Kérem Várjon!
Cikkek
Melegben vöröset?
Keddi kóstoló 2014/8
zoranka
2014 June 12.

Amikor a pannonborboltos srácok azt mondták, hogy van vagy hatvan kóstolásra váró bor a raktárban, rögtön a kettéosztást javasoltuk többen is. A múltkor a fehéreket bontottuk meg, legutóbb a vörösek kerültek sorra, de azért két fehérrel indítottunk a rend kedvéért. Szerencsénk volt, gyökérnapot sem fogtunk ki, és a kóstolt borok nagy része is teljességgel rendben volt, szóval két részben jön a beszámoló, az olvashatóság mindenekelőtt.

Bock Pince Pécsi Muscat Ottonel 2013

Nem elírás, Bockék a reduktív fehéreikhez a Pécsi borvidéken vásárolják a szőlőt, a mecseknádasdi Trieb-dűlőből legfőképpen. Illatában csemegeszőlő, mezei virágok, virágméz, a korty kicsit visszafogottabb, a vége még talán kesernyésebb is. Kicsit vizes a korty, a savak karcolják a torkot, fröccsben meg muskotályt inni annyira nem vicces. 81 pont, ***

Bock Pince Pécsi Cserszegi Fűszeres 2013

Könnyed, friss illat, elsősorban virágok, mintha virágboltba nyitottunk volna be, enyhe zöldfűszeresség. Könnyű korty, tiszta, de lehetne strukturáltabb, picit sűrűbb szövésű. A savak itt is rakoncátlankodnak még. Nyáron, teraszon, 82 pont, ***

Vinatus Pince Villányi Portugieser 2013

Szép, fajtajelleges illat, hozza a szilvát, meggyet, kis grillázs is felbukkan, kortyban viszont nem annyira burjánzó, enyhe tanninérzet, maradtak savak, de kis zöldesség is a végén, némi fanyarság. Összességében korrekt oportó. 83 pont, ***

Günzer Zoltán Villányi Kadarka 2011

Lehengerlő illatok. Az Ördögárokban és a Bocor-dűlőben telepített kadarkák termésének legjava. Érett, mély, tiszta, jól megragadható gyümölcsök, meggy, málna, hozzá a fűszeresség, részben a hordóból. Kortyban egész selymes, csúszós, enyhe tanninérzet, pici hordó-feeling, de nem zavaró, itt belefér, jönnek az érett gyümölcsök, jó test, jól szerkesztett, kerek, most kell meginni. 87 pont, ****

Bock Pince Villányi Kékfrankos 2013

Friss palackozás, érződik is rajta, nagyon friss, nagyon fiatal. Illatban burjánzóan meggyes karakter, ami jön hozzá, az a diszkrét zöldfűszeresség. Kortyban is hozza a meggyes-cseresznyés gyümölcsös hangulatot, finom tanninérzet, nem nagyra, inkább ivósra hangolt, jól működne egy korrekt pörkölthöz. 84 pont, ***

Linbrunn Pincészet Villányi Kékfrankos 2012

Érett, kerek illat. Elsősorban cseresznye és szilva díszíti a meggyes alapokat. Kortyban is jó test, gyümölcsök előtérben. Van benne érettség, kerekség, teltség, mindenféle sallang nélkül. Elegancia felé tartó, meggyes, kedves. 87 pont, ****

Takler Pince Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2011

Illatban hozza a fajtát: érezzük a szilvát, az érett meggyet és a piros ribizlit. Némi hordófűszeresség gazdagítja a gyümölcsös illatokat. Kortyban jó savgerinc, gazdag zamatok, krém, csokis meggy, tannin némi aszaltas gyümölcsösség is megjelenik benne. 90 pont, *****

Vina Belje Pinot Noir 2011

Szép szín, mélység, illatában a meggy és a cseresznye, enyhén lekvárba hajlóan. Erőteljes, masszív korty, az alkoholérzet emelkedett, a gyümölcsösség befőttes-lekváros. 82 pont, ***

Takler Pince Szekszárdi Syrah 2012

Május elején szinte ugyanazt jegyeztem fel róla, sőt a pontszámom is megegyezett. Mélyebb színvilág, tartalmasabb anyag. Fűszeres cseresznyével indít, szép érett gyümölcsösség, meggy, szilva, áfonya. És bors, persze, elmaradhatatlanul. Érezhetően délies jelleg, melegebb karakter, de nincs eltúlozva, nem megy át lekvárba. És benne van a fajta is. 85 pont, ****-

Günzer Zoltán Villányi Syrah 2011

Illatában és ízében nagyon erőteljesek a hordófűszerek. Van benne szedermálna, érett meggy, de jönnek a keleti fűszerek, édes-fanyarsággal, a kávé és az étcsokoládé, borsosan-csilisen. Széles és dús a korty, a hordófűszerek vaníliás, csokis édes-fűszeres keretet adnak neki. Határozott tanninérzet, moderált alkohol, most is izgalmas, de abszolút érlelhető tétel. 87 pont, ****

És meg kell mondanom, bármennyire is meleg volt odakinn, bent, a hűvösben jól estek ezek a vörösök. Mostanában nem volt ilyen jó sorunk, a folytatásban sem csalódtunk, de az majd holnap került fel az oldalra.