Kérem Várjon!
Hírek
Cirfandli lett Pécs Város Bora
bori
2021 August 27.
Pécs városa 1997 óta rendezi meg az éves borválasztást a nevét viselő borvidék borai közül. A versenyre minden pécsi borvidéki bortermelő nevezhet palackozott tételekkel, amelyekből legkevesebb 500 palackkal rendelkezik. Az ismert pécsi étteremtulajdonos, Háber Tamás ötlete az eltelt mintegy negyed évszázadban számos helyi termelőnek tudott segíteni a márkaépítésben, piacra jutásban. 

A pandémia miatt tavaly elmaradt versenysorozat idén augusztus végén folytatódott, 11 tagú szakmai zsűri bírálta el a borokat. A zsűri elnöke Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője volt, a zsűri munkájában a régió elismert szakembereinek társaságában részt vett Péterffy Attila polgármester is.

Egy olyan kis borvidéken, ahol talán két tucatnyi piaci szereplő próbál fennmaradni, kiemelten fontos és üzenetértékű egy ilyen típusú kezdeményezés. Idén a helyzet bizobytalansága még nem tette lehetővé a közönségkóstoló megszervezését, de remélhetőleg a jövő évben már szélesebb publikum kóstolhatja meg a benevezett pécsi borokat és szavazhat a legjobbakról.

Az idei évben összesen 43 bort neveztek, a zsűri végül négy kategóriában hozott ki győztest, és azok közül választotta meg a Pécs Város Bora fődíjasát. Pécs Város Topbora 2021-ben a Hárs Pincészet Cirfandli 2020 édes bora lett, egyúttal a legjobb cirfandli címet is ez a bor érdemelte ki. A jellegzetes pécsi fajtának kiemelt kategória jutott, amelyben száraz és édes tételek is megmérettettek.

Pécs Város Bora lett fehér kategóriában Szabó Zoltán 2020-as Furmintja, vörös kategóriában a Hárs Pincészet 2019-es Cabernet Franc bora, míg a rozé kategóriát Szabó Zoltán 2020-as Rozé bora nyerte meg.

- A benevezett borok kifejezetten jó színvonalat mutattak, mindig jó így együtt látni a borvidéki kínálatot. Nem volt egyszerű a döntés, a fehér és a vörös kategóriában is volt 2-2 olyan tétel, amelyek kiemelkedtek a mezőnyből, de a végső voksolás is szoros volt, mely tétel viselje a top bor, azaz az összesített legjobbnak járó címet. Bátran javasolhatjuk azt, hogy a győzteseket mindenképpen kóstolják meg a borkedvelők, de ne féljenek pécsi bort venni le a polcról, büszkék lehetünk borvidékünk termelőire - foglalta össze a kóstoló tapasztalatait Győrffy Zoltán, a zsűri elnöke.

A díjazott borok hamarosan a díjra utaló matricával felékesítve jelennek meg kiemelt pécsi vendéglátóhelyeken, borkereskedésekben, egyúttal Pécs Város önkormányzata is vásárol belőlük reprezentációs célokra.


Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán