Kérem Várjon!
Cikkek
Szuperaszúk (?)
Vajon melyik a legjobb?
Ercsey Dániel
2020 December 30.

Ünnepi aszúkóstolón jártam. Terítékre került, mintegy karácsonyi ajándékként, a két Szepsy dűlőszelektált aszú is, a Szent Tamás fogyasztói ára például 180 000 forint - mármint egy palack, nem egy hordó, szóval volt izgalom a kóstoló előtt!

Nem célom az etikus árazáson töprengeni, megtette már más helyettem. Azt viszont fontosnak tartom leírni, hogy ezen a szinten, mármint nem az enyémen, hanem a borokén, már nem tudok fogyasztóbarát, pontosabban olvasóbarát maradni. A legtöbb ember úgysem vesz 180 000 forintos bort, aszút meg pláne, annak az esélye pedig, hogy rögtön tizenegy aszút kóstoljon egy sorban, nos, rendkívül csekély.

Éppen ezért ezeknél a boroknál néhol csak nüansznyi különbségek vannak, ezeket pedig lehetetlen egyszerűen megfogalmazni, hacsak nem azt várják tőlem, hogy így írjak: a harmadik egy kicsit finomabb az elsőnél, de a hetedik kenterbe veri mindkettőt. (Zárójeles megjegyzés a kedvenc pécsi borászomnak: éppen ezért édes az édes kuszkusz felbukkanása a borleírásokban könnyen előfordulhat.)

A kóstoló közben bejelentkezett online ifj. Szepsy István is (fotó: Ercsey Dániel)

A másik, amin rugózhatnék, a kóstoló elnevezése (nem én adtam a címet, ebből ez is kiderül), vagyis a szuperaszúk. Tényleg ezek lennének a legjobbak? Vagy itt csak a két új Szepsy aszúra céloztak? Nos, az árakat nézve tényleg csúcskategóriás aszúkról van szó, de vajon ettől válik valami szuperré? Nem elég a minőség? (Erről is gondolkodtam már, félhangosan, ha érdekel valakit katt ide és irány a 88. oldal.) Szepsy István aszúi viszont éppen a minőségükről híresek, életemben kétszer adtam 100 pontot aszúra, az egyik egy Szepsy volt (a 2006-os 6p), egyszer pedig 99-et szintén egy Szepsyre (a 2007-es 6p). Mi tehát az igazság? Nem tudom, de következzenek a borleírások és a pontjaim, hátha valaki éppen ezektől lesz okosabb. (A borokat nem vakon kóstoltuk, így félek egzakt pontokat adni, maradnak tehát a -tól -ig pontszámok.)

A kóstolt borok (fotó: Ercsey Dániel)

Pajzos - Tokaji Aszú 5p 2006 (14 990 Ft / 0,5l)

A sor legidősebb aszúja és egyben az egyetlen 5 puttonyos, igaz cserébe 6p cukortartalommal (178g) és majdnem 11-es savval (10,8g/l). A színe már közepes arany. Mély, érett, „meleg karakterű“ illatában fekete tea, pici vanília, sok aszalt őszibarack, kajszilekvár, érintésnyi hecsedlilekvár, szegfűszeg és szerecsendió, egyre erősödő fehércsokis jegyek. Kóstolva közepesnél nagyobb test, élénk ciprusos-ananászos savak. A tanninok szépen támasztják a kortyot. Az ízében még mindig sok mediterrán citrus, a hosszú lecsengésben grillázs és hordófűszerek. Még mindig elképesztően friss és feszes! 92-94 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Demeter Zoltán - Tokaji Aszú 6p 2010 (24 500 Ft / 0,5l volt amikor még lehetett kapni)

