Kérem Várjon!
Cikkek
Nagyon déli kadarkák
Négy gamza Bulgáriából
zoranka
2013 September 13.

Szabó Zoli barátunk megjárta Bulgáriát, a kadarka/gamza nyomában utazgatott a nyáron, hozott nekünk négy gamzát kóstolóba, nem utasítottuk vissza. A bolgár borok tekintetében kevés ismeretünk van, bár kenszei kolléga most éppen ott szüreteli a rozénak valót. Majd ha ideje is lesz, ír is onnan, addig négy bor a Borovitza pincészetből.

A négy bor egészen pontosan négy kadarka lesz. Azaz négy gamza. Ahogy SzabóZé elmondta, a bolgároknál is rohamosan csökken a gamza-területek aránya, arrafelé a nagy borászatok viszik a prímet, a kis, kézműves, családi műhelyekből sokkal kevesebb van. A Borovitza Pincészet az egyikük, akik mintegy 16 hektáron gazdálkodnak és még vagy 5-10 hektárról vásárolnak fel szőlőt. A falu, Borovica a dunamenti borrégióban található, itt van a gamzák java, de a teljes bolgár szőlőterület egyharmada is ide eltelepítve. Ami nagyjából 100.000 hektár lehet, ekkora területen termesztenek szőlőt az országban.


File:Belogradchik-fortress-svik.JPG

                                                                                                                          Forrás: wikipedia

A közelben található a világörökség részeként számon taratott belogradcsiki sziklavilág, ami egy vörös homokkő konglomerátumból felépülő, helyenként egészen bizarr formájú sziklatorony-rengeteg. A sziklavilág közepén nem kis kiterjedésű erődítményt építettek az elmúlt évszázadok során. 


A www.miri.hu oldalon találtunk némi összefoglalást a bolgár borászatról, ezt bemásolom:

„Az országban a borkészítés történelme több mint 3000 éves, a trák időkig nyúlik vissza. Kutatók ezen időszakra vezetik vissza olyan tradicionális fajták eredetét, mint a Pamid, Dimyat, Misket, Gamza, Mavrud és Melnik. A kereszténység terjedésének időszakában, a 9. századtól kezdve, a bolgár borok Európa szerte ismertek voltak, egészen az Oszmán hódításig. 
Az ország borágazata csak a 18. század közepétől éledt újra. A hagyományos fajtákon kívül később erőteljes nyugat-európai hatás érvényesült az újratelepítésekben. A szocializmus alatt a szovjet piacra szánt tömegtermelés, és az állami gazdaságok monopóliuma szétverte a minőségi borkészítés alapjait. 1990-es évek után jellemzően a nagyüzemek külföldi tőkével történő privatizációja teremtette meg végre a minőségi termelés feltételeit. 
Ma az ország 5, klimatikusan is eltérő régiójában közel 97.000Ha-on folyik szőlőtermesztés. Főbb fajták a Cabernet Sauvignon (14%), Rkatzeteli (14%), Merlot (12%), Pimid (11%), Vörös Misket (8%), Dimyat (6,5%), Muskat Ottenel (6%), Chardonnay (2,7%), Gamza (1,6%), Rajnai rizling (1,3%), Melnik (1%), Sauvignon Blanc és a Tramini (1%). 
Manapság Bulgáriát, a vörös borok piacán leginkább dinamikusan fejlődni képes, és legjobb ár/érték arányú borokat termelő országok közé sorolják. A borágazat az EU-ba irányuló teljes mezőgazdasági kivitel 30%-át teszi ki. A legnagyobb piac az Egyesült Királyság, ahová a bor kivitel 25%-a irányul, olyan országok mellett mint Írország, Németország, Hollandia, Skandinávia, USA, Japán, Lengyelország, valamint a volt szovjet utódállamok.”


                                                                                                                Fotó: Németh József

Borovitza Great Terroirs Gamza Black Pack 2011

A kadarka bolgár tölgyben töltött másfél évet, nem kis meglepetést okoz a pohárban. Mintha mazsolás zacskóba szagolnék bele, olyan az első benyomás. Mazsola jön az ízben is, ugyanakkor egész jó savak lendítik a kortyot. Túlérettség, gyógynövényesség, igazi nektárosság, de ennek ellenére jó élmény. Kadarkának szokatlan, testes, aszalt meggyes, mazsolás-vaníliás hangulatú bor. ***+

Borovitza Great Terroirs Gamza E&G 2010

Az előzőnél vékonyabb, kadarkásabb, sokkal inkább a meggyes-cseresznyés vonal, jól jönnek belőle a fűszerek is, a savak határozottak, elhinném róla, hogy kadarka. A filigránsága ellenére is el lehet vele tölteni egy kellemes estét, lehet szeretni. ***

Borovitza Gamza 2009

A sor legjobbja. Telt, illatában némi ibolya, meggy, málna, cseresznye, finoman, kereken, diszkrét mentás-bazsalikomos háttér. Érett, nagy kadarka. Kortyban is érezni a virágossággal, töppedtes-mazsolássággal díszített harapnivaló gyümölcsösséget. Jó test, jó struktúra, de mégis laza, könnyed, ivós. ****

Borovitza Gamza Black Pack 2008

Hát ez sajnos már a múlt, illatában a szétégetett popcorn jön és belekortyolva is a mikróban szétrobbant popcornos zacskót idézi fel. Kár. *

banner