Nyitókép: Ercsey Dániel
A település szintű borok ötlete bár Burgundiából szivárgott vissza Magyarországra, valójában - egységes szabályozás híján - pusztán marketing alapú. Tokaj-Hegyalján rögtön négyet is találunk, Mád, Tállya, Olaszliszka és Tarcal is szerepel különböző címkéken, de még a tokaji borvidéken belül sincsen egységesen meghatározva, mit is értünk település-bor alatt. Ami Tarcalt illeti, évről-évre változó összetételű csapat adja össze az alapborokat, a lényeg, hogy tarcali dűlőből származzon a tétel, de még abban sincs megkötés, hogy furmint vagy hárslevelű, hordós vagy tartályos érlelésű borról legyen szó. Az ajánlások között szerepel az alacsony tőketerhelés, a botritisz hiánya illetve a spontán erjesztés, vagy legalább a Tokaji Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által szelektált élesztő használata.
Fotó: Ercsey Dániel
A végeredményt száraz tokaji üvegbe töltik, csavarzárral zárják és visszaosztják a résztvevő pincészetekhez, abban bízva, hogy így minél több fogyasztó találkozik a Tarcal névvel. Az új évjáratot elméletileg a következő év október 15-étől, vagyis Terézia napjától lehet megvásárolni.
Fotó: Ercsey Dániel
Bevallom őszintén, hogy eddig talán egy Tarcal borhoz volt szerencsém, így nem bírtam ellenállni Majoros László tarcali borász csábításának a Facebookon, aki három évjáratot kínált egy csomagban. Autóba pattantunk a feleségemmel és ha már arra jártunk, ettünk is halászlevet és sült halat Bodrogkisfaludon a Ladik falatozóban, ittam egy kávét Kriszta Kávézójában Bodrogkeresztúron, sőt, még sajtot is hoztunk haza Szilágyi Tibortól Tarcalról. Hiába no, Hegyalja ma már jóval több, mint a bor!
Fotó: Ercsey Dániel
Tarcal 2019
Közepes citrom szín. Illatában körte, zöldalma, krétás ásványosság. Kóstolva közepes test, édes gyümölcsök, alma, körte, pici birs, mellé kerek savak és érettnek ható karakter. Rendkívül jól iható, mintha néhány gramm maradékcukor is kerekítené a kortyot, persze a száraz kategórián belül. A lecsengése közepes. 86/100 pont
Tarcal 2018
Közepes citrom szín. Az illatban zöldalma, mangó, mandarin és narancshéj. Kóstolva közepes test, vibráló savak, az ízben mandarin, ananász és pici petrolosság. A lecsengésben a savérzet felerősödik, ennek megfelelően citrusos ízek zárják a kortyot. 85/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Tarcal 2017
Mély citrom szín. Érett illat szép palackbukéval, rajnais hangulattal, pici petrollal, körtével, narancsvirággal és narancshéjjal. Szájban közepes testet és feszes savakat kapunk. Az ízvilág citrusos, a narancs, a citrom és az ananász dominál, de a háttérben némi petrol, virágpor és sárgadinnye is előbukkan. A lecsengés hosszú, citrusos. 87/100
Összességében a Tarcal borok jól elkészített, hibátlan tételek, felismerhető löszös karakterrel. Ráadásul inni is legalább olyan jó őket, mint ellátogatni Tarcalra és felkeresni a résztvevő pincészeteket. Reméljük hamarosan ezt is korlátozások nélkül megtehetjük!
Fotó: Ercsey Dániel