Tokaj-Hegyalja eleve ünnepi élmény minden borrajongó számára, legalábbis az édes borok tekintetében. Persze éppen ezzel küzdenek szegény termelők, szűkül az édes borok piaca, ők pedig ebben a legjobbak, ergo rendkívül fontos változások elé néz a tokaji borvidék, ha életben akar maradni.
Nyitókép: a négy Balassa szamorodni (fotó: Ercsey Dániel)
Ilyen és ehhez hasonló gondolatok forogtak a fejemben (nem véletlenül), amikor leültünk egy minimalista szerkesztőségi összetartásra Pécsen, Váncsodi doktor konyhájában. Amúgy az édes tokaji borok, főleg a szamorodni és az aszú, rendkívül változatos gasztronómiai felhasználásáról érdemes megnézni a Lecsengés "Tokaj Boriskoláját", vagy legalább a videó záró fejezetét, ahol erről is gondolkozom hangosan:
Ami Balassa Istvánt illeti, a most éppen 17 hektáros birtok alapjait 2005-ben rakta le, azóta szépen fejlődött a történet, jelenleg 11 dűlő és 41 parcella szolgálja Mád, Tarcal és Tokaj környékén azt a célt, hogy minél jobban be tudja mutatni a borvidék értékeit, mind száraz, mind pedig édes borokban a borász.
A kép a bor.hu oldalról számazik, ahol izgalmas interjút lehet olvasni a termelővel
A sort egy 2017-es száraz borral kezdtük. Kezdetnek nem árt tisztázni, hogy 2017 Hegyalján kifejezetten meleg évjárat volt, hasonlóan a 2013-as évhez, ráadásul mindkét évben bevadult a botritisz, szóval 2017 is igazi aszús évnek számít, amit a mostanában piacra kerülő, vagy már fellelhető (lsd. ebben a cikkben a 180.000 Ft-ba kerülő Szepsy Szent Tamás 2017-es 6p aszú leírását), rendkívül magas minőségű aszúk is bizonyítanak.
Kakas Furmint 2017 (száraz felvezető bor)
Közepes citrom szín. Illatában pici kukorica, gríz, őszibarack. Szájban közepes testet és elegáns savszerkezetet kapunk, az ízképben citrusok, alma és körte. Szép struktúra, hosszú lecsengés, de az illatban az enyhe főtt kukorica elgondolkodtatott. Vajon meddig lesz érlelhető? Most egyértelműen a szép arcát mutatta! 88/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Balassa István amúgy nem fél ráncigálni a borvidék bajszát, hiszen mi mást is jelenthetne az aktus, amikor Mád legendás dűlőjébe, a Szent Tamásra rajnai rizlinget telepített?
A Kakas furmintról még fontosnak tartom megjegyezni, hogy vendéglátónk marokkói recept alapján készült, egészben sült sáfrányos csirkével várt minket, aszalt gyümölcsös kuszkusszal töltve, amihez - meglátásom szerint - csodálatosan passzoltak a furmint savai és ízei. No de térjünk rá a 2017-es szamorodnikra, amiből már volt szerencsénk kóstolni egyet, méghozzá a Bomboly szamorodnit, ami a brit Decanter magazin a 2020-as év borai listába is beválogatott, méghozzá 95 ponttal. (A kóstolási jegyzetekért, amiből kiderül, hogy mi „csak“ 94 pontot adtunk a borra, katt ide!) Ahogy Balassa István fogalmazott, 2017-ben minden együtt volt ahhoz, hogy megpróbálja a szamorodnikban megmutatni a dűlők közötti különbségeket, sőt, az egy dűlőn belüli különbségeket is, ezért született meg a Betsek Trilógia. Kezdjük a kóstolást a másik nagy nevű mádi dűlővel, a Nyulászóval, majd irány a Betsek!
Fotó: Ercsey Dániel
Nyulászó édes szamorodni 2017 (166g/l cukor)
Közepes arany szín. Illatában vadméz és kurkuma, ásványos vibrálással és ahogy nyílik, egyre több trópusi gyümölccsel. Kóstolva közepesnél nagyobb test, izgalmas savak, az ízben komoly mélység és komplexitás, narancshéj és menta, kandírozott lime és méz, zöldtea és mandarin, szegfűszeg és ananász. A lecsengése szinte végtelen. 94/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Betsek Kvarc édes szamorodni 2017 (200g/l cukor)
Közepes arany szín. Mély mediterrán illat a pohárban, kandírozott citrusokkal, fahéjjal és más keleti fűszerekkel. Nagy test, sűrű-harapható szövet, buja ízek, de egy kicsit a cukor felé billenő egyensúly. A vezető ízjegyek a grillázs és a méz, a háttérben érett őszibarackkal. Hedonistáknak! 91/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Betsek Riolit édes szamorodni 2017 (225g/l cukor)
Rendkívül mély illatában füge, narancslekvár, licsi és ananász. Nagy test, szinte hömpölygő élmény, sűrű struktúrával és kereknek ható savakkal. Gömbszerű élmény, ritka amikor szinte érezni „a magját“ a kortynak. Az ízképben az illat ismétlődik, kiegészülve egy leheletnyi vaníliával és gombás karakterrel. Teljesen aszú-szerű élmény, ilyenek lehettek kétszáz évvel ezelőtt a természet adta aszúk, ahol nem kellett kiszedegetni az aszúszemeket és felönteni alapborral. 94/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Betsek Andezit édes szamorodni 2017 (160g/l cukor)
Illatában első blikkre rendkívül ásványos, utána vajkaramella, mangó és ananász bukkan fel. Szájban élénk savak, rendkívül elegáns szerkezet, jó arányok. Az ízképben talán egy picit egyszerűbb, körte, érett őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, de a háttérben a vibrálás itt is feltűnő. A rendkívül elegáns szerkezete miatt az este bora, közel a tökéleteshez. 95/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Végezetül egy unortodox gondolat. Ha még mindig ott tartanak, hogy a tokaji édes bor csak az ünnepekre való, és a Tokaj videóm sem győzte meg önöket, hogy salsa szószos chipshez és serranói sonkához is kiváló párosítás, akkor nézzék meg zárszóként az alábbi videót, ahol tonikkal keverjük az aszút (persze szamorodnival is lehet), és perverz módon még élvezzük is!