A nyitóképet a szerző készítette
Mostanában többet fogok írni Egerről, tekintve, hogy havonta átlagosan 4 napot is ott töltök és ez nem is fog megváltozni a következő két évben. A kulturális örökség mesterszak ugyanis, amire éppen beiratkoztam, Egerben található, az Eszterházy Károly egyetemen. Onnan lehet tudni, hogy jól döntöttem, amikor őket választottam, hogy rögtön az elején csapatépítő borozásra invitált a tanszék Gál Lajos egri borászhoz. Jól kezdődik, nem igaz?
Egri pillanatképek (fotó: Ercsey Dániel)
A kóstolóról, a vacsoráról és a beszélgetésről most nem fogok beszámolni, annál inkább a sor utolsó boráról..
Gál Lajos - Péter bora egri cuvée 1999
Közepes gránát szín a pohárban. Illatában cédrus és szantálfa, szerecsendió és ahogy nyílik, egyre erősödő meggyes karakter, némi aszalt meggyel a háttérben. Kóstolva aztán közepesnél nagyobb test, még mindig lendületes savak, teljesen lekerekedett tanninok, sok-sok izgalmas tercier jegy, kávé, cédrus újra, egy komplett paratölgy liget Coimbra mellett, szomolyai aszalt cseresznye, szegfűszeg és szerecsendió, nagyon enyhén vaníliás háttér, aztán kakaópor és erdei gyümölcsök. Játékos és sokrétű, elegáns és szinte végtelen. 94/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Engem a 96-os Margaux-ra emlékeztetett, bár az egy fokkal könnyedebben hozta ugyanezt az eleganciát. A bor "csak" 94 pontos, de az élmény masszívan 100 pont! Ami pedig a kérdéseket illet, úgy tűnik, hogy egy jó évjáratból, egy megfelelően tárolt egri vörösbornak meg sem kottyan ez a huszonnégy év. Még van benne kraft, szívesen tennék vele egy próbát 30 éves korában is!