A napokban keserű szájízzel fogadtam el azt a megmásíthatatlan tényt, hogy az előre bespájzolt, és gondosan tartogatott Szabó Zoltán 2006-os Rajnai Rizlingből már csak egy palack árválkodik a bortartóban. Elfogultságomat nem is tagadom, ezért a bú (s bánat): venni már nem lehet (na jó, a botrytis verzió még talán kapható A Hordóban), a PB szerkesztőségének "felső vezetése" pedig úgy tesz, mintha meg se hallaná a dugi tételek hollétét firtató kérdéseimet. Mi tehetünk? Borkóstolót szervezünk Kenszei kollégával a Szabó Pincébe, megkóstolandó a néhány hónap múlva kapható 2008-as Szabó-borokat.
Nosztalgia fog el, amikor jegyet váltunk Hosszúheténybe. Legutóbb, kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt a Pécsi Borozó első számának első anyagát indultunk felvenni a Szabó Pincébe. Szabó Zoltán mozgalmas évet tudhat maga mögött. A „hatos rajnai” váratlan sikere szabadjegyet jelentett a (ha van olyan) borászcelebek világába, de legalábbis ismertséget hozott a borásznak. Aki ez ellen szerényen védekezik, mondván „ettől semmi sem változott meg”.
S valóban, az újabb területek vásárlása még várat magára, de Szabó a későbbiekben sem szeretne annál nagyobbra nőni, mint amennyire még saját maga át tudná látni a borkészítés minden egyes momentumát. A pincében pedig még javában folyik a kísérletezés. Kisétálunk a kert végébe, a dűlő vége meredeken bukik alá a patakhoz. Itt növekednek az új vállalkozás szőlői: tíz sorban tíz őshonos magyar szőlőfajta található. Gohér, járdovány, sárfehér, alanttermő, pozsony fehér, hólyagos furmint, csókaszőlő, zöldszilváni, mézes fehér/honigler, és szerémi zöld, még javában zajlik az ismerkedés, de már kóstolhatóak a Régi Magyarország nevű házasításban.
Szabó Zoli a közeljövőben a falusi turizmust szeretne nagyobb hangsúlyt tenni. Aminek sikerét (mi legalábbis) előre borítékolhatjuk, saját készítésű töpörtyűs, medvehagymás, túrós pogácsát, házi stifoldert, sonka, szalonna, zöldség, és a titkos receptúra alapján készülő „svábos kőrözött” várt minket (utóbbi paprika nélkül, szerecsendióval és gyömbérrel ízesítve).
A 2008-as zöldveltelini, chardonnay és a rajnai rizling fiatalos, lendületes, kóracélban erjedt és érlelt, ezek hamarosan már palackba is kerülnek. Az idei rajnai fát nem fog kapni, most a cél az élénk savak, a gyümölcsösség megőrzése. Amihez ez az alapanyag tökéletes. Jóívású, könnyű borok lesznek ezek már az idei nyár estéire is. Ebben az évben a chardonnay-ra kerül a hangsúly, egy részét később, ősz végén szüretelték, mely aztán tovább lett szelektálva, egy üvegballonba már kizárólag töppedt szőlőbogyókból készült nedű került. Érdekes tapasztalat, az általunk ismert chardonnay-stílusoktól élesen elütő, sűrű, nagyon egyedi anyagokkal van dolgunk. (Az egyelőre még kérdés, hogy végül mi fog palackba kerülni.)
A kóstolóhelyiségben a Régi Magyarországgal kezdünk, egyedi házasítás, hirtelen nem is tudjuk mihez hasonlítani az intenzív ízeket és az illatokat, egyéniséggel van dolgunk, igazi szépségét azonban érdemes még a nyáron kiélvezni. Míg ez a bor csak a pincében kóstolható, már forgalmi tétel a 2007-es száraz cirfandli (Pereszlényi útitárs rögtön az első korty után, majd az este folyamán még sokszor megjegyzi, hogy megtalálta élete borát, s lefoglalna egy tisztesebb mennyiséget), sűrű szövésű, határozott savai vezetik a bort, echte cirfandlival van dolgunk. Mi a száraz mezőnyben így képzeljük el a jó cirfandlit, komoly test, nyílik az alma, a végén csipetnyi kesernyével.
Aztán kadarkáért kiáltunk, a 2007-es fűszeres, megjelenésében, illatában, ízében ízig-vérig kadarka, most van talán a legszebb állapotában (ezt jó néhány palack megvásárlásával támasztjuk alá), ahogy Hamvas írta, „bárhol, bármikor és bárhogyan”. A 2008-as már hordóból, (és Szekszárd helyett már Mohácsról) érkezik, egyelőre markáns savakkal, viszont melegebb, inkább gyümölcsös, mint fűszeres zamatú, idő kell még neki. Érdekességként belekóstolunk a fehér kadarkába, de a kedvenc boraink közé nem szavazzuk be. (Nem is arra való, viszont fröccsbornak kitűnő.)
(Hamarosan összeállításra kerül a Csigavér fedőnevű házasítás, melyben merlot, cabernet franc és kadarka fog összeérni. A tervek szerint több minta készül, melyek közül a legígéretesebb végsőt egy a borász által felkért, laikusokból és hozzáértőkből álló csoport fog kiválasztani.)
Végszó gyanánt: nem a 2006-os rajnait kerestük, ezért amit találtunk, kóstoltunk, elnyerte tetszésünket. Úgy tűnik, hogy az általunk kóstolt tételek alapvetően a gyümölcsösségre és a frisseségre épültek, nem komplikált, vagy nehéz borok ezek. Jók ezek a kísérletek, a folyamatos újító szándék, és biztosak vagyunk benne, hogy fognak még meglepetések születni a Szabó Pincében.