Május utolsó szombatján a festői környezetben lévő Gyöngyöspatán a helyi borászközösség megszervezte az első Kékfrankos Fesztivált. Az ország számos borvidékéről érkezett közel harminc termelő szebbnél szebb borokat töltött a vendégek poharaiba. Bár a jó idő ellenére a tömeg elmaradt, a szervezők biztatóan nyilatkoztak jövőre nézve…
A borkedvelők ritkán asszociálják Mátrát a vörösborokkal – nem véletlenül. A HNT legújabb adatai szerint a borvidék alig több mint egy ötödén (1264 hektár) termesztenek kék szőlőfajtákat. Viszont itt is érezhető a klímaváltozás hatása, ugyanis egyre többen fordulnak a vörösbor-készítés felé. Ennek a helyzetnek az egyik legnagyobb nyertese a kékfrankos, amely kiválóan érzi magát a Mátra déli lejtőin. Mivel Gyöngyöspatán és környékén sok kiemelkedő minőségű bor készül belőle, a helyi borászok úgy döntöttek, hogy egy egész rendezvényt szentelnek neki. Ennek nem titkolt célja nem csak a fajta ismertetése volt, hanem a helyi kézművesség támogatása és turizmus fellendítése is.
A 16 pincénél közel 30 termelő mutatta be kékfrankosait. Nagyobbrészt mátraiak, de olyan neves borászatok képviselői is helyet kaptak, mint a szekszárdi Heimann Pincészet, az egri Attila Pince, a Bukolyi Marcell Organic Wines, az Orsolya Pince vagy a villányi Bakonyi Pincészet. A jó idő ellenére a rendezvény mérsékelt látogatottsággal nyitott, és bár késő délután többen érkeztek, így is kevesebben voltak, mint amire a szervezők számítottak. Ennek köszönhetően viszont nyugodtan el lehetett beszélgetni a termelőkkel, és zavartalanul kóstolgathattuk a kiállított kékfrankosokat. Ezek közül választottam tízet, amelyek legjobban elnyerték a tetszésemet.
Az egyik legjobb magyar vörösbor, amit idén kóstoltam. Színléből készült, erjedés után került fahordóba. Mély sötétrubin szín. Illatában gránátalma, cseresznye, euktaliptusz és csokoládé érezhető. Kóstolva nagy test, magas savval, komoly tanninal, magas alkohollal. Az ízben meggy és cseresznye dominál, de gránátalma, avar, bőr és vanília is érezhető. Lecsengése hosszú. Összetett, komoly vörösbor. 93/100 pont
Hűvösebb évjárat, ami a borban is érezhető. Ugyanolyan módszerrel készült, mint az elődje. Mély sötétrubin szín. Illatában cseresznye, meggy, ibolya, avar és frissen őrölt fűszerek (szegfűszeg, feketebors). Kóstolva közepesen nagy test, szép savszerkezettel, magas tanninal, közepes alkohollal. Cseresznye, ibolya, szárított virágok, áfonya, avar. Lecsengése hosszú. Fiatal, még egy picit nyers, de összeségben szép bor hosszú érlelési potenciállal. 93/100 pont
A borbloggerből lett borász első bora. Flexcube polimer tartályban, fadonga hozzáadásával érlelődött. Mély sötétrubin szín. Illatában meggy, cseresznye, áfonya, grafit, bőr és vanília sorakoznak. Szájban közepesen nagy test, magas savval, kellemes, érett tanninnal, és magas alkohollal. Itt is az ízképben a meggy és a cseresznye dominál, de található mellettük áfonya, vanília, csokoládé, bőr és avar is. Lecsengése hosszú. Komoly, de egyszerre nagyon gyümölcsös, lédús bor. 91/100 pont
Dűlőszelektált kékfrankos az egyik legismertebb szekszárdi borász famíliától. Spontán erjedt, egész fürtökkel, majd nyolc hónapig érlelődött nagy, használt magyar hordókban. Sötétrubin szín. Illatában meggy, cseresznye, ibolya, bőr és szárított virágok. Szájban közepes test, puha tanninokkal, magas savval, közepes alkohollal és gyümölcsösséggel: meggy, cseresznye, gránátalma, de még ibolya, bőr és borsos fűszeresség is található. Lecsengése hosszú. Harmonikus, dzsúzos, modern kékfrankos. 92/100 pont
