A Laterum egyik nagy előnye a hatalmas, ingyenes parkoló. A belváros szűkös lehetőségei után itt kis autónk kényelmesen kinyújtózhat. Miközben befelé tartunk, előjönnek a régi emlékek, mi sem vagyunk új motorosok Uránban, a Laterumot szinte nyitás óta figyelemmel követtük, nem kis idő ez, van vagy másfél évtized. Két csillagból lett három, mostanság pedig a negyedik megszerzése a cél, és ha jól tudjuk, még wellness központot is építenek ide.
Az étterem még sosem volt üres, pedig már jöttünk ide a nap szinte minden szakában. Most sem az. A mandulás menü első fogása a medvehagyma krémleves. A medvehagyma diszkrét benne, de azért meghatározó. Nem túl erőszakos, könnyed, krémes leves, korrekt indítás.
A fő fogásnál picit megrémülünk. No nem azért, mert gond lenne, pusztán az adag mennyisége miatt, hiszen egy tányérról a teljes család jóllakhat. A szarvaspörköltet itt rókagombával ízesítették, ami a rozmaringgal és kakukkfűvel valóban pikánssá teszi ételünket. Nem túlfűszerezett, de rendkívül ízes. Friss nokedlit adnak hozzá és még vegyes savanyúságot is kapunk. A káposzta és az uborka lett a kedvencünk.
A desszertre rápihenünk. Mandulás álom. Itt a süteménybe is került mandula, nem csak megszórták vele és ezt nagyon értékelni tudjuk. A mandula kreatívabb felhasználása mellett itt az eperöntet és a sütemény harmóniája is rendben volt. Nagyon tömény édesség, vigyázni kell vele, mert ennek ellenére nem lehet abbahagyni.
A hagyományos magyar ízek kedvelőinek most irány a Laterum, ahol némi változatosságot visznek a pörköltbe, jó arányokkal használják a medvehagymát és remek sütit készítenek.
Hotel Laterum
Pécs, Hajnóczy u. 37-39.
Tel:
E-mail: laterum@laterum.hu
Internet: www.laterum.hu
Nyitva tartás: H-Szo: 07.00-22.00, V: 07.00-15.00
Rókagombás szarvaspörkölt
Hozzávalók: szarvas comb 1 kg, rókagomba 40 dkg, zsír, vagy olaj 2ek, hagyma 3 fej, fokhagyma 4-5 gerezd, csemegepaprika 2 ek, feketebors 2 kk, száraz vörösbor 2 dl, morzsolt kakukkfű 1 tk, őrölt rozmaring 1 tk
A zsiradékon kevés sóval megpárolt hagymára helyezzük a kockára vágott szarvashúst, majd ha már kifehéredett, megszórjuk 1 evőkanál csemegepaprikával. Ezután hagyjuk a zsírjára pirulni, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kevés sót. Lefedve, szükség esetén kevés vizet öntve alá csaknem puhára pároljuk a húst, majd hozzáadjuk a zöldfűszereket és a kevéssé megaprított friss rókagombát.
Ha a gomba és a hús már jól összepárolódtak, öntsük fel az egészet egy pohár jó vörösborral, hagyjuk rottyanni egyet, és sűrítsük be a szaftját egy evőkanál csemegepaprikával. Végül ízesítsük egy kevés sóval és borssal.
A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.