Az éves húsvéti sonka, tojás, kalács, torma, stb. túlfogyasztása után a gyomrunk-fejünk valami másért ordít, figyelmünket ezért vessük a piacok, kisboltok, kiskertek friss kínálatára. Mielőtt azonban vásárolni indulnánk, előbb nézzünk körül a hűtőben. Könnyen előfordulhat, hogy a húsvétra vásárolt alapanyagokból maradt még, és új ételeket készíthetünk belőlük. Legyünk kreatívak, csak arra ügyeljünk, hogy a lényeg most a friss zöldség-gyümölcsön legyen. Az én hűtőmben megbújt salátákból, eperből, zöldségekből az alábbi két étel született.
A salátalevelek zsengeségéhez jól párosul a tömör, húsos eper. Az öntethez gyümölcsösebb ízű ecetet használjunk, amely kiemeli az eper ízét. Lehet vörösborecet, balzsamecet, sherryből erjesztett ecet. A juhtúró már csak az ízkombinációt gazdagítja ebben az egyszerű, gyors salátában.
Hozzávalók:
Az öntethez
A megmosott, száraz salátaleveleket tálra rendezzük. A tisztított, mosott epret felszeleteljük, a salátalevelekre szórjuk és rámorzsoljuk a juhtúrót. Az öntet hozzávalóit jól elkeverjük, a salátára locsoljuk, és már fogyaszthatjuk is.
Tipp:A saláták tetszés szerinti salátalevelekkel helyettesíthetők. Az öntet ízlés szerint módosítható. Az epres salátát fogyasztás előtt, frissen készítsük.
A clafoutis francia, vidéki, egyszerű és könnyed édesség, amely nem más, mint egy finom tejes pite. Nyáron jellemzően cseresznyével készítik. Továbbgondolva a receptet, tavaszi, üde zöldekkel ízesített, sós változatban is elkészíthetjük. A zöldbe öltözött clafoutis-t az alábbiak szerint készítjük:
Hozzávalók:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A snidlinget, a petrezselyemzöldet felaprítjuk, a paradicsomot felszeleteljük. A tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a tejet. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a krémsajttal, a liszttel, hozzáadjuk a tejes tejszínt. (A tésztánk állaga leginkább a palacsintatésztára hasonlít.) A tésztába keverjük snidlinget, a petrezselyemzöldet és tűzálló tálba öntjük. Megszórjuk szeletelt paradicsommal és juhtúróval, majd 35-45 perc alatt készre sütjük. (Akkor van készen, amikor a clafoutis közepe is felemelkedik és szép pirosra sül.) Salátával kínáljuk.
Bortipp: Eberhardt Pinot Noir 2010 (fehér)