Őszi ételek borozgatáshoz, húsimádóknak, édesszájúaknak.
Rozmaringos-sajtos rudak
Kitűnő borkorcsolya, hisz muszáj inni rá. Tetszés szerint variálhatjuk a tésztába kerülő sajtfajtákat. Egyre ügyeljünk: a tésztához adott só mennyiségét a felhasznált sajtok figyelembevételével igazítsuk.
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg liszt
15 dkg puha vaj
15 dkg sajt, reszelve
kb. 1 tk só
2 ek tej
2 ek friss, apróra vágott rozmaringlevél
Elkészítés:
Robotgép keverőtáljába tesszük az összes hozzávalót, a tej kivételével. Néhány megszakított keveréssel morzsás állagúra dolgoztatjuk. Hozzáadjuk a tejet, és addig járatjuk a masinánkat, míg összeáll tésztabucivá. Lisztezett felületen 3–4 mm-esre, téglalap alakúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelünk egy tepsit, és belerakosgatjuk a fél centiméter keskenyre felcsíkozott tésztát. Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Ropogós bőrű sertéskaraj
Zseniális vasárnapi ebéd Gordon Ramsay nyomán. A konyha ördöge karamellizált almát ajánl mellé. Ehhez a hámozatlan almacikkeket nádcukorban megforgatjuk, serpenyőben vajat habosítunk, és karamellizáljuk benne a gyümölcsöt.
Hozzávalók 6 főre:
kb. 1,3 kg-os bőrős, kicsontozott sertéskaraj
1 citrom lereszelt héja
2 gerezd fokhagyma
fél maréknyi zsályalevél
kis csokor petrezselyem
durva szemű tengeri só
frissen tört fekete bors
2–3 ek olíavolaj
Elkészítés:
A sertéskaraj bőrős felét beirdaljuk. A húsos felével felfelé letéve, vízszintesen félbevágjuk a húst (nem vágjuk át teljesen), és mintegy pillangószerűen kihajtjuk. Citromhéjjal megszórjuk, rárakosgatjuk a zsálya-, és petrezselyemleveleket, sózzuk-borsozzuk. Visszahajtjuk a kihajtott részt és zsineggel csinos formára kötözzük a húst. A bőrős részt meglocsoljuk némi olívaolajjal, meghintjük sóval és belemasszírozzuk. Enyhén olajozott tepsire fektetjük a karajt, a bőrös oldalával felfelé. 220–230 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15–20 percre. Majd mérsékeljük a hőt 180 fokra, és így sütjük, kb. 60–90 percen át, míg puha nem lesz a hús. Tálalás/ szeletelés előtt negyed órán át pihentetjük a kívül ropogósra sült, belül puha husit.
Olívaolaj-torta
Könnyű, már-már légies, egyáltalán nem édes tészta, benne roppanós manduladarabokkal. Az olívaolaj is emlékeztet minden pillanatban, miről nevezték el a tortát, de egyáltalán nem tolakodóan teszi ezt. Na, és a citrusok...
Hozzávalók 6 főre:
4 nagy tojás
11,5 dkg cukor
17,5 dkg liszt
1 ek sütőpor
2,5 dl extra szűz olívaolaj
10 dkg mandula, blansírozott
1 narancs,
1 citrom
tálaláshoz porcukor
Elkészítés:
A citrusokat alapos mosás után lábasba tesszük, felenegedjük vízzel, hogy teljesen víz alatt legyenek, felforraljuk, majd mérsékeljük a hőt, és fél órán át gyöngyöztetjük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk. Közben a tojásokat a cukorral 6–8 percig robotgéppel verjük. Majd hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport. Beleöntjük az olívaolajat, és néhány óvatos mozdulattal összeforgatjuk. A mandulát szárazon felhevített serpenyőben illatosra pirítjuk, és durvára vágjuk. A masszához adjuk. A kihűlt narancs és citrom puha héját hajszálvékonyan, a fehér rész nélkül levágjuk, majd robotgépben pürésítjük. Ezt is az előzőekhez adjuk. Pár körkörös mozdulattal egyenletesen eloszlatjuk a mandulát és citruspépet a tésztában. Kiolajozott, az alján sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába simítjuk a masszát és kb. háromnegyed óra alatt megsütjük. Tűpróba!