Kérem Várjon!
Hírek
Gasztrofesztiválok ősszel
bori
2014 September 25.
A Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség és a Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 azonosító számú „Vidéki örökség útjai” című pályázatának lebonyolítását 2013. márciusában kezdte meg, mely 2015. február 19-én fog zárulni. A hazai turizmus lendülete lassan eléri a 2009/10- évi mélypontok után felfelé indult falusi vendégfogadást is. 

Szerencsére a Dél-Dunántúl és Baranya megye sem kivétel ebből a bizakodásra okot adó folyamatból. A Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség, amely gesztor szervezete a Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszternek, EU-s projektjével segíti a vidéki turizmus és ezen belül a falusi vendégfogadás kínálatának erősítését.

A „Vidéki örökség útjai” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 számú projekt a régió vendégfogadó falvainak tárgyi és szellemi kultúrájának értékeit támogatja a turisztikai kínálattá formálódásban. Hangsúlyos eleme a projektnek a vidéki gasztronómiai örökség és az ehhez szorosan kapcsolódó helyi termékek piacra jutásának segítése. Különösen fontos ez akkor, amikor a vidéki fesztivál kínálat látványosan bővül. Ezen belül a gasztronómia fesztiválok szinte már az egész évet végigkísérik. A helyi termékekre, a tradicionális gasztronómiára fesztiválok egész sora jött létre, amelyek átfogják Baranya, Tolna és Somogy vidéki térségeit. A gasztrofesztiválok, mint attrakciók és hétvégi programok jól töltik az érintett falvak szálláshelyeit. A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter által támogatott és megrendezett fesztiválok tematikája a helyi alapanyagok főző fesztiváljától (Bölcske, házi galamb és házi nyúl), a hagyományos gazdálkodás emlékein át (Báta, halászat, keszeg fesztivál) a népi gasztronómia bemutatóiig (Mecseknádasd, kakaspaprikás, Cserkút, nagymamáink kosztolója) terjedt.

Az ősz fesztivál szezonja sem marad falusi programok nélkül. A Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség szeptember 27-én, szombaton szervezi meg „Térjen be a mi utcánkba” szlogennel Pécsett, a Szent István téren a X. Falusi Turizmus Utcafesztiválját. A már hagyománnyá vált rendezvényen vendégfogadó falvak és helyi termékeket előállító gazdák tartanak bemutatókat a hagyományos vidéki ízekből. A nyár zamatait felidéző friss lekvárok, gyümölcslevek, mangalicás zsíroskenyér falatkák és házi sütemények bőséges választéka idén még kibővül a Mecseki Mézes Körút mézes étel és mézkóstolójával is. Közben kézműves foglalkozások, mese sarok a Mecsek és Baranya újkeletű meséivel, gyurmázás, papírrepülő építés és reptetés, kukorica morzsolás és kukoricán térdepelés várja az érdeklődőket. A nagyszínpadon pedig hagyományőrző együttesek és gyermek tánckarok kötik le a figyelmet.

Október első szombatja (október 4.) pedig a Falusi Vendégfogadók IX. Nemzetközi Sütő-Főző Fesztiváljának az időpontja. A szabadtűzi ételkészítés idei ünnepének helyszíne a Bükkösdi Ökopark. Versengő kedvű vendégfogadók határokon innen és túlról érkezve most is bemutatják, hogy milyen virtuózok a fakanál forgatásában. A benevezett főzőcsapatok egy, a verseny kezdetéig számukra ismeretlen összetételű alapanyag csomagból gazdálkodhatnak. Abban húsfélék, zöldségek és egyéb meglepetések is előfordulhatnak. Mindezekből és amit még magukkal hoznak készíthetik rácson, roston, tárcsán, bográcsban vagy más sütő-főző eszközön, fa vagy faszén segítségével ételeiket. Az elkészülő fogásokat a szakmai zsűri értékelése után a közönség kóstolja. A korábbi években 50-60 féle étel nyűgözte le a hagyományok és a kreativitás iránt egyaránt érdeklődő vendégeket. A látogatók idén - az Ökopark megtekintése mellett -, a rendezvény helyszínén kulturális programokon, helyi termék vásáron szórakozhatnak.