Kérem Várjon!
Hírek
Magyar Sommelier Bajnokság 2014
bori
2014 February 25.

A Magyar Sommelier Szövetség évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A verseny célja most is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyzési lehetőség megteremtése hazánkban a sommelier szakmában dolgozóknak.

Ebben az évben a verseny a Kávébár Bazár keretein belül került megrendezésre a Hotel CORINTHIA Rendezvényközpontban. A Bajnokság fővédnöke és egyben a zsűri tiszteletbeli elnöke dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési miniszter volt.

A bajnokság reggel 9 órakor kezdődött a zártkörű középdöntővel, ahol a versenyzők tesztlap kitöltésével szőlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre válaszolta. Mindezek mellett párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük. Ezek után egy bort dekantáltak és írtak le szóban egy választott idegen nyelven.

Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elérő három versenyző jutott a 15 órakor kezdődő döntőbe. A nyilvános döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó és az érdeklődő közönség előtt mérték össze tudásukat.

A döntőben a versenyzők a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap-javításon, italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről. Borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során egy palack bort töltöttek a versenyzők hét pohárba úgy, hogy a palackban fél deciliter maradjon.

A szakmai zsűri munkájában részt vett Molnár B. Tamás és Gianni Annoni is. A zsűri elnöke Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke volt. A nehéz feladatok megoldása során nemes szakmai párharcok alakultak ki a különböző stílusirányzatok között.

Végül az első helyezést és egyben a „Magyarország Sommelier Bajnoka 2014” címet Szik Mátyás (Prime Steak&Wine étterem, Budapest) a fiatal feltörekvő nemzedék tagja nyerte el. Második helyezést Cseke Gábor sommelier (Schloss Hotel Pichlarn sommelier-je, Steiermark, Ausztria), míg harmadikat Varga Norbert sommelier (Onyx Étterem, Budapest) ért el.