Kérem Várjon!
Cikkek
Influenza ellen fehérbor?
Orvosi javaslat
bori
2009 November 16.

Retteg az új típusú influenzától, de az oltástól is idegenkedik? Erre a dilemmára egy orvos napi 2 deciliter fehérbort javasol, amelyet akár forralt borként is bevehet. A védelmet nem az alkohol nyújtja, hanem a jó minőségű fehérborokban található Qercetin és Sikiminsav - írja az inforadio.hu. Mi meg megosztjuk az információkat olvasóinkkal, miközben máris bontunk egy palack olaszrizlinget.

Az influenzapánik tetőzésének kezdetekor nyolcvanszor annyi Tamiflu-t vásároltak patikákban, mint egész télen. A Tamiflu a kínai csillagánizs kivonata, a fehérborokban is fellelhető Qercetint és Sikiminsavat tartalmaz - írja honlapján Tihanyi László orvos.

Bertelli professzor már évekkel ezelőtt felfigyelt arra, hogy a jó minőségű fehérborok Qercetint és Sikiminsavat is tartalmaznak, 30-40mg-os mennyiségben literenként. A Tamiflu hatóanyaga kapszulánként 75mg - hívja fel a figyelmet a belgyógyász-kardiológus.

A fehérbor mellett kitűnő Quercetin forrás a tőzegáfonya, amelynek 100 grammja 150mg Quercetint tartalmaz. Az influenza vírusa RNS vírus, tehát benne az örökítő anyag nem DNS. Ahhoz, hogy egy sejtet megfertőzzön, szükséges egy enzim, az RNS függő DNS polimeráz, aminek a segítségével a vírus a genetikai anyagát beleírhatja a megtámadott sejtbe. Ezt az enzimet gátolja erősen a Quercetin.

A vírusnak le kell győznie még egy akadályt, nevezetesen be kell jutnia a sejtbe. Ehhez egy neuraminidáz nevű enzimet használ, amit hatékonyan roncsol a sikiminsav. A Sikiminsav úttal nem untatok senkit, de igen sok fás szárú növény meglehetősen gazdag sikiminsavban - írja honlapján Tihanyi doktor.

Tehát ha a fehérbort kiegészítjük citromos citromos teával (ha lehet fehér teával), akkor a teából és a citromból további fontos anyagok kerülnek be a szervezetünkbe. A hatásos terápia Tihanyi László szerint: citromos tea, fehérbor (lehet forralt is) és tőzegáfonya kapszula.

A H1N1 vírus régi ismerősünk - állítja az orvos. Idén is itt járt köztünk egy variánsa, amit sokan elkaptak, ill. a védőoltásnak is részét képezte. Ezért valószínűsíthető, hogy a két H1N1-el szemben bizonyos mértékű kereszt védettség is kialakulhat, azaz nem vagyunk teljesen védtelenek ez ellen az új variánssal szemben (az oltottak és a korábban fertőzöttek).

Felnőtteknek tehát napi 2 deciliter jófajta fehérbor, ez bármikor elkezdhető, bátran fogyasztható. Ha pedig amúgy sem kapnánk el az influenzát, akkor is nagyon jót tettünk a szervezetünknek - vélekedik Tihanyi doktor.