Negyedszerre rendezték meg Zágrábban a régió egyik legnagyobb boros rendezvényét-fesztiválját, a IV. Zagreb Wine Gourmet Festival-t. (Hasonlóan a mi VinCE-énkhez, ennek a rendezvénynek is a Decanter magazin a támogatója.) Az eseményre a kortárs alkotások múzeumában került sor. Mi a borokra koncentráltunk leginkább, több mint száz kiállító félezer borát lehetett megkóstolni.
Azért az ételekre is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők, rengeteg olívaolaj, sonka, kulen, szardella, sajtok és még sok-sok finomság állt a kóstolásban megéhezett gyomrok rendelkezésére. Külön gourmet sátor várta a csúcsgasztronómia iránt érdeklődőket. Itt mindkét nap jeles éttermek (horvátok és külföldiek egyaránt) séfjei készítettek el egy-egy menüsort, a vendégsereg pedig a profi felszolgálásnak hála azonnal meg is kóstolhatta az ételeket. (A finomságok közül muszáj kiemelnem a zadari Arbacommerce olajos-sózott szardelláját. Képtelenek voltunk megunni, minden egyes pihenő alkalmával vissza és visszatértünk az ízletes falatkákért. Egészen mennyei volt, idővel kezdtünk elgondolkodni, hogy milyen szert is rejtettek el benne, ami ilyen szintű függőséget képes okozni.)
A jegyek vásárlása és a ruhatári szolgáltatás igénybe vétele gyorsan és gördülékenyen ment, kóstolópoharainkat a bejárat után 50 kuna (egy kuna kb. 37 forint) ellenében váltottuk ki (cseregaranciával). Az egy napos belépő ára 150 kuna volt, a kétnaposé 240 kuna. A szervezés és a kiszolgálás maximálisan profi és segítőkész volt, az egyetlen dolog, amit hibaként róhatunk fel, az a helyszín szűkössége és a borászatok kaotikus elrendezése volt.
Mert nagy tömeg volt mindkét nap, és kettő-három óra körül már kezdett nehézkessé válni a közlekedés pohárral és jegyzettömbbel a kézben. A nagy érdeklődés persze a kiállítók névsorának is köszönhető volt. A legtöbb borászat Horvátországot képviselte, nyolc nagy régióra osztották fel az ország bortermelőit. Ott volt Dalmácia, Szlavónia, vagy épp az Isztria krémje, de nagyszámú kiállító képviselte Szlovéniát és Olaszországot is. Két termelő érkezett Bosznia-Hercegovinából, négyen Dél-Afrikából, egy-egy pedig Ausztriából, Németországból és Új-Zélandból. Ténylegesen a legjobb termelőkkel, legjobb borokkal találkozhattunk a tőlünk délre fekvő bortermelő vidékekről.
Két nap is kevés volt minden eltervezett bor, borászat megismeréséhez. Mindkét napon próbáltunk tervszerűen kóstolni, de persze általában a harmadik pincénél felborult minden, ezt leginkább a vörösborok sínylették meg. A „visszatérünk a vörös körnél” kezdetű mondat jó párszor elhangzott, de egyik nap sem maradt igazán időnk már a vörösek komolyabb feltérképezésére. Szigorúan a kedvencekre, legemlékezetesebbekre fókuszálva a teljesség igénye, és sorrendezés nélkül őket nagyon szerettük.
