Kérem Várjon!
Hírek
Az 50 legjobb magyar borász Budapesten
bori
2023 March 11.

Budapesten gyűlt össze az 50 legjobb magyar borász, hogy egy rendkívül exkluzív program keretein belül, a Borászok Borásza Kóstoló Körön ismerkedjenek egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel.

Hagyományosan a március 3-án megrendezett Borkonferencia keretein belül hirdették ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának, azaz a Borászok Borásza díj jelöltjeinek névsorát. A konferenciát követően pedig megrendezték a Borászok Borásza Kóstoló Kört, azt a rendkívül exkluzív eseményt, ahol az ötvenek találkoztak, és egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel ismerkedve leadták első szavazatukat a végső győztesre. Kik is ők ötvenen és miért éppen ők kerülhettek be ebbe a nagyon impozáns nevekből álló körbe?

Minden évben a Borászok Borászai, azaz a korábbi évek győztesei közös konszenzus alapján állítják össze az ötven fős jelöltlistát, majd ezt követően átruházzák a döntés jogát a jelöltekre, akik kétkörös szavazás keretein belül választják meg maguk közül a legjobbat. A Borászok Borásza Kóstoló Körön már le is bonyolították a voksolás első fordulóját. A szavazatok összesítése után a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány hamarosan nyilvánosságra hozza az öt főből álló döntős névsort, akikre a második fordulóban szavazhatnak majd az ötvenek.

A nagyszerű borász teljesítmények mellett a civil pártfogást is díjazza az alapítvány a Borászok Barátja díjjal, amelyre idén a következő személyiségeket jelölték (abc sorrend): Ambrus Lajos (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), Ipacs Géza (elismert képzőművész, grafikus, több ikonikus boros arculat tervezője), Kézdy Dániel (borgyűjtő, borkereskedő, borszakíró), Kling József (elismert borszakíró, a Gusto főszerkesztője), Kovacsik Tamás (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa), és Ripka Gergely (borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője)

A szavazás izgalmas folyamata tehát elindult, hamarosan megtudjuk, hogy kik kerültek a döntőbe, az április 21-i Borászok Borásza Díjátadógálán pedig kiderül, hogy ki lesz a Borászok Borásza és ki nyeri a Borászok Barátja díjat!

A Borászok Borásza 2023 Jelöltjei:

Árvay János

Légli Géza

Balassa István

Liptai Zsolt

Balla Géza

Losonci Bálint

Bárdos Sarolta

Luka Enikő

Barta Károly

Makai Gergely

Bock József

Malatinszky Csaba

Bolyki János

Maurer Oszkár

Bott Frigyes

Mérész Sándor

Bukolyi Marcel

Mészáros László

Bussay Dorottya

Miklós Csaba

Csetvei Kriszta

Molnár Péter

Dúzsi Tamás

Nagy László

Eszterbauer János

Pálffy Gyula

Franz Weninger

Sebestyén Csaba

Frittmann János

Szabó Gyula

Gál Tibor

Szászi Endre

Gere Attila

Szepsy István ifj.

Heimann Zoltán

Szilagyi László

Homonna Attila

Takler  Ferenc

Horváth "Ráspi" József

Tarnóczi Zoltán

Ipacs Szabó István

Tiffán Ede

Karner Gábor

Várszegi György

Kiss Gábor

Vesztergombi Ferenc

Konyári Dániel

Vida Péter

Kovács Tamás

Wille-Baumkauff Márta