Kérem Várjon!
Cikkek
Bögrés-mákos
Napi mandula: Aranykacsa étterem, Pécs
Mester Zoltán
2008 November 15.

Az Aranykacsába jó megérkezni, jó a megérkezés pillanata. A városi nyüzsgést kint lehet hagyni az előtérben, és átadni magunkat az étterem hangulatának, mely minket a regényekben megírt vendéglők romantikus világára emlékeztet. Mintha a nap is részt venne a Déli Tél kampányban, délre eloszlatta a novemberi ködöt.

 

 

A belvárosi séta után kipirosodott arccal érkeztünk az Aranykacsába, és (ahogy másoknál, a mi esetünkben is) Háber úr, a tulajdonos köszöntése fogadott minket. A Tüke-teremben ültünk le, a Zsolnay-terem eleganciáját mi az estékhez kötjük, ebédre a kisvendéglő otthonos, stílusos hangulatára vágytunk.

Ebéd előtt hagytuk magunkat rábeszélni egy kis újborra, a portugieser könnyedségével remek kísérője az étkezésnek, a frissessége előkészítette testünk-lelkünk a menü főfogására. A pincérlányok természetes udvariassággal terítettek, klasszikus őszi fogásként kacsacombot kaptunk. Mellé mártásos csészében pecsenyelét szolgáltak fel, ma már kivesző hagyományát és kellékét a sülteknek. A kacsa piros és ropogós, a gondos elkészítésnek köszönhetően cseppet sem volt száraz. A köret petrezselymes burgonya háttérbe is szorult, az összhangot és hátteret a mecseki fügés káposzta teremtette meg. A nagymamák csodált és titkolt párolt káposztája fügével párolódott, kellemes és különleges ízhatást érve el ezzel.

Be kell vallanunk, hogy gyengéd szálak fűznek minket a máktorta intézményéhez, és néha nem is tudjuk eldönteni, hogy méltatlan mellőzöttsége közízlés kérdése-e. Pedig a (Kugta ebédlőtársam szótárában „bögrés-mákosként” szereplő) sütemény ötletes része lehet bármilyen desszertkínálatnak. A desszert előnye, hogy se nem émelyítő, se nem tömíti el az embert, kellemes és követendő alternatívája lehet nehéz és édes rokonainak. A mandulás szilvaaszalék egészítette ki az őszi hangulatot, mi pedig boldog vigyorral az arcunkon tüntettük el a tányérról a máktortát.

Természetesen a receptet elkértük otthonra, mivel azonban az Aranykacsa hangulatát nem tudjuk hazalopni konyhába, betervezzük még néhány mandulás menüt mandulavirágzásig.

 

Aranykacsa Étterem
Pécs, Teréz u. 4.
Tel: 72/518-860
E-mail: aranykacsa@t-online.hu

Internet: www.aranykacsa.hu
Nyitva tartás: K-Cs: 11.30-22.00, P-Szo: 11.30-24.00, V: 11.30-15.30


 

Receptek

 

Kacsacomb mecseki fügés káposzta és petrezselymes burgonya

Hozzávalók: kacsacomb 4 db, alma 1 db, vöröshagyma 0,20 kg, füge 0,30 kg, barnacukor 0,05 kg, burgonya 0,80 kg, vöröskáposzta 1 kg, kristálycukor 0,06 kg, só, bors, majoranna, kömény, ecet, fokhagyma

A megtisztított kacsacombokat mindkét oldalán jól megsózzuk, kevés majoránnával és őrölt borssal bedörzsöljük, majd tepsibe téve kevés vizet öntünk alá és 150 fokon, gyakori locsolgatás mellett pirosra, ropogósra sütjük. Amikor már kezd pirulni, cikkekre vágott pirított almát teszünk mellé. Ha megsült, zsírját leöntjük, és a káposztát ezen a zsíron pároljuk meg. A káposztát vékonyra szeleteljük. A hagymát karikára vágjuk. A kacsazsírt két lábosba téve megpirítunk benne 30 g cukrot, amikor a cukor karamell színű, hozzáadjuk a hagymát, pár csepp ecetet és a káposztát.

Kevés köménymaggal és sóval fűszerezzük. Erős tűzön állandó kevergetés mellett pároljuk, és közben, ha nem isszuk meg, pezsgővel locsolgatjuk.

A fügét kevés vízen megpároljuk, barnacukrot és balzsamecetet adunk hozzá, majd összekeverjük a káposztával. A burgonyát felkockázzuk, megfőzzük, majd friss apróra vágott petrezselyemben megforgatva tálaljuk.

Tálaláskor a kacsa mellé rendezzük a burgonyát és a fügés káposztát.

 

Máktorta mandulás szilvaaszalékkal

Hozzávalók: tojás 6 db, méz 0,14 kg, mák őrölt 0,20 kg, kristálycukor 0,25 kg., vanília cukor 0,05 kg, liszt 0,12 kg, sütőpor 0,01 kg, szilvalekvár 0,10 kg, aszalt szilva 1 kg, barnacukor 0,10 kg, balzsamecet 0,10 l, szeletelt mandula 0,10 kg, vaj 0,20 kg

A vajat a cukorral és a tojássárgájával elkeverjük. Az őrölt mákot összekeverjük a sütőporral és a vajhoz adjuk. Belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét, majd kivajazott tortaformába öntjük. Miután kihűlt, a tortát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük szilvalekvárral és ráfektetjük a másikat. Az aszalt szilvát balzsamecettel és barnacukorral felfőzzük. A tortaszelet mellé mandulás aszalékot tálalunk, majd porcukorral meghintjük.

 


A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.