Nem. Ráadásul ideje is volt bontani. Lehetett volna előbb is, sokkal tovább nem lett volna értelme őrizgetni. Én már most is kicsit a csúcsán túl érzem, bár van benne anyag, hogy tartson még egy keveset.
Elsőre, bontás után, mintha erdei gyümölcs lekvárba szagolnék bele, mély gyümölcsös lekvárosság áramlik ki. Félreteszem, megnyitok pár e-mailt, mire visszafordulok, már másik arcát mutatja. Aszalt áfonya. Fűszeresség. Szilvalekvár. Hordó is, persze, de inkább meggylikőr jön erősebben.
Hagyni kellene persze, több időt a bornak, végül is 2006 az évjárat. Nyolc év. Azért nem kevés. A termőhely egyébként a Szlovén Isztria, közel a tengerhez. Családi pincészet, 1985 óta foglalkoznak borral, palackozott, kereskedelmi szinten.
Kortyban érezhetően magas savháttér, a refošk nem hazudtolja meg magát, cabernet sauvignon és cabernet franc van még a házasításban, tanninból is van bőven, az ínyemen érzem, nem bántó, inkább csak masszív. A kortyban még érzek érett bogyós gyümölcsöket, de a közepe táján kezdenek eltűnni és a vége kissé kesernyébe fordul.
Hagyom még, hadd legyen ideje kinyílni. A korty kicsit simul, bár a vége most csípősebb, alkoholérzet van, pedig 13, ha jól néztem a címkét. Érett, vastag bor, érett alapanyagból, a cabernet a testet, a refošk a vibrálást hozza a nászba, ételt kíván maga mellé, a keddi ebédem, a vaddisznóragus tészta is jól működött volna mellé, de a ragu kicsit több hússal, kicsit masszívabban, akár csak friss házikenyérrel tunkolva még inkább elbírta volna ezt a bort.
Az illat közben egyre tisztább, egyre szebb, gyümölcsösebb, a háttérben motoszkáló sziruposságot elfeledjük. Mire elfogy a pohárból, kezdek hozzászokni, kezdem megkedvelni. Mindent egybevetve 86 pont, ****.