Horvátország
Bojan Štampar: 2009 Sauvignon, 2008 Pušipel Classic (Moslavac), 2007 Pušipel Prestige Jégbor (Moslavac)
Iločki Podrumi: 2009 Graševina, 2008 Traminac
Vlado Krauthaker: 2009 Graševina, 2009 Graševina Mitrovac, 2008 Pinot Noir (A legjobb olaszrizlingek a hétvégén)
Kutjevo: 2008 Graševina
Podrumi Belje: 2009 Graševina
Boškinac: 2009 Gegič, 2009 Boskinač Grand Cuvée (Gegič, Chardonnay, Sauvignon), 2009 Gegič Grand Cru (A hétvége legjobb bora)
Benvenuti: 2009 Malvazija Istarska, 2008 Malvazija Istarska, 2009 Malvazija Kései Szüret, 2008 Mušcat Kései Szüret, 2008 Teran (A legjobb malvazija-k a hétvégén)
Ivan Damjanič: 2009 Malvazija Istarska
Moreno Degrassi: 2009 Terre Bianche (Malvazija, Chardonnay, Sauvignon, Viognier), 2009 Mušcat San Pellegrin (Mušcat Bijeli), 2008 Malvazija, 2009 Chardonnay, 2008 Viognier, 2005 Refošk Terre Rosse, 2007 Merlot Contarini, 2006 Cabernet Franc, 2007 Cabernet Franc, 2007 Cuvée Rouge (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot) (A hétvége legjobb pincéje)
Gianfranco Kozlović: 2009 Malvazija Istarska, 2008 Malvazija Santa Lucia, 2007 Malvazija Akacija, 2009 Muškat Momjanski
Ivica Matošević: 2008 Malvazija Istarska, 2006 Malvazija Akacija, 2008 Malvazija Alba Barrique, 2006 Malvazija Barrique
Terzolo: 2009 Malvazija Istarska
Bibich: 2009 Debit, 2010 Sauvignon Blanc, 2008 Lučica Riserva Debit, 2008 Bibich Riserva R6 (Babič, Lasin, Plavina)
Grabovac: 2009 Kujundžuša (Kujundžuša, Botun)
Korta Katarina: 2008 Pošip Korta Katarina
Luka Krajančić: 2010 Pošip Intrada, 2009 Pošip Intrada, 2009 Pošip Sur Lie, 2008 Pošip Sur Lie (A legjobb pošipok a hétvégén)
Szlovénia
Istenič: 2003 Prestige Brut Nature Pezsgő (Chardonnay, Pinot Noir)
Kabaj: 2008 Rebula
Edi Simčič: 2008 Malvazija
Marjan Simčič: Teodor Belo Selekcija (Rebula, Pinot Gris, Sauvignonnase)
Ščurek: 2010 Strune (nagy vegyes a pince összes fehérborával), 2009 Sauvignonnase, 2008 Stara Brajda Bela (Rebula, Pikolit, Malvazija, Pika, Glera, Tržarka)
Verus: 2009 Rajnai Rizling
Bosznia-Hercegovina
Josip Brkič: 2009 Žilavka Čitlučka (Žilavka, Kratošija, Bena), 2008 Mjesečar (Žilavka, a híres Moonwalker, teljes egészében biodinamikus módszerekkel készült bor, jópár ilyen technikával készült borral találkoztunk, de messze ez volt a legszebb közülük), 2008 Greda (Žilavka, Kratošija, Bena), 2008 Plava Greda (Blatina, Vranac)
Igor Augustin Bulić: 2008 Bagolaro (Žilavka, Bena, Krkošija), 2008 Žilavka Oak Aged
Ausztria
Erich & Walter Polz: 2010 Sauvignon STK, 2009 Sauvignon Therese, 2008 Sauvignon Hochgrassnitzberg
Németország
Clemens Busch: 2009 Riesling Vom Roten Schiefen, 2008 Riesling Marienburg GG, 2009 Riesling Marienburg Falkenlay, 2006 Riesling Marienburg Auslese Rothenpfad (ahogy azt már a nagy német rizlingektől megszokhattuk, ezek adták vissza a leginkább a termőhely sajátos jegyeit, ásványait)
Olaszország
Guido Berlucchi: Franciacorta ’61 Brut Pezsgő (Chardonnay, Pinot Noir)
Bisol: 2009 Prosecco di Valdobbiadene Cartizze Bisol (Prosecco)
Cantina Produttori Cormóns: Ribolla Gialla Brut Pezsgő (Ribolla), 2007 Vino della Pace (a világ minden részéről érkező fajtákból összeállított bor, több mint 450 fajta házasítása)
Edi Kante: Brut KK Pezsgő (Chardonnay, Malvazija), 2008 Vitovska, 2008 Sauvignon (személyes kedvencem, extravagáns külső, kitűnő és egyedi borok, nagy figura)
Marramiero: 2010 Pecorino Sessantapassi
Tenuta S. Anna: Prosecco Extra Dry
Terlano: 2008 Pinot Blanc Riserva Vorberg (az egyik leginkább emlékezetes bor, amit kóstoltunk, mindkét nap visszatértünk kortyolni, amikor csak tehettük, hibátlan, elegáns, tartalmas, ha akarnánk, sem tudnánk belekötni)
Benjamin Zidarich: 2008 Vitovska
Dél-Afrika
Arabella: 2010 Chenin Blanc
Új-Zéland
Mount Nelson: 2009 Sauvignon Mount Nelson
A fotókat Bogárdi János készítette.