Kérem Várjon!
Hírek
Borséták Pécsett
bori
2023 March 18.
Bor, mámor, Pécs címmel városi bor- és pezsgőkulturális sétát indít az Imagine csapata. Hiszen mindenkinek vannak titkai, még a Pécsi borvidéknek is.

Az idén 15 éves Imagine már a megszokott budapesti sétákon kívül, Pécsett is egyre nagyobb népszerűségnek örvend mind a helyiek, mind a városba érkező látogatók és turisták körében is. A pécsi sétákon is lelkes túravezetők várják az érdeklődőket, akik immáron hetedik éve dolgoznak azon, hogy más szemmel lássuk a várost. Vagyis rávilágítanak arra is, amiről a turistakönyvek nem írnak, mesélnek arról, amit csak a legendákból ismerhetnénk meg, vagy éppen levisznek minket olyan titkos föld alatti pincékbe, ahova egyébként nem mehetnénk. Legyünk helyi lakosok vagy érdeklődő turisták; biztosan új élményekkel és történetekkel gazdagodunk majd a séták végén.

Új gasztroséta nem csak a gasztronómia hónapjában

Márciusban a Gasztronómia Hónapját ünnepeljük a sétáinkon is, így külön öröm számunkra, hogy ebben a hónapban mutatkozik be a pécsi bor, vagyis a Pécsi Borvidék pezsgő- és borkulturális sétája. A belvárosi gasztrosétán nem csupán az ezeréves szőlő- és borkultúra ikonikus épületeit, pincészeteit és bortermelő családjait mutatjuk be; hanem sétavezetőnk tudatos bor- és pezsgősort is összeállított a résztvevők számára, hogy bárki megkóstolhassa a Borvidék ízeit – árulta el kulisszatitokként a cégvezető.

Bor, mámor, Pécs

A pécsi belvárosban sétálva pedig rácsodálkozhatunk, hogy szinte minden sarkon boros emlékre lehet bukkanni. Legyen szó római kori emlékről, szőlő indákról vagy több száz éves szőlőtőkéről. Nem is csoda, hiszen a város százötven évvel ezelőtt a magyar borkereskedelem központjának számított. Mi emlékeztet még erre?

Miért fürdették meleg borban Littke Lőrincet, a pezsgőgyár alapítóját? Mikor és hol ültették a világ egyik legősibb szőlőtőkéjét? Mindezt megtudhatjuk, miközben Pécs legszebb részein sétálva belekóstolhatunk a valódi tükeségbe.

Borkulturális séta kóstolókkal

A néhány órás hétvégi kikapcsolódás során nem csak kulturális érdekeltségű történeteket hallhatunk, s kis időutazásban lehet részünk; de a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a kóstolásra is. A séta összeállítása során kiemelt szempont volt, hogy Pécsett a Pécsi Borvidék jelenlegi pincészeteit előtérbe emelve egy olyan programot állítsanak össze az Imagine kollégái, melynek során a Borvidék borait és pezsgőit lehessen megkóstolni.

Cirfandli, zenit vagy siller? Mindegy, csak pécsi legyen! Bízunk benne, hogy a hiánypótló séta nem csak a turisták, hanem a városi borkedvelők számára is érdekes információkat tartogathat, mellyel a Borvidék, s annak kiváló borai is jobb hírnévre tehetnek szert. A pécsi borról egy pohár borral a kezünkben a városban!

Bővebb információ a sétáról ITT olvasható.