Kérem Várjon!
Cikkek
A Corso a TOP 10-ben
Dining Guide 2009
bori
2009 May 11.

Az Alexandra kiadónál megjelent étteremkalauz (amellyel napokon belül részletesebben is foglalkozunk) után újabb gasztro-toplista is az élbolyba emelte a pécsi Enoteca Corsót. A Dining Guide szerint a tíz legjobb között van a pécsi étterem, az pedig, hogy ki lesz a tízből a legjobb, év közben, szigorú tesztelések során derül ki.

A Dining Guide listája a TOP10-ről:

Arany Kaviár
Budapest egyetlen autentikus orosz étterme, amelynek már belső hangulata is a szláv lélek súlyosságát, rejtelmességét tükrözi. Közel húsz éve működik az Ostrom utcában a vendéglő, melyben az utóbbi években figyelemre méltó változások történnek.

Bock Bisztró
A Dining Guide díj tavalyi nyertese nem divatos belsőépítészetével vagy túlcizellált fogásaival tűnik ki, hanem valódi tehetséggel, ízléssel és konyhai technológiával. Számtalan pozitív törekvése dicséretes, mint a „régi”, úgynevezett hagyományos ételek valódi újrafogalmazása, megújítása, a húsételek kitűnő minősége és a rendkívül stabil kiszolgálás.

Babel
Megnyitása óta széleskörű szakmai (és tudatos-fogyasztói) vita folyik a Bábel étteremről. Egyesek szerint hosszú idők óta az első igazán európai vacsorázóhely, mások szerint modern magyaros szemfényvesztés. Nagy erénye, hogy a kísérleti étellaboratóriumot nagyon magas színvonalú szervíz tálalja a vendég elé így értelmezhető, fogyasztható az összélmény.

Chateau Visz
Balatontól délre fekvő Viszben lévő kastélyszálló a hazájában is „fanatikus nehézfiú” hírében álló Erik Schrötert szerződtette konyhafőnöknek. A korábban Michelin-csillagos szakács 2007-ben a G8 csúcstalálkozó illusztris vendégeinek, a világhatalmak első embereinek is főzött a Burg Schlitzi kastélyban.

Costes
Újabb kísérlet a világszínvonalú csúcsgasztronómia hazai meghonosítására. A különleges alapanyagokat a párizsi Rungis piacról szerzik be. A portugál Miguel Rocha Vieira konyhafőnök többek közt Ferran Adriá éttermében szerzett nemzetközi tapasztalait a magyar konyha tradicionális fogásainak újragondolásában is kamatoztatja.

Csalogány 26
A konyha az alapanyagokra fókuszál, ami friss a piacon, az van az étlapon felkiáltással naponta változó kínálatuk van. Minden felesleges manír nélkül komponálnak össze ízeket és textúrákat, ügyelve, hogy sem a tálalás túlkomplikálásával, sem a felszolgálás túlformalizálásával ne vonják el a figyelmet attól az egyedi kulináris élménytől.

Enoteca Corso
A Mecsek-oldaláról a pécsi belvárosba költözöt étterem már mintha a város Európa kultúrális fővárosi szerepére készülne. A tulajdonos házaspár külföldi munkáik és utazásaik során vált a francia és olasz csúcsgasztronómia megszállotjává. Ott szerzett tapasztalataikból igyekeznek átültetni valamit a magyar viszonyok közé, Molnár Gábor chef szakértő segítségével.

Fausto's
1994-ben, Velence, London és New York híres éttermeiben séfként eltöltött évek után Fausto Di Vora Budapest szívében megnyitotta a város egyik legnépszerűbb és legelismertebb olasz vendéglátóhelyét. A minőségi olasz konyha minden rejtelmét bemutató étterem két alkalommal is elnyerte Dining Guide díját.

Kistücsök
A „biztató fénysugár a magyar gasztronómia borús egén” típusú közhely és képzavar használata jelen esetben mégis a legkifejezőbb fordulat arra, hogy megfelelően jellemezhessük a balatonszemesi étterem kimagasló teljesítményét. A Kistücsök a regionalitás és szezonalitás alapelveit szem előtt tartva kreatív és invenciózus konyhával kápráztatja el a betérőt.

Onyx
A Top éttermek közül egyedül itt vezeti hölgy a konyhát. Szulló Szabina hiszi, hogy a hagyományos főzési technikák, módszerek elengedhetetlenek az innovatív gasztronómiában és ez a meggyőződése a Gerbeaud házban működő Onyx étterem majd minden kreációján érezhető.

A tízes listán szereplő éttermeket a második körben a bizottság tagjai egytől tízig terjedő skálán értékelik. Az év végéig tartó értékelés egyik legfontosabb eleme, hogy a nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő ínyencek nemcsak szigorúan kulináris kritériumok alapján döntenek, hanem általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint is vizsgálódnak. Ezek alapján választják ki az év hátralévő részében a Dining Guide díj nyertesét, az Év Éttermét.

További információk: www.diningguide.hu