Kérem Várjon!
Cikkek
Brioche di Pasqua
Olasz húsvéti kalács (recept)
Riedl Annamária
2020 April 11.
A húsvéti karantén időszakában gasztroújságíró kollégáink is sütnek-főznek, Riedl Annamária egyik szezonális kedvence az olasz húsvéti kalács, a Brioche di Pasqua, amit azon melegében el is készített nekünk. Következzen a recept!

Tradicionális olasz húsvéti fonott kalács

Hozzávalók (4-6 darabhoz)

  • 2 db tojás
  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 7,5 dkg vaj
  • 11 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 0,5 csomag friss élesztő
  • 4-6 db főtt tojás
  • egy kellemes húsvéti pillanat

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk 1 evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen 10 percig futtatjuk.

Ez idő alatt a lisztet összekeverjük a maradék cukorral, sóval, a felolvasztott és szobahőmérsékletűre visszahűtött vajjal, a tojással, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és a kellemes húsvéti pillanatot.

Összegyúrjuk – ha valaki márványosat szeretne, ezen a ponton a tészta egyharmadát tegye egy külön tálba, szórjon hozzá fél ek kakaóport, majd ezt is dagassza néhány percig -, majd 10 percig alaposan gyúrjuk még, hogy egyenletes tésztát kapjunk. Ezután folpakkal lefedjük és kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.

Ha kész, 4-6 részre vágjuk a tésztát, minden részt elharmadolunk, s egyforma hosszúságú és vastagságú rudakat formálunk belőle, majd copffonással összefonjuk. Ha kész, körbe tekerjük és egy főtt tojást helyezünk mindegyik tetejébe.

Ezután ismét kelesztjük min. fél órát, majd 200 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Díszíthetjük cukormázzal, vagy megkenhetjük cukorsziruppal és így szórhatunk bele apróra vágott magokat, fantázia kérdése.