Kérem Várjon!
Cikkek
Még néhány sosemkóstolt fajta
Pušipel, škrlet, belina, kraljevina, manzoni...
zoranka
2013 February 12.

A horvát borvidékek sokaságáról egyszer majd külön kellene írni egy tisztázást, hiszen mintegy harmincezer hektárt 66 borvidékre osztottak fel, ennyi szétaprózni magunkat nekünk sem sikerült. A VinCE magazin februári számában jelent meg egy hosszabb riportom a Bregovita Hrvatska (mondjuk Közép-Horvátország) régió borvidékeiről (ez a négy fő borrégió egyike). Az útról zsákmány is érkezett, pár hete megkóstoltuk, igyekeztem a helyi fajtákra koncentrálni a választáskor.

Négy bor került be a kiválasztottak közé, olyanok, amikben autochton vagy legalábbis annak mondott fajták vannak, illetve egy, ami nem az, viszont a pincészet stílusa nagyon megtetszett.

Cvanciger Škrlet 2011
(Moslavina alrégió)
Kis virágosság, kortyban egész telt, jó savak. Könnyed, nincs tizenkettő se az alkohol, jól iható. A korty végén pici kesernye, egyszerű, de rendes bor. Megittam, mondja Péter és nála ez azt hiszem, dicséret. A palack formája, az etikett miatt kevesebbet vártunk, de többet kaptunk. Elfogyott volna könnyen még egy palack. Ideális fröccsbor, várjuk hozzá a nagy meleget (ami most a szerkesztőségben a tegnap lekapcsolódott fűtés miatt még nincs). *** (82)

Novak Pušipel 2011
(Međimurje, azaz Muraköz alrégió)
Fehér haribo gumimaci. Kortyban egy pici fáradtságot lehet érezni. Minta száraz őszi faleveleket belekevertek volna, áztattak volna. Nem szép savak viszik, kicsit reszelős. Fémes.  A fajta egyébként a furmint volna, azt hívják itt pusipelnek. Nem igazán felismerhető, egyszerű fehérboros jelleget tudunk csak felfedezni. ** (78)

                                                                                                                    Fotó: Villányi Máté

Vuglec Breg Zagorski Bregi 2011
(Zagorje alrégió)
Ez a bor zöldszilváni, olaszrizling, kraljevina és belina házasítás. Illata elsőre nem teljesen tiszta. Zamatban gazdagabb. Kis szellőztetéssel kijönnek az ízek, jó savak, a végére nekem egészen bejön. Van benne valami egyediség, nem a nagyság, inkább a különleges ízvilág felé. Fehér húsú gyümölcsök, kaszált széna, benne tavaszi virágok. A pincészetben jobban bejött, tisztán, főként fröccsben, hosszú volt az éjszaka. Most azonban a többiekkel egyetértésben **(+) (80).

Jarec-Kure Manzoni Bijeli 2011
(Prigorje-Bilogora alrégió)
Tiszta, elég fehérgyümölcsös, krémes illat. Kortyban gazdag, krémes, selymes, kis virágosság, édes gyümölcsök. Alma, méz, teltség, kis játékosság. Végén sós. Ebben majd’ tizennégyes az alkohol, nem túlsúlyos, nem viszi el, csak érezni. A most kóstoltak közül talán ez a bor a legkövetkezetesebben elképzelt és elkészített bor. A pincészet többi bora is szépen-jól mutatott a helyszínen. ***(+) (85)