Kérem Várjon!
Cikkek
Kezdésnek nem rossz? De!
Az első órák a CMB-n
Győrffy Zoltán
2022 June 07.
Végre itt vagyunk, mindenhol #cmb2022 aztán erre jön ez. De mi is?

Nyitókép: Ercsey Dániel

Nulladik nap, bevezető előadás és mesterkurzus. Öt nyelvből lehetett választani, az angolra voksoltunk, bár lehet, hogy bármi más jobb lett volna. Calabria az olasz borkultúra bölcsője, a görögök telepítettek itt először szőlőt és készítettek borokat, erre a helyiek nagyon büszkék. Az első előadás azonban nagyon nem olyan volt, amivel lenyűgöző hatást váltottak volna ki, bizonytalan és kevés helyismerettel rendelkező előadó, többségében legfeljebb középszerű borok. Innen szép nyerni, mondhatnánk – talán nem lövöm le a poént, hogy azért a végére mosolygósabb lett az összkép.

Fotó: Ercsey Dániel

A rendei uszoda nagytermében (nem, nem vízben ülve, hanem asztalok mögött, hagyományos felszerelésben) a vásznon fekete alapon piros betűkkel kellett volna látnunk a kivetített infókat, hát nem láttuk.

Fotó: Győrffy Zoltán

Calabria egy mintegy tízezer hektár szőlőültetvénnyel rendelkező tartomány (csak jelzem, olajfákat 160.000 hektáron találunk ugyanitt), nincs DOCG, van 9 DOC és 11 IGP. Fehérben elsősorban greco bianco, mantonico, pecorello, guarnaccia, zibibbo, vörösben gaglioppo, magliocco dolce, magliocco canino, nerello és calabrese terem, az ültetvények több mint 70 százaléka helyi fajtákkal van eltelepítve. Ennyi infó nem sok fél óra alatt, a rosszabb az volt, hogy jött az első bor, amiről kiderült, hogy valójában a harmadik lenne, de a második jó volt, vagy a negyedikkel cserélt helyet?

A háttérben dolgozó sommelier-csapat aztán összerakott egy eredetileg tervezett sort, most ezekről essen pár szó.

Fotó: Ercsey Dániel

TERMINE GROSSO Pecorello JXP 2021

Szép illatok, könnyed és virágos, pomeló és bodza, picit fanyar ízekkel, jó savakkkal, szinte élénknek is mondanám. Citrusok, fenyőmag, némi ásványosság, sós és édes egyszerre a korty vége. Friss és tartalmas, halakhoz, rákokhoz. Kb. 15€. 89/100 pont.

Fotó: Ercsey Dániel

MASSERIA FALVO 1727 Guarnaccia 2020

Édesebb illatok, édesebb ízek, sárgadinnye, fanyar citrusok és olajbogyó érdekes egyvelege. A sav érezhetően kevés benne, ráadásul a végén eléggé melegít a korty. Kb. 12€. 86/100 pont.

Fotó: Ercsey Dániel

MALASPINA Greco Bianco 2021

Könnyed, egyszerű illatok, nekem nem volt teljesen tiszta, minha dugóprobléma merült fel, de aztán ezt elhessegették. Citrusok, őszibarack, kis kesernye a korty végén, lehetne hosszabb is a lecsengése. Kb. 10€. 85/100 pont.

Fotó: Ercsey Dániel

ANTONELLA LOMBARDO Autoritratto Mantonico 2021

Érettebb szín és illat, egy kicsit olyan érzésem van, mintha némi héjon tartés is történt volna. Narancs és grapefruit. Fűszeres, telt zamatok, egy kis cseresség, egy kis krémesség, érett citrusok, némi gyógynövényesség. Már most is izgalmas, de ennek a bornak idő kell, palackérlelés, legalább 2-3 év. Kb. 33€. 88/100 pont.

Fotó: Ercsey Dániel

CASA COMERCI 'A Batia Magliocco Canino 2019

Kevés illattal nyit, kell idő, de abból még kevesebb van. Azt tudjuk meg róla, hogy egy 50 éves ültetvényről származik. Füstös szilva, menta és balzsamecet, majd kortyban fanyar erdei gyümölcsök, izmos savak, kakaó és bőr. A tannin igen erőteljes és némképp szárít, ugyanakkor tudjuk, hogy csak inoxban volt, vagyis a fajta hozza ezt a stílt. tartalmas, még érlelhető. Kb. 25€. 87/100 pont.

Fotó: Ercsey Dániel

CANTINE VIOLA Moscato Di Saracena 2018

A készítési eljárás elég egyedi: malvasia és guarnaccia szőlő mustját a cukortartalom növelése érdekében főzéssel sűrítik, majd a a néhény hétig szárított moscatello és adduroca bogyókat kiválogatják, kézzel összetörik, és hozzáadják a mustsűrítményhez. Hosszú és lassú erjedés után így lesz belőle egy borostyánsárga passito. Illatban karamell, tea, aszalt trópusi gyümölcsök, kortyban kajszi, birslekvár, diós süti. Korrekt sav, erőteljes cukorérzet, krémes, teás, magas alkoholérzetű a lecsengésben. Kb. 40€. 88/100 pont.