Kérem Várjon!
Cikkek
Nem piskóta!
Napi mandula: Szent György Fogadó, Pécs
Mester Zoltán
2008 November 17.

A történelmi belvárostól 15 perces sétára található a Szent György Fogadó étterme, Pécs régi családi házas negyedében. A Zsolnay szobor - Szabadság út - Köztársaság tér - Magda Cukrászda útvonalat ajánljuk a Fogadóhoz, melynek épületében működik a pécsi Finn Konzulátus is. Bár a Szent György Fogadó szállásadóként is részt vesz a Déli Tél kampányban, mi a mandulás menüért érkeztünk az éttermi részbe.

 

A „télikertben” foglaltunk helyet, és rögtön a közepébe vágva először a sertés kocsonyát kóstoltuk, citrommal és friss kenyérrel, zöldpaprikával körítve. Az otthoni „ünnepszámba” menő kocsonyázások jutottak eszünkbe, étteremben szezonon kívül alkalomszerűen lehet csak hódolni szenvedélyünknek.

Folytattuk az erdei gombalevessel, ami jólesett a novemberi hűvös időben, egyszerű, letisztult ízek, nem komplikált, pont amire vágytunk. hagyományos, jól elkészített leves, az ősz egyik jellegzetes mecseki íze lehetne az erdei gomba, ha még több helyen észrevennék és felhasználnák az ételek megalkotásakor.

 

Főételnek mecseki finomfalatokat ettünk szalmaburgonyával, és párolt zöldségekkel. A húshoz jól illett a brokkoli, karfiol, és a kissé édeskés bébi répa. Jól elkészített második fogással volt dolgunk, tökéletes választás mindazoknak, akik ragaszkodnak a hagyományos ízekhez. A mecseki jelző pedig ez esetben azt jelenti, hogy a bundába burgonya és sajt is került, ezt most kellett felfedeznünk, de ígérjük, erre a "pécsikumra" ezentúl jobban odafigyelünk...

 

Igazi kalandot jelentett a desszert. A Makár hegyi vörösborba áztatott piskótát „fánkszerűen” készítették el, mellé áfonya lekvárt szolgáltak fel. A tésztát pikánssá tette a boros kezelés, nekünk a chilli-csokoládé párosítást juttatta eszünkbe, a meglepő, ámde eltalált párosítás miatt. Az áfonyalekvárral kedves harmónia alakult ki, csak túl hamar a desszert végére értünk.

Korrekt, figyelmes és kedves felszolgálást tapasztaltunk a Szent György Fogadóban, aminek hatására otthon érezhette magát az ember.

 

Szent György Fogadó
Pécs, Nagyvárad u. 23.
Tel: 72-310-126
E-mail: info@szentgyorgyfogado.hu
Internet:
www.szentgyorgyfogado.hu
Nyitva tartás: H-V: 12.00-22.00

 


Receptek

Sertés kocsonya

Kocsonyahúst vízbe teszem, fűszerezem sóval, egész borssal, fokhagymával, babérlevéllel, szárított egész paprikával és 5-6 órán át gyöngyöző lében főzöm. Mikor elkészült leszűröm, adagolom és hagyom dermedni.

Erdei gombaleves

Hagymát zsiradékon üvegesre pirítok, hozzáadom a kockára vágott leves zöldséget és az erdei gombát. Csontalap lével felengedem és lassú tűzön főzöm. Fűszerezem őrölt paprikával, sóval, borssal és apróra vágott petrezselyem levéllel. Tálaláskor tejföllel díszítem.

Mecseki finom falatok párolt zöldségekkel és szalmaburgonyával

Szeletekre vágott sertés szűzpecsenyét sózom. Lisztet, tojást és vizet elkeverek, tisztított nyers burgonyát és sajtot reszelek bele és összekeverem. A szűzpecsenyét megmártom és forró zsírban készre sütöm. Párolt zöldségeket vajon átfuttatom és apróra vágott petrezselyem levéllel ízesítem. Szalmaburgonyával tálalom.

Makár hegyi vörösborba áztatott piskóta mandulás köntösben áfonya lekvárral

Vörösborba áztatott piskótát mandulás palacsinta tésztába mártok, és forró zsírban megsütöm. Áfonya lekvárral és pirított mandulával tálalom.

 


A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.

banner