A MONYO sörfőzde mondhatni régi ismerős, írtunk már róluk egyik első (vörös)boros sörük kapcsán, de nemrég Lelovits Tamásnál is kóstoltunk merlot alapokon készített pale ale-t. Ezúttal premier előtt tölthettem ki kedvenc söröspoharamba a legújabb sört a Hungarian Terroir sorozatból, amely egy collab a szekszárdi Vida Péter Pincészettel.
A hivatalos leírás szerint: "A Hungarian Grape Ale készítésekor a Monyo a Vidáéktól kapott kadarka mustot és törkölyt együtt erjesztette az alapsörrel, ráadásul ugyancsak az ő élesztőjüket használták a fermentációhoz. Az eddigi legkönnyedebb Hungarian Terroir tétel született, igazi tavaszias ital. Színben roséra hajaz, illatban és ízben is a bogyós gyümölcsök és a csonthéjasok dominálnak. Laza ivós, bisztrós ital egy kis visszafogott savassággal."
A könnyedség megvan, én inkább a silleres vonalhoz közelebbinek érzem, de telis-tele van piros gyümölcsökkel, kis pörköltcukros, törökmézes illat, meggy és málna, szamócashake, pici gumicukor. Mellette vannak diszkrét fűszerek, édes-savanykás jegyeket adva a sörnek. A korty könnyed, csúszós, az alkohol alig érződik, inkább frissítő, gyümölcsökel telepakolva. Bevallom, nem mindegyik boros sörben éreztem ki a fajtát, de ez nem lehet más, mint kadarka. Szekszárdi kadarka, pici fűszer, sok gyümölcs, mosoly a szemekben.
Amennyire izgalmas a kraft sörök világa, olyannyira sokszor volt részünk csalódásban is. Mára vannak bevált sörfőzdék és sörök, ritkábban nyúliunk mellé. Most sem tettük. Ez a sör a borosok kedvenc söre, mert minden momentumban emlékeztet, de mégsem az, mégiscsak sör, nekünk bejött.
A sört a Vida Családi Borbirtoktól kaptuk, köszönjük!