Kérem Várjon!
Cikkek
Kadarzis
Minden kadarka Szekszárdról
kenszei
2011 September 27.

Nagy fába vágtuk a fejszénket idén a Szekszárdi Szüreti Napokon. Szabózé kolléga fejéből pattant ki az ötlet - én meg bőszen támogattam - hogy kóstoljuk végig a fesztiválon fellelhető összes kadarkát. Kivétel nélkül. Tovább után tehát az összes szekszárdi összes kadarkája, először együtt. Zene persze van hozzá.

Nagy kedvenc a kadarka (ha nem a legnagyobb), szóval a lassú tervezést gyors megvalósítás követte. (Közben Szekszárdon kadarka-párosunk ötfősre bővült, egyikük kedves feleségének köszönjük a cím ötletét.) Már négy óra előtt nyakunkba vettük a fesztivált, tudtuk, hogy nagyon hosszú napra kell készülnünk, rozéfröccs-kávé gyorsító ital után nekiláttunk kadarkázni. Közben mÁkos kolléga Pécsett, mz pedig Szekszárdon tartotta a frontot a pult másik oldalán, utóbbi kapott is bőven ízelítőt a kadarkákból. Előjáróban csak annyit, ha hihetetlen szőrösszívű lettem volna, akkor sem sikerül igazán negatívumot megfogalmaznom egyik kóstolt kadarkával kapcsolatban sem. Öröm-boldogság- kadarka, virtuális kadarka-túra, távirati stílusban, a leírás végén kis címkével ellátva (mert képtelen voltam kategória győzteseket kiválasztani).


1. Németh János Kadarka 2009
Jó párszor megénekeltük már, és továbbra is igaz, friss, nagyon gyümölcsös, ropogós örömbor. Bárhol, bármikor. Gyönyörű szín, tökéletesen kerek, csúcson tanyázik. Sajnos ez volt a hattyúdala, a fesztiválra érkeztek az utolsó kartonok. Örömbor.
(Tetszett nagyon a 2009-es Sygno Bikavér (kékfrankos, zweigelt, kadarka, syrah, cabernet franc) is, sok ilyet!)

2. Pósta Borház Kadarka 2009
Világos pirosas, szűretlen-derítetlen kadarka, spontán erjedt. Elsőre fura paradicsomos-gyümölcsös illat, levegőn kitisztul, de megmarad egy nagyon egyedi, kicsit vegetális jegy. Ízben sok-sok gyümölcs, közepes test, csúszós (jó savak). Kadarka szörp, egyedi stílus, de szerethető. Natúr.

3. Bősz Adrián Kadarka 2008

Korábban éppen csak lemaradt a kadarka-teszt első helyéről, értékei semmit sem koptak, sőt, jól is áll neki a kicsit érettebb állapot. Illata és íze is az első perctől kirobbanóan fűszeres (színtiszta P9-es klón), savai lágyak, a korty kedves-kerek, gyümölcsös inkább, mint fűszeres. Végén jön egy kis töppedt íz, szépen köszön el. Jól esik inni, még mindig klasszis.
(Tetszett még a 2009-es Menoir, nagyon tetszett a 2008-as Csóka-hegy Dűlő Riesling, klasszis fehérbor.)

4. Vesztergombi Ferenc Kadarka 2008

Nagyon zárkózott illat, sehogy sem akar megnyílni a levegőn, pedig kap időt. Inkább talán fűszeres az illat. Ízben mindenképpen a fűszer uralkodik, meg húzós-cseres ízek, a végére kiüresedik. Öreg tőkék kadarkája, most nem nyílt meg nekünk. Magának való.

5. Ribling Kadarka 2007
Megjelenésében is fáradt picit, illatát és ízét is a piros gyümölcsök vezetik, kezd laposodni, de még működik. A levegő jót tesz neki, könnyed (még) gyümölcsös beszélgetőbor, ne várjunk vele tovább. Kártya mellé.

6. Mészáros Szent Grál Kadarka 2009
A klasszikus piros címkés sajnos elfogyott, pedig szeretjük nagyon. A Szent Grál a család saját kadarka klónjának gyümölcse (Mészi Kadarka), töppedt-kései illatok és ízek vezetik. Vastag és sűrű anyag, jóllakat. Magas, de nem bántó alkohol. Szép hordó. Hedonista, inkább vörösboros, mint kadarkás. Ez nem az én pályám, mégis nagyon levesz a lábamról. Nagy vörösbor.

