Kérem Várjon!
Cikkek
Ősz, bor, Pécs
Bor és Dal Ünnepe - először
mÁkos
2011 October 13.

A hagyománytól eltérően idén két naposra bővült a szüreti fesztivál Pécsett, melyet több kísérő rendezvény is színesített szeptember utolsó hétvégéjén. A Széchenyi téren egyidejűleg zajlott a második Cirfandli Ünnep, az I. Pécsi Kesztyűfesztivál, a hagyományos szüreti felvonulás, a borrendi felvonulással együtt és természetesen idén sem maradhattak el az immár XV. Európai Bordalfesztivál előadásai sem.

Szeptember 24-én 10 órakor nyitotta meg kapuit az első Bor és Dal Ünnepe. Délelőttre felálltak a sátrak és a Pécsi Kesztyű Klaszter tagjai is elkezdték a termelői versenyt, miközben a gyerekek már a kézműves foglalkozáson tervezhették meg a jövő kesztyűinek mintáit. Ezzel egyidőben elkezdődött a második Cirfandli Ünnep is, melyen idén nyolc termelő kínálta különböző cirfandli borát a lelkes közönségnek. Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk és a hosszúra nyúlt indián nyárban félmeztelenre vetkőzött vízilabdázók és erre az alkalomra kiválasztott modellek mutatták be a kesztyű divatot egy bemutató keretében.

Vasárnapra még több kitelepülővel és sokkal több vendéggel indult a nap, ami annak is köszönhető volt, hogy már koradélután elkezdődött a szüreti felvonulás a borrendek kíséretében. Nagy várakozás előzte meg az eseményt és teljesen megtelt a színpad előtti terület. Ez az esemény szolgált apropóul ahhoz is, hogy több díjazott átvehesse jól megérdemelt jutalmát. Többek között átadták Pécs város borának díját Andreas Ebnernek a Pécsi 3-as Hordó 2008 borért. De itt adták át a Régió Bora és a Régió Média Bora 2012 választás díjazottjainak is az elismeréseket. Eközben a bordalnokok szolgáltatták a fülbemászó dallamokat és több kézműves is bemutatóval készült, melynek talán a gyerekek örültek a legjobban. A szervezők pedig remélik, hogy új hagyományt teremtettek és jövőre még színesebb programmal várhatják az érdeklődőket.

 

Legfrissebb