Egy nehéz év krónikája 210g cukorral, rendkívül alacsony alkohollal és 10,5g/l savval. Közepes arany szín. Illatában gomba és zöldfűszerek, cékla és földes jegyek, aztán ahogy nyílik, egyre intenzívebbé váló kajszilekvár. Nagy test, kirobbanó savak, rengeteg lime, ananász és narancs, keleti fűszerek, sáfrány és fahéj az ízben. A lecsengése nagyon hosszú, a végén újra gombás jegyekkel és egy kevés nedves fával. 90-91 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Hímesudvar - Tokaji Aszú 6p 2013 (14 900 Ft / 0,5l)

Könnyen megjegyezhető címke, akárcsak a birtokközpont (a Szapolyainak tulajdonított vadászkastély) Tokajban, tisztán löszös területről szedett alapanyag, 186g cukor és 9g/l sav. Halvány arany szín. Az illatból egyértelműen kiderül a löszös terület, virágos, gyümölcsös, mondhatni „kedves“, kevés kókusszal és pici ánizzsal, mentával. A test közepes, a savak rendkívül elegánsak, a tanninok még izmosak. Az ízben lépésméz, jázmintea, vanília, pici grillázs, a hosszú lecsengést a keleti fűszerek uralják. 92-93 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Hétszőlő - Tokaji Aszú Nagyszőlő dűlő 6p 2013 (30 390 Ft / 0,5l)

Legendás birtok, legendás dűlője a terítéken. A löszről származó borban 196g cukor és 7,4g/l sav. Halvány arany szín. Az illat rendkívül összetett, benne érett fehér húsú gyümölcsök, narancslekvár, földes jegyek és karamellizált cékla, egyre erősödő mentával a háttérben. Kóstolva közepes test, kerek savak, egyértelmű botritiszes jegyek, pici gomba, sok kajszi, kevés vanília és érett ananász. Kerek és hosszú, viszont az évjáratra jellemzően kicsit cukorhangsúlyos, ezzel együtt mégsem farnehéz aszú, ami szépen megmutatja a löszös terroirt is. 92-94 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Sajgó - Tokaji Aszú 6p 2013 (9 990 Ft / 0,5l)

Kicsit vakrepülés, általam is ritkán kóstolt tétel, 170g cukorral és ismeretlen mennyiségű savval. Közepes arany szín és kirobbanó illat „szálas“ kajszilekvárral, lepirított gyökérzöldségekkel, aszalt fügével és hecsedlilekvárral. Kóstolva közepesnél nagyobb test, kerek savak, feszes tanninok, valamint egy apró ámde érezhető lyuk a korty közepén. Az ízképben sok botritisz, aszalt gyümölcsök, gombás jegyek és citromhéj, karamell és enyhe oxidáltság. 88-89 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Oremus - Tokaji Aszú 6p 2013 (24 500 Ft / 0,5l)

A legendás tolcsvai birtok, ahol a birtokigazgató személye legalább annyira fontos, mint a termőterület. Bacsó Andrásék ezúttal 175g cukorral és 8,7g/l savval képzelték el az aszút. Halvány arany szín. Az illata olyan, mintha tündérek csilingelnének valahol, elegáns és fineszes, játszik az érzékeinkkel, egy pici parfümösség, aztán mangó, utána fehér virágok bukkannak fel, hogy átadják a helyüket a licsinek, majd egy rendkívül rafinált édes púderes jegynek. Szájban is elképesztően elegáns és harmonikus, szinte törékeny, vibráló de nem éles savakkal, tökéletes egyensúllyal, fehércsokis, gyümölcsös, édesfűszeres ízekkel, mentával és ánizzsal a háttérben. A lecsengése szinte végtelen. Közelít a tökéleteshez! 97-98 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Erzsébet pince - Tokaji Aszú 6p 2013 (24 000 Ft / 0,5l)

Nagy kedvencem ez a kis családi birtok Tokaj belvárosából. A 2013-as évben 225g cukorral és 8,2g/l savval képzelték el az aszút. Halvány arany szín. Komplex és mély illat szép hordófűszerekkel, mentával és citrusokkal, sok ananásszal, kevés makadámdióval és ánizsos cukorkával. Kóstolva nagy test, izgalmas savszerkezet, az ízében sok keleti fűszer, sáfrány, vanília, szegfűszeg, szerecsendió, rengeteg aszalt kajszi és őszibarack. A krémes textúra mellé zabolátlannak ható savakat is kapunk, a lecsengése pedig szinte végtelen. 94-95 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Barta - Tokaji Aszú Öreg Király dűlő 6p 2016 (35 000 Ft / 0,375l)