7. Takler Kadarka 2009
Nagyon ivós, a magas savérzet meg ételért kiállt. Ismerős, klasszikus édes-fűszeres illata lesz, ha kap egy kis időt, levegőt. Bár a sav vezeti, van szép piros gyümölcs, pikáns fűszerrel a végén, a lecsengés is ételért kiállt. Nagyhangú gasztro-kadarka. Jó ebédhez. 

8. Sebestyén Csaba Kadarka 2009

Bomba. Hihetetlenül gyümölcsös, édes fűszer, mazsola, füge. Cukorral meghintett gyümölcs torta. A korty totál édes gyümölcs, mellé meg nagyon jó a sav, a kettő együtt megunhatatlanná teszi. Nagyon. Szaftos, lédús gyümölcsbomba.

9. Sebestyén Csaba Iván-völgyi Kadarka 2009
Megint az öreg tőkék, limitált széria. Nagyon komoly, megfontolt öregember, nagy tapasztalattal. Rétegzett, marha összetett, de megvan benne az édes-fűszeres játék. Fahéj meg roppanós piros bogyósok. Hosszan fejtegetem, de nem jutok a végére. Beszippant, félrevonulok vele. Megérint a múlt. Bölcs.
(Két ilyen kadarkával nálam most egyértelműen Csaba a kadarka-király.)

10. Fekete Kadarka 2007
Meleg jegyek uralkodnak illatában és ízében is. Lágy savak, krémes érzet a szájban, háttérben (túlérett) gyümölcs, érintésnyi fűszer. A kor kimondottan jól áll neki, levegőztetést nagyon meghálálja. Picit vékonynak hat a teste, de még pont elég a délies, meleg ízek mellé. Naplemente.

11. Tüske Kadarka 2009

Egészen illatos (Virág-hegy kadarka klón), virágos-fűszeres aromájú. Kedves karakterű kadarka, barátságos, tizenkét egységnyi alkohollal. Ízében szép gyümölcsök, egyszerre nagyon kedves és nagyon tartalmas. Vastag és tannin is van, de nagyon itatja magát. Szép ez a kettősség, jók az arányok. Egyensúly.
(Tetszett a 2010-es siller, nagyon is.)

12. Dúzsi Kadarka 2008
Egészen hűvös, picit mentás illat. Kis töppedt illat is jön, de ízben ennek nyoma sincs. édes-szilvás a korty. Sav nagyon szép, éppen csak észleljük, pont elég. Nagyon csúszik. Picit rusztikus, nem akar divatozni (ahogy a Dúzsi-vörösek általában), a levegőn meg nagyon nyílik. Egyedi, belefeledkezős. Különc.
(Szépen lecsúszott a 2010-es siller is, sötét, fűszeres, ő is különc a sillerek között.)

(Itt jött egy kis szünet, elballagtunk az igencsak megfáradt gyomrunkat újjáéleszteni. Nagyon tanúságos (és örömteli) volt, hogy itt – például a pécsi Sétatérrel ellentétben - hemzsegtek a jobbnál-jobb ételek, és hangsúlyt fektettek a tájhoz kötődő fogásokra is. Ezt meglovagolva sárközi töltött káposztát pakoltam magamba (meg egy liter szódát), korrekt áron. Alaposan kibéleltem a gyomrom, aznap már nem is gondoltam az evésre. Pluszpont.)

13. Hetényi Kadarka 2009
A szó legszebb értelmében egyszerű kadarka. Illata és íze is tipikus édes-fűszeres (klasszikus P9), arányos korty, közepesnél picit vastagabb test. Semmi flanc, le kell ülni és meginni. Jól fog esni. Party arc!

14. Fritz Kadarka 2009
Überfűszer illatban, ízében meg selymes gyümölcsök. Semmi fahordó, csak kór-acél, három különböző terület házasítása. Sokszínű, szétterül a szájban. Könnyed, nagyon gurul a garaton. Szép tartályos iskola, friss, ropogós. Acél 2.0
(Nagyon tetszett a friss, gyümölcsös, 2009-es blauburger is.)

15. Remete Bor Kadarka 2008
Röpke közvélemény kutatásom eredményeként a szekszárdi borászok legnagyobb hányada szerint Vesztergombi József kadarkái évről-évre a legjobb három között vannak. Szerintem is. Illatával nehéz betelni (egy hölgy ismerősöm mindenáron ilyen parfümöt szeretne magának), kadarka-parfüm és színtiszta vörös áfonya (van nálunk egy zacskó szárított, az összehasonlítás csak megerősít). Ízben is ez, meg kis töppedtség, hömpölyög a pohárban meg a szájban is. Vérbeli kadarka, de vérbeli Remete bor is egyben. Beszippant. Mesteri.
(Nagyon tetszett a 2010-es cserszegi fűszeres, a szintén tízes siller meg megint csak mesteri.)

