Tegye a szívét a kezére Kedves Olvasó, ugye hirtelen nem is tudná megmondani, ismeri-e a Maul Pincészetet? Aki járt már borozni a városban, annak beugrik a főút melletti pince és vendéglő, de kívülről vagy éppen messziről nézve még sok a kérdés. A Pécsi Borozó ezúttal bent járt Mauléknál, és remek dolgokat látott.
„Egy kicsit kívülálló vagyok, sokszor outsidernek érzem magam” – meséli a fiatal Maul Zsolt, a pincészet tulajdonosa és borásza. A vállalkozás idén tízéves egyébként, de múltjával és hagyományaival együtt is friss és fiatal, olyan mintha mostanában venne repülőrajtot.
Kitérő a történetben van elég, Zsolt például nem gondolt rá, hogy borászattal szeretne foglalkozni, már készültek az első borok, amikor eldöntötte, hogy minden erejével erre kell koncentrálni. A kereskedőkkel megtalálta a hangot, de ez gúzsba kötötte az első évek borait, amelyek különböző helyeken, különböző minőségű tálalásban, össze-vissza jelentek meg a polcokon. Hasonló kitérő volt (bár jó hosszú és komoly) az is, amikor a villányi labdarúgó csapat egyik vezetője volt, de a foci helyett most a borkészítésre koncentrál.
Néhány évvel ezelőtt aztán Maulék számot vetettek az addig elért eredményekkel, és Zsolt úgy döntött elválasztja az ígéretes kezdeteket a zsákutcáktól. A helyben megtalálható értékekre, a hagyományos, megbízható, színvonalas vendéglátásra, az elérhető, minőségi, saját alapanyagból készülő borokra helyezi a hangsúlyt.
A kisvendéglő egyszerű, házias és minőségi ételeket kíván, elsősorban a sváb, részben a magyar konyha hagyományaira építve. Na meg a családéra, mert az egyik legnépszerűbb desszert neve Oma palacsintája, és tényleg a nagymama házi szőlőlekvárjára épít. Ne is tessék kérdezni, a lekvár külön nem kapható, sajnos annyi van belőle, ami a népszerű palacsintába is éppen hogy elég.
A borok tekintetében úgy érezzük, Maul Zsolt neve kifejezetten jól cseng, a Taurus Cuvée Limited 2006 a 41. Villányi borversenyen is nagyaranyat nyert, a Villányi Seraf nevű bordói házasítás a Pécsi Borozó bortesztjein is remek pontokat kapott. Két pályán is játszik a kistételben készülő, mesterien elkészített vörösborokkal, valamint a könnyed, fiatalos, jó árú küvékkel.
Egyik kedvencünkké a pince filozófiáját talán legjobban kifejező házasítás, a Maul Cuvée vált. 2007-es az első, laza és színes címkéje, valamint az ára (1400 forint körül) fiatalos és könnyű borrá teszik, amit a gyümölcsös-meggyes aromák sem kívánnak nagyon cáfolni. A házasítás alapja portugieser, de van benne pinot noir, kékfrankos, merlot, cabernet franc és sauvignon is, nem hiszem hogy további fajtákat hiányolna bárki is.
Hagyomány a pincénél egyébként, hogy a vendégeket és a háznál bortrezorral rendelkezőket különböző évszakokban vidám bálokra, és kóstolókra invitálják. A május utolsó hétvégéjén tartott mulatságnak különös apropót az ad, hogy tízéves a Maul Pincészet, így jeles születésnapot ünnepelnek majd.
(Kiegészítés: Sőt, a Pécsi Borozó nyári lapszámának megjelenése óta meg is ünnepelték az évfordulót)