A Hemina az a mennyiség, amit egy szerzetes Szent Benedek szerint egy nap alatt megihat. De egzakt mennyiség ez valójában? Szent Benedek elsősorban nem mértékegységre gondolt. A hemina kinek-kinek saját ajándéka, az a mennyiség, amit nyugodt lélekkel, tiszta lelkiismerettel megihat. Szent Benedek ezt másképp így fogalmazta meg: “A hemina az a mennyiség, amit ha megiszol megtalálod Istent, de még nem kisért meg az ördög.”
Nos, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2015-ö Heminájából nem túl sokat iszik az ember. Nem azért, mert nem jó bor. Igencsak jó bor ez. Viszont nem könnyű nyári bor, szerencse, hogy lehűlt a legevő, odakinn 20 fok is alig van, a borban meg 14,5 százalék az alkohol, legalább felfűt kicsit.
A Hemina minden évben chardonnay alapú házasítás, pinot blanc, sauvignon blanc és viognier szokott kisebb százalékban mellé kerülni. Hordóban erjedt és érlelődött a chardonnay, ennyit bizonyosan tudunk Liptai Zsolt főborász nyilatkozataiból.
Azt meg érezzük, hogy illatában a hordófűszeresség viszi a prímet, szegfűszeges, fahéjas, őszibarackos, mézes illatok jönnek elsőre. Telt, krémes korty a folytatás, a hordó adja a keretet, a sztorit viszont a fűszeres, szaftos gyümölcs mondja el. Vajas, lédús őszibarack és érett citrusok, finom ásványosság a háttérben.
Van az a pillanat, amikor ezt kívánjuk, hogy a bor fonjon körbe, simuljon kedvesen és hízelegjen. Nem szikár, nem überminerális, nem világmegváltó bor kell akkor. Viszont egy jól elkészített, következetes, stílusos bor. Mondjuk épp ez. 88/100 pont.