggyel és málnával. Olyan mint egy pöpec pinó! 90-91/100 pont
Az új borászati üzem meglátogatása - és végigkóstolása - után jól esett az ebéd, majd felkerekedtünk a szőlőhegyre, ahonnan nem csak a kilátás megkapó, de a felső pincében következhetett a hordóminta kóstoló, utána pedig néhány palackot is kibontottak nekünk Csernusék mind az aktuális kínálatból, mind pedig a régebbi évjáratokból, csak hogy lássuk, hogyan érnek a boraik.
Kékfrankos 2020
Halvány rubin szín. Illatában meggydzsúz és meggyszörp, pici rózsaborssal a háttérben. Kóstolva közepesnél kisebb test, jó savak, szuper arányok. Kevésbé koncentrált, mint a 2021-es társa, de nem kevésbé jól iható. 87/100 pont
Chardonnay battonage selection 2019
Mély citrom szín. Illatában vajban párolt körte, francia tejszínes desszertek, mille feuille, pici mogyoró, sárgadinnye. Kóstolva nagy test, kerek savak, az ízben az illat ismétlődik, a lecsengése inkább fűszeres. 87/100 pont
Chardonnay battonage selection 2017
Mély citrom szín. Illatában virágpor, napraforgóolaj, ananász és sárgadinnye. Szép savak, nagy test, de nehézkesség nélkül. Az ízben érett és aszalt gyümölcsök, szárított alma. A lecsengése hosszú! 89/100 pont
Kékfrankos 2018
Közepes rubin szín. Illatában piros bogyós gyümölcsök, főleg meggy. Kóstolva közepesnél kisebb test, szép savak, az ízben sok bors és szegfűszeg, de még több meggy. A kékfrankos stílusa elég kiforrottnak tűnik Ipolynyéken, mindig könnyed, mindig jól iható, kedvesen gyümölcsös és néha markánsan fűszeres, egyszerűen imádnivaló! 88/100 pont
Végezetül még valami. Csernusék alig egy órányira vannak Budapesttől autóval. Miután szállást és ellátást is kínálnak, illetve a borok is egyre jobbak és jobbak, ráadásul vendégszerető, tófej famíliáról van szó, mindenkinek azt javaslom, hogy egy hosszú hétvégére keresse fel őket! Foglaljanak szállást a Vulcano vendégházban, de mielőtt odaérnek, látogassák meg út közben Horpácson a Mikszáth Kálmán emlékházat, vagy ha inkább az erdei gyaloglást preferálják, sétáljanak fel Drégely várának romjaihoz és olvassanak közben Mikszáthot, vagy méginkább a vonatkozó Arany balladát! Este már jóleső fáradtsággal lehet majd lepihenni Ipolynyéken, persze csak a jól megérdemelt vacsora után! Másnap jöhet a pincelátogatás és a borkóstoló, aztán ebéd után sétáljanak fel a falu határában magasodó hegy csúcsára szétnézni, vagy üljenek autóba és irány az alsósztregovai Madách kastélymúzeum, ha pedig már ott vannak, nincs messze Ipolytarnóc és az Ősmaradványok. Vasárnap aztán ne felejtsenek el bevásárolni a Csernus borokból, de ha újabb borászatra vágynak, Ipolynyéken Zsigmondékhoz is be lehet ugrani egy kóstolóra, hogy aztán vagy Ipolyság (a főtér környéke megér egy sétát), vagy Balassagyarmat (a legbátrabb város) felé induljanak haza. Az élmény minden esetben garantált!