Kérem Várjon!
Cikkek
Hej, halászok, boroztok?
Halország vörösei
zoranka
2012 September 10.

Korábbi számaink egyikében írtunk már Lévai Ferenc rétimajori halbirodalmáról, őt biztosan többen ismerik a TV Paprika Halország című műsorából. A kedélyes halas ember több halnépszerűsítő projektet is kezdeményezett már. A 2010. téli számunkban megjelent cikkből is megtudható, a Rétimajor tagja a Tolnai Borútnak, saját területen van kékfrankos és cabernet szőlőjük - most két palack eljutott hozzánk, megkóstoltuk.

Halászok Bora - Tolnai Kékfrankos 2009

Illatra egészen gyümölcsös, naturális, tiszta meggy. Van benne egy kedves, háziboros jelleg, természetesség, és mindemellett abszolút kékfrankos. Élénk savgerinc, kis vadócság, fésületlenség, a korty azonban lendületes, hosszan tart, olykor szinte gyümölcslébe hajló ízeket fedezünk fel benne. Ahogy emlékszem, alkohol terén sincs elszállva, borozgatós bor, de tulajdonképpen ezt még akár egy sűrűre főzött, vegyes halból készített halpaprikás mellé is el tudnám képzelni. Nem igazán pontoztuk kóstolás közben, nálam a nyolcvanast biztosan eléri, legyen 81/83 pont.

 

Halászok Bora - Tolnai Cabernet Franc 2009

Nehéz a cabernet franc sorsa, hiszen itt délen azért van néhány jó példa, amihez mérjük a fajtát. Ehhez képest ez már a második tolnai CF, ami a maga könnyed, gyümölcsös valóságában is behízelgő tud lenni. Az előző, amiről majd egyszer biztosan írunk is még, visszakóstolásra tartogatjuk, de szóval ez a Halászok bora, amit már a vacsorát követően isznak, férfias témák mellé kortyolgatják el, élvezik a savakat, a friss erdei gyümölcsösséget, az egyszerű struktúra és tiszta korty könnyedségét. Nem a borról beszélünk, de jót tesz a beszélgetésnek. Mondjuk 80/82 pont.

A borokat a Szekszárdi Bor Pécsett vinotékában lehet beszerezni, egységesen 1350 forintos áron.