A pincészet egyik csúcsbora az idős tőkékből származó parcella-szelektált kékfrankos. Szintén spontán erjedt, egész fürtök hozzáadásával, majd 8 hónapra került nagy hordókba. Mély sötét rubin, gránátba hajló szín. Intenzív illat: meggy, szárított piros virágok, ibolya, avar, bőr, frissen őrölt feketebors, balzsamecet. Kóstolva közepesen nagy test, magas savval, közepes alkohollal, komoly tanninokkal. Ízben meggy, cseresznye, bőr, avar, zöld fűszerek, piros paprika és fekete bors található. Lecsengése hosszú. Koncentrált, lédús, fűszeres kékfrankos – és mindenképpen nagy bor! 93/100 pont
Tökéletes példája annak, hogy a jó minőségű kékfrankosok igenis rendelkeznek komoly érlelési potenciállal. Nyitott kádban erjedt, majd préselés után hamar palackba került. Közepesen mély rubin szín. Illatában meggy, cseresznye és gránátalma aromái dominálnak, de találhatunk itt bőrt, füstöt, avart és szárított piros virágokat is. Kóstolva komoly szerkezetű bor, szép savval, erős tanninokkal és közepes alkohollal. Ízben cseresznye, meggy, szeder, gomba, fekete bors és medvecukor. Lecsengése hosszú. Még friss és nagy érési potenciállal rendelkező kékfrankos. 91/100 pont
Dűlőszelektált, egri cuvée, enyhe (60%) kékfrankos túlsúllyal. Szűztermés, nyílt kádas erjesztés, 12 hónap érlelés magyar hordóban, derítetlenül és szűretlenül került a palackba. Mély sötét rubin szín. Illatában cseresznye, vanília, provence-i fűszerek, füst, bőr és csokoládé fellelhető. Szájban közepesen nagy test, feszes tanninok, szép savszerkezet, meggy, cseresznye, eukaliptusz, bors és provence-i fűszerek találhatóak. Lecsengése hosszú. Fantasztikus cuvée, ami nagyon jól ötvözi a két fajta legjobb jegyeit. 92/100 pont
Szintén cuvée, viszont itt a cabernet franc a domináns, jelentős hozzáadással a kékfrankosból (60%-40%). A bor 16 hónapot töltött magyar hordóban, szűretlenül és derítetlenűl került palackba. Mély bíbor szín. Illatában meggy, cseresznye, szeder, frissen örűlt fűszerek, fekete bors, bőr és vanília. Kóstolva nagy test, komoly tanninok, szép savszerkezet, magas alkohol. Ízben érett meggy, cseresznye, aszalt szilva, fekete bors, étcsokoládé, avar. Lecsengése nagyon hosszú. Nagy, komoly, tömör mátrai vörös, amely még túl fiatal, hogy megmutassa minden erényét. 92/100 pont
Nyitott kádban erjedt 4 hétig, aztán használt francia és új, 500 literes magyar hordókba került 12 hónapra. Közepesen mély rubin szín. Illatában meggy, cseresznye, málna, vanília, fekete bors és avar. Kóstolva közepes test, szép savszerkezet, közepes alkohol és selymes tanninok. Ízben friss meggy, cseresznye, málna, szárított virágok, vanília és fekete bors érezhető. Lecsengése hosszú. Könnyed, gyümölcsös kékfrankos, amely most van a csúcson. 91/100 pont
A Vas-hegy magyar oldalán található ültetvényekből származó bor. Spontán erjedt nyitott kádban, aztán használt hordóba került. Közepesen mély rubin szín. Illatában meggy, cseresznye, ibolya, avar, fekete bors. Szájban közepes test, közepes alkohol, magas sav, puha tanninok, lédús meggy, cseresznye, ibolya, hibiszkusz, fekete bors, némi ásványosság. Lecsengés közepes. Osztrák stílusba hajló feszes, savhangsúlyos kékfrankos. 91/100 pont
A fesztiválon a szervezők meghívására vettem részt.