Kérem Várjon!
Cikkek
Zoomolj!
Egy laikus borissza véleménye a borszakírók feladatáról
Harka Éva
2024 August 27.

A Föld forog, majd a kamera alászáll, és addig közelít, míg egy egészen picinyke helyig el nem jut. (Biztosan láttál már ilyen videót.) Pont ilyesmit várok el egy borszakírótól.

Adjon nekem egy áttekintést arról, hogy az adott bor létezik-e máshol ezen a bolygón, vagy tájspecifikus szőlőfajtáról van szó, mióta létezik és hogy bírja a klímaváltozást. Hogy egy kontinensen, országon vagy régión belül hogyan értelmezhető az adott bor, van-e hagyománya, története. Hogy milyen támogatási vagy nem támogatási rendszerben küzd vagy nem küzd a termelő. Hogy milyen filozófia mentén dolgozik, mekkora léptékű a borászata. És végül, amikor már belezoomoltunk a poharamba, hadd ismerjem fel az általa leírt jegyeket, a kerek kortyokat, az üdítő savakat, a kesernyét és az étcsokoládés utóízt, vagy a lila virágok illatát.

Persze mindezt nem kell egy cikkben - teljesen oké, ha a kisebb-nagyobb szegmensekről külön szöveget olvashatok. És dacára annak, hogy a konstans irigység társadalmában élünk, nem gondolom, hogy baj lenne az ingyenborokkal. A beautybloggerektől sem várja el senki, hogy visszaküldjék a tesztelésre küldött szempillaspirált.
Már önmagában az olvasástól jól érzem magam a bőrömben - micsoda növények, micsoda sztorik, micsoda arcok! - de szoktam vásárolni is, igaz, csak ritkán. Ilyenkor előbb eldöntöm, kikkel, mikor, milyen ételhez veszek majd bort (utóbbit egyszerűen megtanultam), esetleg ha marad, fel tudom-e használni főzéshez. Aztán amikor már egy üzletben a borok előtt téblábolok, a palackokat olvasva mindig beugranak a nevek, arcok, történetek. Ezek alapján választok.
És őszintén szólva igen mulatságos lenne a számomra kívülről néha feszengőnek, néha joviális bratyizósnak tűnő borásztársadalom tagjai orra alá borsot törni azzal, hogy jól “megaszongyátok a magatokét” - biztos vagyok abban, hogy a konstruktív kritikától elszokottak duzzognának, mint az ovisok (vagy még rosszabb! Vendetta!). Szóval olvasnék én vitriolos cikkeket rossz borokról. De nem muszáj. Amiről nem írtok, azt nem iszom.

Címkék