Kérem Várjon!
Hírek
A legjobb újborok
bori
2019 December 03.
Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhatták a nyertes tételeket is. A november 30-án a budapesti Corinthia szállóban megrendezett fesztiválon díjazták Magyarország legszebb szőlőskertjét és szőlőlugasát is.

A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.
A legtöbb újbor a mai illatos, kedves, könnyed borok felé forduló divatnak megfelelően irsai olivér volt, a 64 benevezett tételből 8 kapott aranyérmet, cserszegi fűszeresből 32-őt neveztek és 4 nyert, chardonnay-ból 36-ból 5 aranyérmes bor lett. Nagy meglepetést okozott a bianca, amiből a két benevezett tétel egyike aranyérmes lett. Megfelelő borászati technológiával nagyon szép borok születtek az idén, összegzett Kállay Miklós.

A megtisztelő 2019 legjobb újbora címet a következő borok érdemelték:

 • Szentpéteri Borpince - Néro Rozé (válogatás),
 • Eredet Pince – Kunsági Kékfrankos rozé,
 • Belward Pincészet - Sauvignon Blanc,
 • Paulus Molnár Borház – F&C Cserszegi Fűszeres,
 • Geszler Családi Pincészet – Geszler Kékfrankos Rozé,
 • Koch Borászat – Premium Cserszegi Fűszeres,
 • Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Pinot Noir Rozé és Olaszrizling,
 • Fritz Borház – Szekszárdi Pinot Párduc Rozé,
 • Kattra Pincészet – Etyeki Chardonnay,
 • Csányi Pincészet – Villányi Portugieser,
 • Kányavári Borbirtok - Chardonnay Krónika és Olaszrizling Üstökös,
 • Illés Borház – Chardonnay,
 • Garamvári Szőlőbirtok – Lellei Cserszegi Fűszeres. 

A verseny Champion díját Tar Attilának ítélte a zsűri Pannonhalmi Rozé boráért, ami a egyébként nagy aranyérmet érdemelt ki.

A teljes eredménylista innen letölthető.

Bor és sajt kéz a kézben jár, a zsűrizés során nagy felismerések születtek, mondta a sajtokat bíráló bizottság elnöke, Kis Ferenc sajttermelő. Nem a sajtokat, hanem készítőiket értékelték a marketing, a sajtkészítés technológiája és a termékek íze alapján: a harmadik helyezett a Melis Testvérek, a második a Páter sajtmanufaktúra, az első pedig (nagy meglepetésre) a Szarvasi Agrár Zrt. lett. Ők egy teljesen új termékkel nyerték el a zsűri elismerését. Olasz sajtkészítő mester segítségével fejlesztették ki a jövő februárban forgalomba kerülő Cervinus termékcsaládjukat, amelyben 30, 60, 90 és 180 napos érlelésű sajtok találhatók.

Második alkalommal kapott életműdíjat Buzás Attila Sándor, aki már az első Újbor és sajtfesztiválon is részt vett és 15 évvel ezelőtt is elismerték a tevékenységét. Franciaországban tanulta meg a sajtkészítés minden csínját-bínját, jelenleg saját bajor barna fajtájú, 400-500 egyedet számláló kecskeállománya tejéből készíti különlegességeit.

Végül a rendezvény szervezője, Ferenc Vilmos ismertette a Magyarország legszebb szőlőskertje és szőlőlugasa verseny eredményét. A legszebb ültetvényt a Hajós-bajai borvidéken műveli Sziegl Balázs, a legszebb tőkének járó elismerést pedig a világ legöregebb ismert szőlőtőkéje, a pécsi matuzsálem kapta. Ezt az 500 éves szőlőtőkét a Guinness rekordok könyvében is szerepeltetni kell, ami több millió forintos kiadással jár. Ferenc Vilmos bejelentette, hogy alapítványt hoz létre ebből a célból.


Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Legolvasottabb
banner
Programajánló
2021. December
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
2021. 12. 03. 18:00 - 21:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
4
2021. 12. 04. 14:00 - 20:00
Magtár Látogatóközpont Pécs, Pécs, Dóm tér
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31