Kérem Várjon!
Cikkek
Bormesterek, mesterborok
VinCE 2010 nemzetközi boresemény
Kéner Balázs
2010 February 12.

Az idei év legkülönlegesebb borélményének ígérkezik a VinCE 2010, a legkiválóbb közép-európai borok seregszemléje, amelyet a magyar Decanter szervez március 20-21-én. A mesterkurzusokkal és előadásokkal tarkított monstre borkóstolón megjelennek a világ véleményformálói, a mérvadó szakértők és szakírók, hogy megfelelő körülmények között értékeljék a hazai és a külföldi borokat.

A borguru Jancis Robinson csak egy a nagy nevek közül, akik részt vesznek a VinCE-boreseményen. Jelen lesznek az angol Decanter oszlopos tagjai, a szupertoszkán mozgalom elindítója, Piero Antinori, a kelet-európai borok szakértőjeként ismertté vált Angela Muir MW, a provence-i székhelyű Elizabeth Gabay MW, Lynne Sherriff, a Master of Wine Institute elnökhelyettese, Frédéric Carrion burgundiai Michelin-csillagos chef, Omar Honigh az Egyesült Királyság piacvezető marketingügynökségétől, Konstantinos Lazarakis MW Athénból. De jelen lesz a Decanter vendégeként 10 borszakíró és 10 importőr a világ különböző pontjairól.

A sokak által áhított két betűvel, az MW-vel (Master of Wine) mindössze 278-an rendelkeznek a világban. A borok professzorai nemcsak azt mondják el, hogy milyen fajtából készült, mikor, hogyan és hol, hanem azt is, hogy meddig lehet érlelni, mennyit ér a különböző nemzetek borpiacán és hogy stílusával milyen trendbe illik, milyen jövő várhat rá.
 


Ahogy a szervezők fogalmaztak, a borvilág „jedi lovagjai” a hallgatóság kérdéseire is választ adnak. Az előadáson mindenki részt vehet, aki aznapra érvényes VinCE jeggyel rendelkezik – ezeket a vince2010.com honlapon rendelhetik meg az érdeklődők. Az alap jeggyel is mintegy 600 bort kóstolhatnak, részt vehetnek a workshopon, továbbá az előadásokat is meghallgathatják.

Az előadás után igazi kuriózum következik majd: két MW mesterkurzust tart, ahol hat bor kóstolásán keresztül mutatják be a mesteri kóstolás titkait. (A kurzusra csak szakmai háttérrel rendelkező borértők jelentkezhetnek, a szervezők a borszakmában tevékenykedő kereskedőket, szakértőket, újságírókat, oktatókat, sommelier-ket várják.) 

A rendezvény sajtótájékoztatóján rövid bemutatót tartott Romsics László, nemzetközi borakadémikus és a londoni Master of Wine intézet végzőse, aki a VinCE 2010-en a furmintról, mint esélyes hazai ikonborról fog előadást tartani.

Ezen kívül a kétnapos eseményen a gasztronómusok, sommelier-k, borászok, szakértők vagy a borokra nyitott ínyencek is megtalálják nekik való élményt, hiszen nyolc mesterkurzus, nyolc előadás és két workshop közül választhatnak. Közben szabadon kóstolhatják a kiállító 100 pincészet borait, illetve más gourmet termékeket a sajttól az olívaolajig, Budapest belvárosában, az ötcsillagos Corinthia Grand Hotel Royalban.

Legolvasottabb
Legfrissebb