Évek óta minden pécsi nagyon várja már a Sétatér fesztivált, mert ilyenkor minden este programok vannak a téren, tömegek vannak esténként a boros standok előtt és jobbnál jobb illatok terjengenek az étel-standok környékén.
Minden évben hallom valamelyik ismerősömtől, hogy végig kéne menni az összes pincészeten és mindenhol kóstolni egyet. Ez azonban tudomásom szerint a legtöbb esetben csak gondolat marad. Takács Zsoltival egyik este arra gondoltunk, hogy végigmegyünk a standokon és mindenhol kóstolunk egy olyan bort, amit még eddig nem. Természetesen egyből voltak a társaságból jelentkezők és ekkor jött az ötlet, hogy tegyük nyilvánossá.
Elkezdtük leszervezni, hogy lehetőség legyen a kóstolásra több ember számára is. Ez azt jelenti, hogy ne egy decit lehessen csak vásárolni, hanem 3-5 cl közötti kóstoló mennyiséget és természetesen ennyivel olcsóbban is. Így sikerült megoldani, hogy a fehérborok szinte mindegyike 100-150 forint lett és a vörösek pedig 150-300 forint között mozogtak.
Kitűztük a napot, péntek 13. A korai időpont (ötkor startoltunk) miatt többen nem tudtak eljönni, de később pedig a pincéknek nem volt jó, mert akkora már nagyobb a forgalom és nem tudtak volna a csapattal foglalkozni. Az volt a legjobb, hogy szinte minden pincészetnek egy képviselője, borásza, tulajdonosa ott volt és mesélt a borról és a pincészetről.
Összejött a csapat, beszereztük az üvegpoharakat és elindultunk. Jó volt látni, hogy amikor odaértünk egy-egy stand elé, mások is érdeklődve hallgatták, amit számunkra mondtak a borról. Sőt, volt olyan is, aki követte a csapatot több standon keresztül.
A pincészetek és a kóstolt borok:
A hangulat jó volt, a borok is és a társaság is. A végén a résztvevők kifejezetten kérték, hogy jövőre is csináljuk meg ezt a két órás programot, mert nagyon élvezték. Semmi akadálya, jövőre ismét lekóstoljuk a teret és reméljük, hogy még többen leszünk.