Kérem Várjon!
Cikkek
Mi van itt kérem?!
Egy bor: Mundi Gábor Somlói Juhfark 2021
Ercsey Dániel
2024 August 22.

Ez az „egy bor“ tényleg valódi „egy bor“ írás lesz, hiszen olyan pincészetről lesz benne szó, ahol még nem jártunk. Mondjuk ennek a bornak a kóstolása után nem hiszem, hogy sokat kell majd várni a látogatásunkra!

Somlón a hegy maga a márka, ahogyan azt már évekkel ezelőtt megállapítottuk. Azóta azzal árnyalnánk a képet, pontosabban inkább élesítenénk, hogy minden újonnan felbukkanó borász és kis pince ezt az állítást támasztja alá. Mindegy, hogy negyed hektáros mikrobirtok, vagy egy nagy borászat érlelt tétele, Somló átüt a boron, átüt a szavakon, az idő múlásával felülír mindent. Ebben rejlik a nagysága. Az utánozhatatlanságban. Abban, hogy megismételhetetlen. Hogy egyedi. Mármint a somlai bor. Azt nem mondanám, hogy a termelők kézjegye, inkább a hegyé. De ez talán így van jól, egy ilyen kicsi borvidéken.

Mundi Gábor Somlói Juhfark 2021

Közepes citrom szín. Illatában már megjelennek az összetéveszthetetlenül somlói jegyek, a pici tűzkő, a mediterrán fűszercsokor, de az uralkodó íz még a sok fehér és sárga húsú gyümölcs és az érintésnyi puncs és vanília. Kóstolva közepes test, elegáns savszerkezet, kerek a korty, de van tartása, az ízben az illat ismétlődik. A lecsengése rendkívül hosszú. 91/100 pont