Kérem Várjon!
Hírek
Rekordokat döntött a GROW Balaton
Az olaszrizlingek balatonfüredi világbajnokságán 349 bor versenyzett
Bori
2024 June 01.

Minden korábbi várakozást meghaladva, 7 ország 349 bora érkezett be a GROW du Monde versenyre, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg, az idei évben Magyarország lehetett a házigazda. A Balaton Borrégió szervezésében minden balatoni borvidék bemutatkozhatott a 10 országból érkező zsűritagoknak, akik között több Master of Wine és Master Sommelier is volt. A Balatonfüreden megrendezett díjátadó ünnepségen május 31-én 5 trófeát adtak át a kategóriagyőzteseknek, ezen felül 17 platina, 82 arany-, 92 ezüst- és 82 bronzérem is gazdára talált.

Az olaszrizlingek legnemzetközibb megmérettetését 2021-ben indította el három borszakíró, a horvát Saša Špiranec, a szerb Igor Luković és a magyar Győrffy Zoltán. A GROW du Monde egy nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling, graševina, grašac beli, laški rizling, welschriesling, ryzlink vlašský borokat gyűjti össze, de lényegében ugyanarról a fajtáról beszélünk.

A világ minden tájáról érkezett borbírák (köztük több Master of Wine és Master Sommelier) a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek. Az idei évtől kezdve a Rizling Generáció, a rendezvény társszervezőjének kezdeményezésére a grow mint az olaszrizling szinonímája is felkerülhet a palackokra (akár kiegészítő megnevezésként), ami a nemzetközi piacokon előnyt és jobb felismerhetőséget is jelenthet.

A harmadik GROW du Monde versenyen öt kategóriában hirdettek győztest.

  • Legjobb fiatal olaszrizling: Vino Gaube Laški Rizling 2023 (Szlovénia)
  • Legjobb érlelt olaszrizling: Vinařtsví No. 44 Dunajovský Vlašák Pašák 2022 (Csehország)
  • Legjobb édes olaszrizling: Galić Graševina "Mateo" Izborna berba 2018 (Horvátország)
  • Legjobb narancs-/natúrbor: Vina Joannes Natura 2021 (Szlovénia)
  • Legjobb olaszrizling alapú házasítás: Figula Pincészet Olasz&Furmint 2021 (Magyarország)  

A nemzetek éremtáblázata az alábbiak szerint alakult:

  • Magyarország 8 platina, 48 arany, 54 ezüst, 47 bronz
  • Csehország 3 platina, 7 arany, 5 ezüst
  • Szlovénia 3 platina, 1 arany, 4 ezüst, 5 bronz
  • Horvátország 1 platina, 13 arany, 18 ezüst, 20 bronz
  • Szerbia 1 platina, 7 arany, 7 ezüst, 6 bronz
  • Szlovákia 1 platina, 5 arany, 2 ezüst, 2 bronz
  • Olaszország 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz

A GROW Balaton rendezvénysorozat öt napja alatt a zsűri tagjai, köztük Caroline Gilby MW, Ivan Barbić MW vagy Ronn Wiegand MW&MS több borvidékre ellátogattak, 5 mesterkurzuson vehettek részt, ezeken mintegy 70 balatoni borászat boraival ismerkedhettek meg. A Balaton Borrégió, a Rizling Generáció, a Balatoni Kör és a Pécsi Borozó magazin társszervezésében megvalósult esemény elsősorban közösségi összefogás és lelkes támogatók segítségével valósulhatott meg.

A rendezvény szakmai támogatói a Badacsonyi Borvidéki Tanács, a Balatonboglári Borvidéki Tanács, a Balatonfüred-Csopaki Borvidéki Tanács, a Balatonfelvidéki Borvidéki Tanács, a Balatonfüredi hegyközség, a Balatonlellei hegyközség és a Somlói hegyközség voltak.

A GROW du Monde hivatalos ásványvize a Jana - natural mineral water.

Kiemelt támogatók: Balatonfüred Város Önkormányzata, Hotel Aura Balatonfüred, Balatonfüredi Kongresszusi Központ, Hotel Vinifera Balatonfüred, 77 Elektronika Kft. és MBH Bank

Támogatók: Amorim Hungarokork Zrt., Cellarius Kft., DD Inox Kft., Dobosi Borbirtok, Figula Wines, Hableány Badacsony, Imprenta Nyomda Kft., Jamnica Mineral Water, Jásdi Pince, Lázár Pince, Pannon Borbolt, Pécsi Tudományegyetem, Rondo Hullámkarton Gyártó Kft., The Cap Csúziker Kft., Tornai Pincészet, WineSofa, Winelovers Awards, Zelna Borászat és Borbár

Bővebb információ és további eredmények letölthetőek innen.


Fotók: Szabó Miklós