Az éttermi rangsor mindig nehéz ügy. Mi sem alakítottuk ki a végleges tesztelési mechanizmusunkat, de annyi bizonyos, hogy a listán szereplő, de az oda javasolt s végül be nem került éttermeket is legalább háromszor látogattuk meg egy éven belül.
Igyekeztük az ételekre helyezni a hangsúlyt, de a döntésünkben a szerviz, a környezet, az igényesség és tisztaság is szerepet játszott. Ez a lista tizenkét olyan éttermet mutat be, amelyek mindegyikét bátran javasoljuk a régiónkba látogató vendégeknek, de az itt élők erőteljesebb figyelmébe is.
A listánk természetesen a 2014 nyara előtti tesztelések eredményeit tükrözi és az akkor működő éttermi kínálatba nyújt betekintést. Az látszik, hogy Villány a régió gasztronómiai központja, könnyebb lenne a listát innen folytatni, mint akár Pécsről. A listavezető első ilyen típusú toplistánkon a Mandula.
Hogy a villányi gasztronómia fejlődése az utóbbi években a helyi borokénál is látványosabb, talán elsősorban egy étterem úttörő szerepének köszönhető. A Mandula, a Gere Attila Pincészet által működtetett Crocus Borhotel étterme, mindenkinél előbb vette fel a kesztyűt és valóban kreatív, helyi alapanyagokra épülő, minőségi gasztronómiát valósított meg.
A vendéglátás alapja természetesen a bor. Jól is teszik, hogy a bor, a szőlő, netán a szőlőmag felbukkan az ételekben, de sok más, helyben, környéken megtermelt alapanyag is a konyhára kerül.
A Mandulának folyton fejlődő, sok tudást integráló koncepciója van, korszerű technológiákat használnak, ráadásul egyszerre mernek visszanyúlni és előretekinteni. Az étterem kétségtelenül árban is a régió élmezőnyében van, de nem is hétköznapokra ajánljuk. Rövid, kompakt étlap, valamint négyfogásos és hétfogásos degusztációs menü, és szezonális impressziós menü, természetesen mindig a hozzájuk ajánlott borokkal.
Biztató jelek vannak a trónkövetelőknél is, Pécsett a Zsolnay Étterem és általuk létrehívott, de a listánkon szereplő négy étterem (Kreatív Pécsi Gasztronómia: a Zsolnay mellett a Pezsgőház, az Addo és a Jókai Bisztró a tagok) együttműködése által is pezsgőbb lett a gasztroélet, Villányban alakul a Villányi falatok közösségi projekt, de Szekszárdon is nyíltak, nyílnak új, ígéretes éttermek. És akkor az általunk idekapcsolt Drávaszöget se hagyjuk ki, ahol szintén vannak plusz lista-esélyesek - jövőre még több helyet, még alaposabban igyekszünk tesztelni.