Az elmúlt évtizedben egyértelműen a borvidék csúcsára emelkedett pince, a talán legszebb hegyaljai kúriával és Rákóczi lépteinek nyomával. 245g cukorral és 13g/l savval robbant be náluk az évjárat. Halvány arany szín és rendkívül intenzív illat rengeteg ananásszal, mandarinnal, citrommal és ahogy nyílik, egyre több kajszival. Szájban nagy test és a rendkívül intenzív savak miatt első blikkre szinte száraz érzet(!), feszes szerkezettel, szép tanninokkal és vibráló mineralitással. Az ízben a citrusok mellett pici menta is felbukkan. Elképesztő bor, hatalmas potenciállal és végtelen lecsengéssel! 98-100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Holdvölgy - Tokaji Aszú Culture 6p 2008 (23 000 Ft / 0,375l)

A mádi birtok nem csak a boraira, de a borturizmusra is nagy figyelmet fordít. 2008-ban 177g cukorral és 8,8g/l savval palackozták az aszút. Közepes arany szín. Az illat egy kicsit emlékeztet a portói pincékre, keleti fűszerekkel, sáfránnyal és régi fával, borssal, vaníliával, szerecsendióval. Érezhetően túl van a gyümölcsös állapotán. Kóstolva sűrű szövet, nagy test, érett gyümölcsösség, aszalt őszibarack, grillázs, gomba és kevés nedves fa. A lecsengését is a fás jegyek uralják. 90-91 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Szepsy - Tokaji Aszú Betsek dűlő 0132/3. parcella 6p 2017 (140 040 Ft / 0,5l)

Az első „szuperaszú“, egyben a sor legfiatalabb bora rögtön 261g cukorral és 8,7g/l savval nyit. Halvány arany szín. Illatában őszibarack jam és fehérbors, naspolya és pici füst, hordófűszerek. Szájban sűrű szövet és hömpölygően telt karakter, kerek savakkal és krémes textúrával. Kóstolva őszibarack kompót és narancslekvár, a korty vége felé marcipánnal és érintésnyi grillázzsal. Az egyensúlya egy érintésnyit a cukor felé billen. 93-94 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Szepsy - Tokaji Aszú Szent Tamás dűlő 2503. parcella 6p 2017 (180 000 Ft / 0,5l)

A legmagasabbra pozícionált aszú, ahol már az ár elképeszti az embert, mindez 265g cukorral és 8,6g/l savval. Halvány arany szín. Közepesen intenzív illat, amiből első blikkre furcsa módon egy ásványos-tűzköves illatot érzek ki, mögötte egreslekvár és körtekompót, déligyümölcsök és fehérbors. Kóstolva aztán nagy testet kapunk és sűrű, harapható szerkezetet, de ami ennél is fontosabb, van ebben az aszúban valami a 2006-os és a 2007-es Szepsy aszúk gömbszerű élményéből, egyszerűen nincs rajta fogás. Az ízében baracklekvár és menta, körtekompót és keleti fűszerek, francia almás sütemény és csipetnyi mangó. A lecsengése szinte végtelen. 98-100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Ez volt a 2020-as év méltó lezárása, annyi negatívum után valami elképesztően pozitív, ami ráadásul a miénk, itt élünk ahol ilyen borok készülnek, ezen még a Covid sem változtathat. Persze elemezhetném a stílusokat, az Oremus eleganciáját, a Barta nyers frissességét, a Szepsy Szent Tamás gömbszerű alakját, a löszös aszúk virágosságát, de ezt inkább meghagyom azoknak, akik legközelebb kibontják ezeket a palackokat. Csalódni nem fognak egyikben sem!