16. Vida Kadarka 2008
Öreg-tőkék kadarkája. Nagyon szép, visszafogottan fűszeres illat, nem hivalkodik, megfontolt. Tanninja porózus, de nem bánt, valahogy jól áll neki. Ízében rétegzettség, visszafogott gyümölcs, inkább fűszerek, de nagyon megfontoltan, stílusosan. Elegáns, megfontolt úriember. Öregapám.

17. Eszterbauer Kadarka 2009

Évről-évre megbízható, magas minőségű kadarkák jönnek a pincéből. Ez is az, megint édes-fűszeres játék illatban és ízben is, nagy adag kedvesség és finesz. Ez így együtt a Szekszárd bélyeg nálam. Minden a helyén, nem lehet vele kötekedni, de nem is akarok. Biztos pont.

18. Heimann Kadarka 2009
Erőteljes, tüzes. Sok-sok fűszer, hosszan szippantható illat. Nagyon lendületes korty, kiváló savakkal, a vége meg édeskés. Lecsengése egészen szétterül a szájban, hosszú. Sok fűszer, édes ízek, lendület, gátlásoldó. Telivér.

19. Baron von Twickel Kadarka 2008

Egyszerűség, letisztult, karakteres íz világ. Kicsit zöldebb a fűszere, de még abszolút fogyasztóbarát. Megvan benne a szekszárdi kedvesség és a kadarka fajtajegyeinek nagy része is. Nagy mennyiségben készül, széles közönség számára. Bizony kell ilyen is! Mindennapok 1.

20. Aranyfürt Kadarka 2008
Átmásolhatnám az előző sorokat, de fölösleges. Ugyanaz az iskola. Mindennapok 2.

21. Prantner Kadarka 2009

Illata hibátlan, a szokásos édes-fűszeres jegyek, megunhatatlan. Ízben is hozza ezt, a korty feléig, aztán hirtelen kiürül. Az eleje egészem meleg, túlérett gyümölcsöket hoz. De üresen és gyorsan lecseng. Ezt leszámítva megint nem csalódunk, szívesen ülnénk le vele egy asztalhoz, hogy megkeressük a korty végét. Kurta.

22. Virághegyi Bor (Németh Családi Pincészet) Kadarka 2008 

A nagy meglepetés. Meleg, mazsolás illat, behízeleg. Ízben is érezhetően érett-túlérett anyag, alacsonyabb savszerkezettel. Mazsolás-gyümölcsös íz világa nagyon megnyerő, jól ki van találva bor, na. Lágyan simogat, nagyon tartalmas, de nem sok. A túlérett jegyek ellenére csak 12 és fél az alkohol. Szerethető, odabújós, nagyon szép kadarka. Hoppá!

23. Márkvárt János Acél Kadarka 2008
A címke alapján soha nem venném le a polcról, de szerencsére nem is ez számít (nekem biztosan nem). Szintén kór-acél tartályos tétel. Egészen lelágyult az évek során, sokkal magasabb volt a savérzete. Szerencsére így sem borul a szerkezet, jó az alapanyag, még mindig nagyon gyümölcsös-csúszós. Fűszer sehol, gyümölcsből annál több, őszinte, érdemes bontani már. Acél 1.0.

24. Márkvárt János Kadarka 2009
Megnyert ez a kadarka már mindent, amit egy kadarkának érdemes. Nekem is nagyon bejön, és rá is jöttem, hogy miért ennyire nagy. Igazából semmiből sincs neki a legtöbb, nem döngöl a földbe, de ha az előző kadarok erényeit összeollóznám, az mind-mind benne lenne. És mindezt rendkívül arányosan, nagy eleganciával. Engem meggyőzött. Nagy, ritka csillagzat alatt született kadarka. Fölösleges szaporítani a szót, Primus Inter Pares.

Embert próbáló kaland volt, de egyben felejthetetlen is. Ilyen színvonalra én személy szerint nem számítottam, alaposan felülmúlta minden várakozásomat. Szekszárdon masszívas magas minőségű kadarkák készülnek, fő vonalaikban pedig igencsak egységesek, van arculatuk. Ugyanakkor mindenki hozzáteszi a saját egyéniségét, elképzeléseit, és persze ott vannak még a klónok is számolatlanul. Ezért gondolom úgy, hogy ilyen mennyiségben, minőségben és sokszínű arculattal sehol nem készül kadarka a világon. Szóval ha kadarka, akkor minden út Szekszárdra vezet.

(Az első kép innen van.)