A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre „Super 12” elnevezéssel újszerű borversenyt szervezett. A legkiválóbb magyar száraz fehérborokat és vörösborokat előbb a 22 tag javasolta a többieknek, majd ezek közl választották ki többkörös voksolással kategóriántként a legjobb tizenkettőt. Egy duplakörös vakteszten 12 borszakíró választotta ki ezek közül a magyar bor nagydijasait.
A meghívásos verseny első körébe azok a fehér-és vörösborok kerülhettek be, amelyek a tagok szavazatai alapján 2016-ban „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”. (A borszakírók kizárólag olyan borokra adhatták voksukat, amelyek a verseny évét megelőző öt évjárat szőlőterméséből készültek, és maradékcukor-tartalmuk nem haladja meg a 12 g/l-t.)
Az eredetileg 18 magyarországi borvidékről és 3 határon túli területről származó 56 fehér- és 48 vörösbort tartalmazó lista három szavazati körben folyamatosan szűkült, és a minősítő kóstolóra a legtöbb voksot kapott 12 fehér- és 12 vörösbor kapott meghívást. A fehérek között Tokajt 6, Egert 3, Balatonfüred-Csopakot, Pannonhalmát és a határon túliakat 1-1, a vörösök esetében Egert, Szekszárdot és Villányt 3-3, a határon túliakat 2 és Etyeket 1 bor képviselte.
A vakteszten a Magyar Borszakírók Körének 12 tagja vett részt, akik két bizottságban, két körben, mindkét alkalommal más-más sorrendben kóstolták és értékelték a borokat. A versenyt az a bor nyerte, amelyik a legmagasabb összesített pontszámot kapta.
A Magyar Borszakírók Köre örömmel hozza nyilvánosságra a verseny eredményét.
A Magyar Bor Nagydíj 2016 díjazottjai:
fehérbor-kategória:
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet: Szent Tamás Furmint 2013
vörösbor-kategória:
Thummerer Pince: Egri Bikavér Grand Superior 2012