Kérem Várjon!
Cikkek
Kerti sütés a Tomakonyhában
Gasztroblogger és -olvasó találkozó
Kövesdi Miklós
2011 May 24.

„Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből”, sokak számára cseng ismerősen ez a mondat, hiszen így kezdődik a „Toma konyha” gasztroblog. Aki írja: Szabó Attila „egy hedonista festő”, más néven Toma. Oldala idén tavasszal fogadta az egymilliomodik látogatóját,  és Attila úgy érezte, ekkora érdeklődés megérdemel egy személyes találkozást az olvasókkal, ezért a Facebookon játékot hirdetett.

A nyeremény pedig egy kerti grillezés volt Tománál, a játékosok közül hármunkra, és párjainkra mosolygott rá a szerencse. Nem véletlen a kötődésem a Pécsi Püspöki Pincészethez, ezért nem csak az időpontot beszéltük meg, hanem azt is, hogy a vacsorához a borokat én viszem. „A menü még nem állt össze, de amint kész küldöm” ígérte Attila a telefonba, de a menüsor csak nem jött, ezért vakon állítottam össze egy átlag grillezéshez passzoló borsort.

Két friss tétel 2010-ből, amiket nem kifejezetten az ételekhez szántam, hanem a jó hangulathoz. A dunántúli küvé rajnai rizling, rizlingszilváni, királylányka házasítás, a pécsi rozé küvé pedig portugieser, merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon házasítása. A vacsorához szajki juhfarkot, dunaszekcsői chardonnayt, villányi cabernet sauvignont, mohácsi merlot-ot választottam. Útban Attilához még megálltunk egy boltnál, hogy valami nasit vegyünk Mázli és Drazsé kutyusoknak, itt találtam egy tokaji száraz furmint barrique válogatást, amit szintén magunkkal vittünk.

A Tomakonyha a Pécshez közeli szőlőhegy egyik présházában található. A házat meleg otthonná alakították, gondozott udvar, szép kilátás a Mecsekre. A vendégeket Hódos Hajnalka fogadta, aki Toma segítője volt a főzésben és a mosogatásban, mert a technika kisördöge gonoszul ránk kacsintott, és tönkretette a mosogatógépet. A Malackarajra író Hajni ötlete volt, hogy legyen meglepetés a menü, hiába próbálta Attila meggyőzni, hogy legalább a "sommeliernek" el kellene árulni.

Pécsi rozéval melegítettünk, kellemes friss savai, gazdag gyümölcsös ízvilága, könnyed alkoholja jó indításnak bizonyult, aztán Attila hívására asztalhoz ültünk, és elkezdődött a grillezés.

Az érlelt marha hátszín a tárcsán finom pörzsanyagot vett magára a ghi-től, amelynek finom illata belengte a teraszt. A médiumra sütött húst vékony csíkokra vágva, taboulet-val tálalták. Remek előétel volt, a taboulet frissessége a sok zöld fűszer, és citrom jól harmonizált a borral, a Pécsi Püspöki Pince 2009-es Szajki Juhfarkával. A következő fogás előkészülete alatt ismét kinyitottunk egy palackot, egy amolyan beszélgetős bort, a püspöki pince Dunántúli Cuvée 2010-et. Friss savaival, parfümös illatával, citrusos íz világával szép bevezető volt a bárányburgerhez, és az érlelt kacsa mellhez.

A bárányburger mellé mentás, korianderes uborkasalátát és grillezett spárgát kaptunk, 2008-as Dunaszekcsői Chardonnay-t kóstoltunk mellé, az érlelt kacsamellhez 2006-os Villányi Cabernet Sauvignont bontottunk. A chardonnay testes, mégis friss savaival illett a bárányhoz. A cabernet sauvignon érett, jól elkészített bor, sav, tannin, alkohol szép egyensúlyt mutat.

A következő fogás BBQ oldalas, amely egy különleges szószban három órán át párolódott Attila előbb 150˙C-on a sütőben, majd tárcsán sütötte, amíg a külseje szépen megpirult. Az oldalas ízesítése barrique bort kívánt, a frissen vásárolt furmint tökéletesen illeszkedett és remek íz harmóniát alkotott az oldalassal.

Desszertnek Hajni kétfélét is sütött. A citromos süti után epres, gránátalmás süteményt kaptunk egy jó adag csoki fagyival a tetején. Mohácsi Merlot-t bontottunk hozzá, a 2007-es bor keleti fűszeres ízei a csokoládéhoz is és a gránátalmás, epres ízekhez is jól illettek.

A jó hangulatban elköltött vacsora után, még hosszasan beszélgettünk, de sajnos egyszer minden véget ér, a jó dolgok is. Mindent összevetve remek este volt, kitűnő ételekkel, jó emberekkel. Új barátságok születtek és a remény, hogy ennek folytatása is lesz.